Εργαλείο σύγκρισης χρεώσεων των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών

Εργαλείο σύγκρισης χρεώσεων των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στις επόμενες ημέρες οι καταναλωτές αναμένεται να αποκτήσουν ένα χρήσιμο εργαλείο σύγκρισης των χρεώσεων των τηλεπικοινωνιακών τους υπηρεσιών. Πρόκειται για την υπηρεσία pricescope.gr, η οποία δημιουργήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στο πρότυπο άλλων αντίστοιχων υπηρεσιών του εξωτερικού. Με το pricescope.gr, οι καταναλωτές θα ελέγχουν τις χρεώσεις που τους επιβάλλουν οι πάροχοι και ταυτόχρονα θα τις συγκρίνουν με εκείνες άλλων παρόχων. Η υπηρεσία pricescope.gr αναμένεται να γίνει διαθέσιμη μέσα στις επόμενες εβδομάδες και οι καταναλωτές θα είναι σε θέση, με αξιόπιστο τρόπο, να βλέπουν και να συγκρίνουν τα προσφερόμενα πακέτα τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Πάντως, αν και η χρησιμότητα της νέας υπηρεσίας είναι αναμφισβήτητη, εντούτοις οι καταναλωτές έχουν γίνει δέκτες ιδιαίτερα φθηνών χρεώσεων στις τηλεπικοινωνίες. Από το 2000 που ξεκίνησε η απελευθέρωση της αγοράς των τηλεπικοινωνιών, μέχρι και το 2015, σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, ο υποδείκτης τιμών καταναλωτή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών έχει υποχωρήσει περίπου 30%. Η σχετική μείωση των υπηρεσιών για την ίδια περίοδο είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν αναλογιστεί κάποιος ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) έχει αυξηθεί τουλάχιστον 50%.

Οι πιο μεγάλες μειώσεις στο κόστος παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, έχουν καταγραφεί στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, αλλά υπήρξε μεγάλη μείωση και στα χρόνια της κρίσης. Σύμφωνα με την Ενωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (EEKT), το μέσο κόστος κινητού (τηλεφωνία) έχει μειωθεί κατά 67% μέσα στην περίοδο 2008-2014. Συγκεκριμένα, ένα λεπτό ομιλίας στο κινητό από 0,12 ευρώ ανά λεπτό που κόστιζε κατά μέσον όρο το 2008 πέρυσι κόστιζε 0,036 ευρώ. Οι αναφερόμενες χρεώσεις είναι προ φόρων και γι’ αυτό η τελική μείωση στους καταναλωτές ήταν μικρότερη, δεδομένου ότι η πολιτεία επέβαλε μια σημαντική αύξηση του τέλους χρήσης της κινητής τηλεφωνίας στη διάρκεια του 2009.

Παρά όμως τη σημαντική αύξηση της φορολογίας –αντιστοιχεί περίπου στο 38% της αξίας χρέωσης αν συμπεριληφθεί και ο επιβαλλόμενος ΦΠΑ– οι τελικές χρεώσεις προς τους καταναλωτές έγιναν πιο ελκυστικές για τους ίδιους. Αυτό φαίνεται ιδιαίτερα και στο γεγονός ότι, ενώ η χρήση κινητού (τηλεφωνία) παραμένει στα ίδια περίπου επίπεδα, η μέση μηνιαία δαπάνη μειώνεται ουσιαστικά. Μάλιστα, το 2015 η μέση μηνιαία δαπάνη κινητού, σύμφωνα με την ΕΕΚΤ, έχει υποχωρήσει κάτω από τα 10 ευρώ, από 12,5 ευρώ το 2012 και 18,1 ευρώ που ήταν το 2008.

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η μείωση του μέσου κόστους χρήσης του Διαδικτύου μέσω κινητού. Σύμφωνα με την ΕΕΚΤ, η μείωση ξεπέρασε το 90% (τιμή ανά megabyte μεταδιδόμενης πληροφορίας) και η οποία διαχέεται 100% στους καταναλωτές, καθώς στη χρήση δεδομένων μέσω κινητού δεν υφίσταται το τέλος χρήσης κινητής τηλεφωνίας. Βέβαια το κόστος χρήσης του Διαδικτύου μέσω κινητού ξεκίνησε από πολύ ψηλά και γι’ αυτό υπήρξε αυτή η θεαματική μείωση, αλλά πλέον η χρήση Διαδικτύου μέσω κινητού έχει μπει για τα καλά στη ζωή των Ελλήνων, παρόλο που οι Ελληνες υστερούν έναντι των Ευρωπαίων.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ενωση Τηλεπικοινωνιών (ITU), το κόστος παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα είναι σχετικά προσιτό. Ειδικά στην κινητή τηλεφωνία, οι χρεώσεις που επιβάλλουν οι πάροχοι κατέταξαν το 2014 τη χώρα στην 22η θέση με βάση το ύψος της δαπάνης για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες ως ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος. Ο μέσος Ελληνας πρέπει να διαθέσει 0,49% του εισοδήματός του για να αποκτήσει ένα πακέτο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Αντίθετα σχετικά ακριβή θεωρείται η Ελλάδα στη χρήση της σταθερής τηλεφωνίας, καθώς η ίδια μελέτη της ITU την κατέταξε στην 68η θέση μεταξύ περίπου 190 χωρών. Κάθε Ελληνας πρέπει να διαθέσει το 1,21% του ετήσιου εισοδήματός του για να έχει πρόσβαση σε μια τηλεφωνική σύνδεση σταθερής. Τέλος, σχετικά φθηνή είναι η ευρυζωνικότητα μέσω σταθερού δικτύου. Η μελέτη της ITU αναφέρει ότι η χώρα κατατάσσεται στην 42η θέση, καθώς κάθε Ελληνας πρέπει να διαθέσει το 1,23% του ετήσιου εισοδήματος για να έχει πρόσβαση σε μια ευρυζωνική σύνδεση σταθερού δικτύου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή