Πάνω από 32.000 «εγκλωβισμένοι»

Πάνω από 32.000 «εγκλωβισμένοι»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών. Οι Αρχές εκτιμούν επισήμως ότι στην Ελλάδα βρίσκονταν πάνω από 32.000 άνθρωποι από τότε που «έκλεισαν» τα σύνορα, εκ των οποίων οι 24.985 είναι στην ηπειρωτική χώρα (12.000 και πλέον στην Ειδομένη) και περίπου 7.000 στα νησιά. Ενδεικτικά, στη Λέσβο, κύρια πύλη εισόδου στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως τις 2 Μαρτίου 2016 έφτασαν 544.816 άτομα (στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ). Οι εκεί αφίξεις, άλλωστε, αντιστοιχούν στο 59% του συνόλου. Ο μέσος όρος αφίξεων τον Μάρτιο κυμαίνεται στα 861 άτομα ημερησίως. Σύμφωνα με την καταγραφή της Υπατης Αρμοστείας, οι επικρατούσες εθνικότητες είναι Σύροι, που τον Ιανουάριο αντιπροσώπευαν το 44% και τον Δεκέμβριο το 38% των αφιχθέντων, Αφγανοί (27% τον Ιανουάριο, 25% τον Δεκέμβριο), Ιρακινοί (19% τον Ιανουάριο, 26% τον Δεκέμβριο), Ιρανοί (3% και τους δύο μήνες), Μαροκινοί (0,2% τον Ιανουάριο και 2% τον Δεκέμβριο) και Πακιστανοί (4% τον Ιανουάριο και 3% τον Δεκέμβριο). Εξ αυτών, 44% είναι άνδρες, 35% παιδιά και 21% γυναίκες.

Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες οι αφιχθέντες μεταφέρονται από τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο στον Πειραιά. Τέσσερις επιβατικούς σταθμούς και την πέτρινη αποθήκη έχει διαθέσει ο ΟΛΠ για τη φιλοξενία 3.020 ατόμων. Στην πέτρινη αποθήκη μεταφέρθηκαν το βράδυ της Πέμπτης πολλά άτομα από την Ε2 λόγω της βροχόπτωσης. Την ίδια ώρα στον Ελαιώνα βρίσκονταν 690 και στο Σχιστό 1.480 άτομα. «Αδιαχώρητο» φαίνεται να επικρατεί σε όλους τους χώρους του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, στο γήπεδο του χόκεϊ, του μπέιζμπολ και στο κτίριο αναχωρήσεων. Η δυνατότητα φιλοξενίας προσδιορίζεται σε 4.570 άτομα, αριθμός που πολλές φορές ξεπερνιέται. Ο αριθμός όσων βρίσκονταν στην πλατεία Βικτωρίας κυμαινόταν έως την Παρασκευή από 200 έως 400 άτομα. Την κατάσταση στην πλατεία χαρακτήρισε «μη ανεκτή» τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους πρόσφυγες ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. «Είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε και δεύτερο χώρο φιλοξενίας, αν έχω τη διαβεβαίωση ότι το αίσχος της πλατείας Βικτωρίας θα τερματισθεί», δήλωσε ο δήμαρχος, που επεσήμανε ότι έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την επέκταση της δομής φιλοξενίας στον Ελαιώνα κατά επιπλέον 500 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT