Η τροπολογία έφερε νέους τριγμούς

Η τροπολογία έφερε νέους τριγμούς

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο παρασκήνιο υπήρξε χθες το μεσημέρι στη Βουλή, με αφορμή την εισαγωγή προς συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο «Αναγκαίες ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τον νέο Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ και άλλες Διατάξεις».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κωνσταντινέας, είχε ετοιμάσει τροπολογία που προέβλεπε την εισαγωγή του συστήματος της απλής αναλογικής στις αθλητικές ομοσπονδίες και στις Eνώσεις και το όριο των δύο θητειών σε όσους εκλέγονται ως μέλη των Δ.Σ. των ομοσπονδιών και των ενώσεων.

Ο κ. Κωνσταντινέας φέρεται να είχε συγκεντρώσει αρκετές υπογραφές, όμως η τροπολογία προσέκρουε στην άρνηση του κ. Κοντονή, ο οποίος δεν ήθελε να την περάσει στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο αλλά σε αυτό που θα «κατεβάσει» περί τον Μάιο και εφόσον προηγηθεί διάλογος με τις ομοσπονδίες.

Το κλίμα ήταν τεταμένο και γι’ αυτό στη συγκέντρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, παρέστη για πρώτη φορά ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος, όταν ο κ. Κοντονής είπε ότι θα φέρει διάταξη περί απλής αναλογικής στο εκλογικό σύστημα των ομοσπονδιών και σε κάθε περίπτωση πριν από τη διενέργεια των εκλογών των ομοσπονδιών, είπε: «Αφού καλυπτόμαστε χρονικά, ας μη το διαλύσουμε εδώ…».

Ο Κωνσταντινέας ήθελε τη διαβεβαίωση του Κοντονή ότι οι επόμενες εκλογές στην ΕΠΟ θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, κάτι για το οποίο φέρεται να δεσμεύτηκε.

Πάντως, πηγές προσκείμενες στον αρμόδιο για τον αθλητισμό υπουργό έλεγαν ότι συμφωνεί με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος αλλά όχι με το πλήρες κείμενο της «τροπολογίας Κωνσταντινέα» και ότι «δεν προτίθεται να γίνει Βιντέλα», ούτε να ανοίξει μέτωπα με τις διεθνείς συνομοσπονδίες και τη ΔΟΕ.

Πολλοί ήταν αυτοί που εκτιμούσαν ότι οι τόνοι δεν ανέβηκαν περισσότερο από βουλευτές όπως ο κ. Κωνσταντινέας και η κ. Αυλωνίτου, που διαφώνησαν και για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του νομοσχεδίου, επειδή η κυβέρνηση βρίσκεται στη δίνη των εξελίξεων που προκάλεσε η συνέντευξη Μουζάλα στον ΣΚΑΪ, με αποτέλεσμα να μη θέλουν να επιδεινώσουν την ήδη δύσκολη κατάσταση για την κυβέρνηση.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής έχουν κληθεί οι φορείς, ανάμεσα στους οποίους είναι και η ΕΠΟ, που βρίσκεται σε ρήξη με τον κ. Κοντονή λόγω της απόφασής του να διακόψει οριστικά το κύπελλο. Οσον αφορά το νομοσχέδιο η ΕΠΟ, διαφωνεί σε τρία σημεία:

Α) Στη διάταξη του νομοσχεδίου, που προβλέπει τη συγκρότηση πρωτοβάθμιου πειθαρχικού οργάνου από το ΕΣΚΑΝ, που θα συζητεί τις υποθέσεις ντόπινγκ σε πρώτο βαθμό. Σε δεύτερο βαθμό οι υποθέσεις θα εκδικάζονται από το ΕΣΚΑΝ.

Β) Στη διάταξη του σχεδίου νόμου που προβλέπει την επέκταση του ελέγχου από το Ελεγκτικό Συμβούλιο της ΓΓΑ και στους ίδιους πόρους των αθλητικών ομοσπονδιών και όχι μόνο στην κρατική επιχορήγηση. Αυτή η διάταξη αφορά τα οικονομικά και της ΕΠΟ.

Γ) Στη διάταξη που αφορά τους προπονητές που έχουν δίπλωμα ΤΕΦΑΑ και πλέον θα μπορούν ν’ αναγνωρίζονται ως προπονητές ποδοσφαίρου χωρίς να απαιτεί ως απαραίτητη προϋπόθεση την αναγνώριση από την ΕΠΟ.

Επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και το Ποτάμι. Τα άλλα κόμματα δήλωσαν ότι επιφυλάσσονται.

Στη δευτερολογία του ο κ. Κοντονής υποστήριξε ότι πολλά πρωταθλήματα διεξάγονταν χωρίς να γίνονται έλεγχοι ντόπινγκ από το ΕΣΚΑΝ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT