Μάχη στον ΟΛΠ για να ξεμπλοκάρει η επένδυση

Μάχη στον ΟΛΠ για να ξεμπλοκάρει η επένδυση

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάχη αναμένεται να δοθεί σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ, το οποίο συνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι για να εγκρίνει την προκήρυξη έκτακτης γενικής συνέλευσης που ζητά το ΤΑΙΠΕΔ. Και αυτό, διότι πρώτο θέμα στην ατζέντα της γενικής συνέλευσης είναι η αλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου: αυτών των ίδιων, δηλαδή, μελών που καλούνται να εγκρίνουν τη σύγκλησή της. Το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να έχει περιέλθει για το θέμα αυτό σε αντιπαράθεση (και κατά πληροφορίες εντονότατη) για μία ακόμη φορά με τον υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα, καθώς η επιλογή πολλών εκ των σημερινών μελών έγινε από εκείνον. Ομως κάποια από τα μέλη αυτά ελέγχονται, σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαδικασία, για τη «συμβολή και αποτελεσματικότητά τους, που κρίνεται, επιεικώς, αμφιλεγόμενη».

Με απλά λόγια, κατηγορούνται πως σαμποτάρουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης, προσφεύγοντα σε τακτικισμούς, όπως η απόφαση της 15ης Ιανουαρίου, οπότε και το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύσταση επιτροπής για τη συνέχιση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ Α.Ε., αμφισβητώντας τη διαδικασία. Διαδικασία με την οποία ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση του 67% των μετοχών της εισηγμένης, με προτιμητέο επενδυτή την Cosco. «Με τέτοιο Διοικητικό Συμβούλιο είναι θαύμα που η διαδικασία έφτασε ακόμα και σε αυτό το σημείο», σχολιάζουν όσοι ξέρουν πρόσωπα και πράγματα στο λιμάνι του Πειραιά. Και επειδή εκκρεμούν ακόμα η έγκριση της σύμβασης παραχώρησης από άλλη γενική συνέλευση, επίσης έκτακτη, που αναμένεται να γίνει αργότερα την άνοιξη, αλλά και σειρά αποφάσεων για το κλείσιμο της συμφωνίας με τους Κινέζους, το Ταμείο προχωρά σε αυτή την κίνηση.

Το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει μεν το 74% των δικαιωμάτων ψήφου, αλλά στο Διοικητικό Συμβούλιο οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία, και έτσι η έκβαση της σημερινής ψηφοφορίας παραμένει θεωρητικά ανοιχτή. Ομως η πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να έχει εξασφαλίσει οριακή πλειοψηφία στο 13μελες αυτό Διοικητικό Συμβούλιο –με υπερψηφίζοντες, μεταξύ άλλων, τον εκπρόσωπό του και πιθανότατα και τον πρόεδρο του ΟΛΠ–, αλλά κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα με ασφάλεια. Ειδικά καθώς στο λιμάνι «δεν είναι άγνωστα τα τηλεφωνήματα-φάρσες για δήθεν τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών που έχουν ενίοτε οδηγήσει σε βολικές αναβολές διοικητικών συμβουλίων και γενικών συνελεύσεων», σημειώνουν με σκωπτικό πνεύμα στην «Κ» κύκλοι των ιδιωτών μικρομετόχων (το 26% του μετοχικού κεφαλαίου βρίσκεται στην ελεύθερη διασπορά) της εισηγμένης.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσον αφορά στη συμφωνία πώλησης του 67% των μετοχών του ΟΛΠ Α.Ε. στην Cosco (Ηοng Kong) Group, ένα από τα τρία βασικά συμβατικά κείμενα που ολοκληρώνουν τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης εξασφάλισε χθες Τρίτη την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τα άλλα δύο συμβατικά κείμενα είναι η συμφωνία μετόχων μεταξύ επενδυτών και Δημοσίου, που θα προσδιορίζει τις σχέσεις των δύο πλευρών, καθώς το Δημόσιο θα διατηρήσει ποσοστό στην εισηγμένη, και, βέβαια, η προαναφερθείσα σύμβαση παραχώρησης, με βάση την οποία ο ΟΛΠ θα διαχειρίζεται τις λιμενικές υποδομές του Πειραιά, που παραμένουν στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου. Εκκρεμεί, λοιπόν, ακόμα η έγκριση της σύμβασης παραχώρησης ελληνικού Δημοσίου από γενική συνέλευση της εισηγμένης και, τέλος, η ψήφισή της, όπως και της σύμβασης πώλησης μετοχών, από την ελληνική Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή