Ψηφίστηκε το νέο νομοσχέδιο για το αντιτοπινγκ

Ψηφίστηκε το νέο νομοσχέδιο για το αντιτοπινγκ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε επί της αρχής και κατ’ άρθρο, μετά τα μεσάνυχτα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο: «Αναγκαίες ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τον νέο Κώδικα αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ και άλλες διατάξεις».

Επί της αρχής «ναι» ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι, η Ενωση Κεντρώων και οι ΑΝΕΛ. «Παρών» ψήφισαν η Ν.Δ., η Χ.Α., η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ.

Λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας ο υφυπουργός Αθλητισμού, Στ. Κοντονής, υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Εξυπηρετούσατε το σχέδιο να καταστραφεί και να κλείσει ο ΕΣΚΑΝ και γι’ αυτό δεν εναρμονιζόσασταν με τη WADA από το 2013. Δεν ψηφίζετε ούτε επί της αρχής. Δηλαδή, αν ήσασταν κυβέρνηση θ’ αφήνατε τη χώρα εκτός Ολυμπιακών Αγώνων; Οι μέρες της διαπλοκής στον αθλητισμό τελειώνουν, όπως τελειώνουν και οι οπαδικοί στρατοί. Είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό το νομοσχέδιο».

Το μεσημέρι έγινε συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου η ΕΠΟ εξέφρασε τις διαφωνίες της για τον οικονομικό έλεγχο των ομοσπονδιών πέραν των χρημάτων από τις κρατικές επιχορηγήσεις, τη δημιουργία πειθαρχικών οργάνων από τον ΕΣΚΑΝ, που θα εκδικάζουν υποθέσεις ντόπινγκ και κυρίως για την αναγνώριση του δικαιώματος των αποφοίτων των ΤΕΦΑΑ και πανεπιστημιακών σχολών της αλλοδαπής, να εργάζονται ως προπονητές, χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση η εκπαίδευση και η πιστοποίηση από την ΕΠΟ.

Στο θέμα των προπονητών, οι εκπρόσωποι της ΕΠΟ «έπαιξαν» και πάλι το χαρτί της πιθανής τιμωρίας του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις FIFA και UEFA, το οποίο δεν απέδωσε.

Ο δικηγόρος της ΕΠΟ κ. Σαράκης είπε: «Το πρόβλημα μας τίθεται στα δικαστικά όργανα που εμφανίζονται ως πειθαρχικά όργανα. Το καταστατικό μας λέει ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε αποφάσεις από όργανα εκτός ποδοσφαίρου. Για τις ποινές σε ομοσπονδίες στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει χώρος για επιβολή τέτοιων ποινών. Αυτό μπορεί να προβλεφθεί για τις ομοσπονδίες ατομικών αθλημάτων. Στο ποδόσφαιρο έχουμε ανώνυμε εταιρείες. Υπεύθυνη είναι η ομάδα. Mας προβληματίζουν τα άρθρα για τον έλεγχο των αθλητικών ομοσπονδιών. Πρέπει να ελέγχονται μόνο οι επιχορηγήσεις. Είμαστε ΝΠΙΔ και χρηματοδοτούμαστε με ίδιους πόρους. Τι θα ελέγξει η πολιτεία;».

Ο έτερος δικηγόρος της ομοσπονδίας, Δ. Δαβάκης, είπε: «Για τους προπονητές προβλέπεται ότι η άσκηση του επαγγέλματος δεν εναπόκειται σε άλλο φορέα πλην του κράτους. Είναι προβληματική η διάταξη. Προσκρούει στην αρχή της ανεξαρτησίας του ποδοσφαίρου. Οι ποδοσφαιρικές διεθνείς αρχές δίνουν μεγάλη σημασία. Αν ψηφιστεί πιθανόν να υπάρξουν κυρώσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Απαντώντας ο κ. Κοντονής υποστήριξε: «Η διάταξη αφορά πτυχιούχους των ΤΕΦΑΑ ή αλλοδαπού πανεπιστημίου, που μπορούν να εργαστούν εφόσον έχουν ειδικότητα στο ποδόσφαιρο. Εσείς μπορείτε να συστήσετε μια σχολή που να απευθύνεται σε μη πτυχιούχους. Πείτε ότι αποδεχόμαστε τη διάταξη και δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε στη FIFA και στην UEFA. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα από τη στιγμή που εσείς συμφωνείτε. Δεν θα είναι προϋπόθεση η δική σας επιμόρφωση. Η αγορά εργασίας ρυθμίζεται από τις κείμενες διατάξεις του νόμου και όχι από την ΕΠΟ».

Νωρίτερα από τη ΓΓΑ εκδόθηκε ανακοίνωση, μέσω της οποίας ο κ. Κοντονής επιβεβαίωσε ότι «οι διατάξεις του εκλογικού νόμου για τις αθλητικές ομοσπονδίες θα συμπεριληφθούν στον νέο αθλητικό νόμο, του οποίου η ψήφιση έχει προγραμματιστεί για τον προσεχή Μάιο. Ηδη η νομοπαρασκευαστική επιτροπή εργάζεται σχετικά, με γνώμονα πάντα το Σύνταγμα και τη διεθνή θέση της χώρας. Κάθε αναφορά στο ζήτημα αυτό, υπό διαφορετικά δεδομένα και με υπονοούμενα διαφοροποιήσεων στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, έχει στόχο τον σκόπιμο και εκ του πονηρού αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και των αθλητικών φορέων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT