263,7 εκατ. ευρώ «στέλνει» στο ελληνικό χρηματιστήριο ο οίκος FTSE

263,7 εκατ. ευρώ «στέλνει» στο ελληνικό χρηματιστήριο ο οίκος FTSE

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθαρές εισροές ύψους 288,93 εκατομμυρίων δολαρίων ( 263,7 εκατ. ευρώ)στις μετοχές ένδεκα ελληνικών εισηγμένων υπολογίζεται πως θα επιφέρει η εφαρμογή της αναδιάρθρωσης των δεικτών του οίκου FTSE στις 18 Μαρτίου.

Παράγοντες της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς σχολάζοντας τις σχετικές πληροφορίες σημειώνουν στην «Κ» πως η εξέλιξη αυτή μπορεί να στηρίξει τα νέα υψηλότερα επίπεδα στα οποία έχει περιέλθει κατά τις τελευταίες εβδομάδες το ΧΑ μετά το χαμηλό στις αρχές Φεβρουαρίου. Εάν δε συνοδευτεί με τυχόν θετικές ειδήσεις από το μέτωπο της αξιολόγησης αλλά και το προσφυγικό θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για ένα νέο ανοδικό σκέλος της αγοράς, εξηγούν οι ίδιες πηγές.Οι εισροές αυτές θα γίνουν τόσο λόγω της προσθήκης ελληνικών μετοχών όπως οι Eurobank Ergasias, Jumbo, Τιτάν, FF Group, Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil στους δείκτες των αναδυόμενων αγορών όσο και λόγω της μεταφοράς των Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Εθνική Τράπεζα από τους δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών σε αυτούς των αναδυόμενων εξηγεί η BofA Merrill Lynch σε σημερινή της έκθεση.

Οι καθαρές εισροές στην Ελλάδα θα είναι οι δεύτερες υψηλότερες μετά από αυτές στην Βρετανία (377,4 εκατ. δολ) σύμφωνα με τους υπολογισμούς της BofA ενώ οι μεγαλύτερες εκροές αναμένονται από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία (381,2 εκατ. και 292,2 εκατ. αντίστοιχα).

Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται στις προβλεπόμενες αγορές και πωλησεις μετοχών που πρέπει να κάνουν οι διαχειριστές κεφαλαίων ώστε τα χαρτοφυλάκιά τους που παρακολουθούν-αντανακλούν τους δείκτες των αναπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών του οίκου FTSE να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που αποφασίστηκαν από τον F TSE στις 2 Μαρτίου. Αξίζει να σημειωθεί πως σε πολλές εκ των περιπτώσεων οι όγκοι των συναλλαγών που θα απαιτηθούν θα εμπλέξουν σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό μετοχών από τον μέσο όρο των καθημερινών συναλλαγών στο ΧΑ.

Οι συναλλαγές αυτές ξεκινούν συνήθως λίγες μέρες πριν την εφαρμογή των νέων σταθμίσεων στους δείκτες αλλά κορυφώνονται την επίσημη ημερομηνία. Με δεδομένη την δραστηριοποίηση στο ΧΑ πολλών βραχυπρόθεσμων επενδυτικών κεφαλαίων δεν αποκλείεται να αυξηθούν σημαντικά οι συναλλαγές καθώς μπορεί αυτά να επιχειρήσουν να συγκεντρώσουν ικανούς όγκους μετοχών ώστε να επωφεληθούν από την ύπαρξη ζήτησης από μεγαλύτερα και πιο μακροπρόθεσμα  funds την επομένη εβδομάδα με αποκορύφωμα την μεθεπόμενη Παρασκευή 18 Μαρτίου.

Εισηγμένη

Καθαρές εισροές κεφαλαίων

(σε εκ. δολ.)

Καθαρή ζήτηση μετοχών

(σε εκ. τεμάχια)

Eurobank Ergasias

$41

58,6

Jumbo

$40

3,2

Τιτάν

$28

1,5

FF Group

$19

1,1

Ελληνικά Πετρέλαια

$9

2,3

Motor Oil

$19

1,8

Τράπεζα Πειραιώς

$14

78,4

Alpha Bank

$41

22,1

ΟΤΕ

$33

3,9

ΟΠΑΠ

$24

3,4

Εθνική Τράπεζα

$21

88,7

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT