Τιραμισού χωρίς αυγά

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασία: 20΄, Παρασκευή: 8΄, Αναμονή: 3 ώρες,

Υλικά (για 12 μερίδες):

  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 35% λιπαρά  
  • 500 γρ. τυρί μασκαρπόνε
  • 120 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1/2 φλιτζ. Amaretto (λικέρ με γεύση πικραμύγδαλο)
  • 40 – 45  μπισκότα σαβουαγιάρ
  • 4 – 5  φλιτζ. διπλό εσπρέσο σκέτο, κρύο
  • 100 – 125 γρ. κουβερτούρα, χοντροτριμμένη
  • 125 γρ. κακάο  

Διαδικασία:

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί. Την αφήνουμε στην άκρη. Στο μίξερ επίσης, χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα το μασκαρπόνε με την άχνη για 3 λεπτά. Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα ποτού συνεχίζοντας το χτύπημα για 1 λεπτό ακόμη.

Σταματάμε το μίξερ και ενσωματώνουμε στο μείγμα τη σαντιγί ανακατεύοντας με μια σπάτουλα απαλά, από κάτω προς τα πάνω. Ανακατεύουμε τον κρύο καφέ με το υπόλοιπο ποτό σε ένα μπολ. Εκεί βουτάμε στιγμιαία ένα-ένα τα σαβουαγιάρ.

Στρώνουμε ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο πυρέξ με μία στρώση μουσκεμένα σαβουγιάρ. Από πάνω απλώνουμε τη μισή κρέμα και πασπαλίζουμε με την τριμμένη κουβερτούρα.

Στρώνουμε τα υπόλοιπα σαβουαγιάρ και απλώνουμε την άλλη μισή κρέμα.

Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες, να κρυώσει και να δέσουν οι στρώσεις. Πασπαλίζουμε με κακάο και σερβίρουμε.

Μυστικά

  • Αντί για τον εσπρέσο, φτιάχνουμε ίδιας ποσότητας καφέ φίλτρου δυνατό ή έναν στιγμιαίο, επίσης δυνατό. 
  • Ο καφές πρέπει να είναι κρύος, ώστε να μην πανιάσουν τα σαβουαγιάρ.
  • Αντί για σαβουαγιάρ, ταιριάζει πολύ γευστικά να βάλουμε πτι μπερ ολικής αλέσεως. Επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε το τιραμισού με έτοιμο σοκολατένιο παντεσπάνι, σιροπιασμένο με το μείγμα καφέ και ποτού.
  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το Amaretto με κονιάκ στην ίδια ποσότητα ή να ρίξουμε μέσα στον καφέ 1½ κουτ. γλυκού εσάνς πικραμύγδαλου (βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ). 
  • Τρίβουμε την κουβερτούρα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Για ευκολία, αγοράζουμε έτοιμο τρίμμα από το σούπερ μάρκετ, το οποίο όμως επιβαρύνει το κόστος του γλυκού. Πασπαλίζουμε τελευταία στιγμή με το κακάο, ώστε να μη νοτίσει.
  • Καλύτερα το γλυκό αυτό να το φάμε την επόμενη μέρα, οπότε θα έχουν δέσει απόλυτα οι γεύσεις.

    Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή