Οι «κόφτες» ενσωματώθηκαν πλήρως στην e-συνταγογράφηση

Οι «κόφτες» ενσωματώθηκαν πλήρως στην e-συνταγογράφηση

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πλήρη εφαρμογή των αριθμητικών ορίων όσον αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις που μπορούν να γράφουν οι γιατροί ανά παραπεμπτικό ασφαλισμένου προχώρησε από την περασμένη Δευτέρα ο ΕΟΠΥΥ. Δεκατέσσερις μήνες μετά τη δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης, η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικών Ασφαλίσεων Α.Ε.) ενσωμάτωσε πλήρως στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση τους «κόφτες» στον αριθμό και το είδος των εξετάσεων που γράφει κάθε γιατρός ανάλογα με την ειδικότητά του. Το όριο αυτό ισχύει για τα παραπεμπτικά που θα εκδοθούν την ίδια ημέρα στον ίδιο ΑΜΚΑ και μέχρι τέσσερις ημερολογιακές ημέρες μετά. Παραδείγματος χάριν, ένας παθολόγος μπορεί να γράψει έως τέσσερις αξονικές τομογραφίες, έξι ανοσολογικές εξετάσεις, πέντε αιματολογικές κ.ο.κ. Ενας καρδιολόγος δεν μπορεί να γράψει γαστρεντερολογική εξέταση, ένας γαστρεντερολόγος δεν μπορεί να παραπέμψει σε συνεδρίες φυσικοθεραπείας, ενώ εάν ένας γυναικολόγος γράψει νεφρολογικές εξετάσεις, αυτές δεν θα αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.

Από τα μέσα του 2015

Εως πρόσφατα τα όρια δεν ίσχυαν για ειδικότητες που δικαιολογούν μεγάλο όγκο εξετάσεων, ενώ η εφαρμογή τους ήταν… «χαλαρή». Η σχετική υπουργική απόφαση εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2015 και οι «κόφτες» άρχισαν να ενσωματώνονται σταδιακά από τα μέσα του έτους, ενώ ώς τον Νοέμβριο του 2015 δεν είχαν εφαρμοστεί για ειδικότητες όπως παθολόγοι, καρδιολόγοι, γενικοί ιατροί. Επιπλέον, έως και την προηγούμενη εβδομάδα δεν είχαν μπει σε εφαρμογή τα όρια στις υποκατηγορίες εξετάσεων. Παραδείγματος χάριν, στην κατηγορία εξετάσεις βιολογικών υλικών που περιλαμβάνουν αιματολογικές, βιοχημικές και μικροβιολογικές, το όριο για ένα παθολόγο αφορά 20 εξετάσεις, και αναλύεται στις εξής υποκατηγορίες: 5 αιματολογικές, 12 βιοχημικές και 3 μικροβιολογικές. Εως την περασμένη εβδομάδα τα όρια στις υποκατηγορίες δεν είχαν ενσωματωθεί και μπορούσε ο παθολόγος να γράψει 20 αιματολογικές εξετάσεις σε ένα παραπεμπτικό και έπειτα από τέσσερις ημέρες να γράψει π.χ. 20 βιοχημικές, χωρίς το σύστημα να του το απαγορεύει.

Η εφαρμογή των «κοφτών» γίνεται στο πλαίσιο εξορθολογισμού της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις. Το 2015 –πριν από την πρόσφατη μείωση των τιμών των διαγνωστικών εξετάσεων– η δαπάνη ξεπέρασε τα 500 εκατ. ευρώ, όταν ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις είναι 328 εκατ. ευρώ. Για το διάστημα Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2015, ο ΕΟΠΥΥ κλήθηκε να αποζημιώσει 63.985.600 εξετάσεις σε ασφαλισμένους του.

Εν τω μεταξύ, από χθες ισχύει ο υπολογισμός του ποσοστού συμμετοχής (15%) των ασφαλισμένων για εξετάσεις σε ιδιωτικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα βάσει του κρατικού τιμολογίου και όχι της ασφαλιστικής τιμής των εξετάσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι δεν επωφελούνται από τις πρόσφατες μειώσεις των τιμών των διαγνωστικών εξετάσεων –κατόπιν απαίτησης των δανειστών– με τις οποίες αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή