Εθελοντική κινητικότητα για εξορθολογισμό του Δημοσίου

Εθελοντική κινητικότητα για εξορθολογισμό του Δημοσίου

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κινητικότητα, οι προσλήψεις για την περίοδο 2016-2018, αλλά και η κατάργηση των ειδικών μισθολογίων αποτέλεσαν τα βασικά αντικείμενα διαπραγμάτευσης μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης στο πεδίο του Δημοσίου.

Ως προς το «καυτό θέμα» των ειδικών μισθολογίων, βάσει του νέου μνημονίου θα πρέπει επί της ουσίας να καταργηθούν, και οι επίμαχοι δημόσιοι υπάλληλοι να ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο, ενδεχομένως διατηρώντας κάποια επιπλέον επιδόματα. Το θεσμικό πλαίσιο, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, θα πρέπει να έχει καταρτιστεί μέχρι τον Ιούνιο του 2016, και η εφαρμογή του να ξεκινήσει από το 2017. Το θέμα τέθηκε εκ νέου από την τρόικα στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορο Βερναρδάκη, ωστόσο η επί της ουσίας συζήτηση μετατέθηκε για αργότερα, δεδομένων και των κοινωνικοπολιτικών «αναταράξεων» που θα προκαλέσει και που αναμένεται να προστεθούν στους «πονοκεφάλους» της κυβέρνησης.

Ανοιχτό παραμένει και το «μέτωπο» των προσλήψεων. Η κυβέρνηση ζητεί προσλήψεις 20.000 υπαλλήλων για το 2016, επιδιώκοντας «συμψηφισμό» τους με τις προβλεπόμενες για το 2017 και το 2018. Η τρόικα είναι αντίθετη και ζητεί συγκεκριμένα στοιχεία, εμμένοντας στις 10.000 προσλήψεις για το 2016.

Η κυβέρνηση πάντως ευελπιστεί να καλύψει τα «κενά» που υπάρχουν, κυρίως στους τομείς της υγείας και της παιδείας, διά της εθελοντικής, μόνιμης διαδικασίας κινητικότητας που προωθείται. Ακόμη και εντός της ημέρας, δεν αποκλείεται το προσχέδιο του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου να τεθεί σε προδιαβούλευση, ενώ το τελικό κείμενο του θεσμικού πλαισίου αναμένεται εντός του μηνός.

Σε συνάντηση του κ. Βερναρδάκη με τον υπουργό Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδας εργασίας, η οποία θα ζητήσει από όλα τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς να καταγράψουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό. Ζητούμενο είναι, παράλληλα, να επιταχυνθεί η κατάρτιση των οργανογραμμάτων σε όλο το φάσμα του Δημοσίου, προκειμένου να υπάρχουν «χαρτογραφημένες» οι πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών.

Κενές θέσεις

Βασικό στοιχείο της κινητικότητας θα είναι η ύπαρξη κεντρικού σχεδιασμού για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων ανάλογα με τα προσόντα τους αλλά και την κατανομή των θέσεων.

Ειδικότερα, θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική βάση στην οποία θα καταχωρίζονται και θα επικαιροποιούνται συνεχώς οι κενές θέσεις στο Δημόσιο. Οι θέσεις αυτές θα δημοσιοποιούνται, ώστε οι ενδιαφερόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι να μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις ενδιαφέροντος. Η τελική επιλογή και η μετακίνηση του υπαλλήλου θα γίνεται αναλόγως με τα τυπικά προσόντα, την εμπειρία, και ενδεχομένως την προϋπηρεσία του σε αντίστοιχες θέσεις.

Επίσης, θα παρέχονται κίνητρα μισθολογικής και βαθμολογικής εξέλιξης για την κάλυψη θέσεων σε παραμεθόριες περιοχές και νησιά, ενώ παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα επιλογής υπηρεσίας ύστερα από τρία χρόνια και μοριοδότηση σε διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων.

Τέλος, σχεδιάζεται να υπάρχει η υποχρέωση παραμονής σε μια θέση έπειτα από διορισμό ή μετάταξη για τουλάχιστον τρία έτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή