Πρωτοφανείς απειλές κατά ελεγκτών

Πρωτοφανείς απειλές κατά ελεγκτών

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήρως εκτεθειμένοι είναι οι 125 ελεγκτές του μετρό μετά το πρωτοφανές περιστατικό ανάρτησης των ονομάτων τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, με την παρότρυνση οι πολίτες «να τους συμπεριφερθούν ανάλογα». Η παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων και η ταυτόχρονη έκθεσή τους σε κίνδυνο συνοδεύτηκαν από πλήρη απραξία του υπουργείου Υποδομών και της διοίκησης των ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες), η οποία παραπέμπει σε αποφάσεις που ενδέχεται να ληφθούν σε σημερινή σύσκεψη, τρεις ημέρες μετά την αρχική ανάρτηση. Την ίδια στιγμή, τα ονόματα των 125 από τους συνολικά 128 ελεγκτές των ΣΤΑΣΥ παραμένουν αναρτημένα στην ιστοσελίδα και ουδείς μέχρι τώρα έχει κάνει κάτι επ’ αυτού.

Κατόπιν εορτής και σε δεύτερο χρόνο, το υπουργείο Υποδομών και οι ΣΤΑΣΥ θα επιδοθούν στην αναζήτηση τρόπου θωράκισης της σωματικής ακεραιότητας των ελεγκτών στο μετρό, παρά το γεγονός ότι μέχρι χθες το ζητούμενο ήταν η διαφύλαξη της τάξης στους σταθμούς και τους συρμούς των μέσων σταθερής τροχιάς. Τα άτομα που ήταν επιφορτισμένα με τον έλεγχο των εισιτηρίων βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα με τον χειρότερο τρόπο. Η αδυναμία του υπουργείου Υποδομών να σχεδιάσει και να υλοποιήσει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό καταπολέμησης της εισιτηριοδιαφυγής και η γενικότερη ανοχή που επιδεικνύεται σε φαινόμενα ανομίας οδήγησαν στο άνευ προηγουμένου περιστατικό της ανάρτησης των ονομάτων των 125 ελεγκτών των ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου με την προτροπή οι πολίτες να τους… «συμπεριφερθούν ανάλογα».

Εχοντας προχωρήσει σε ποικίλες εξαγγελίες, που περιελάμβαναν την επάνδρωση του σώματος ελεγκτών με απολυμένους υπαλλήλους του μετρό, την κατάργηση των υπαλλήλων εταιρειών σεκιούριτι, μέχρι και τη «μίσθωση» ανδρών της ΕΛΑΣ, το υπουργείο Υποδομών απέτυχε στην καταπολέμηση της εισιτηριοδιαφυγής θέτοντας αντ’ αυτού στο στόχαστρο τους ελεγκτές κομίστρου.

Οι ίδιοι οι ελεγκτές μιλούν για μια σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ύστερα από δεκάδες επιθέσεις που έχουν δεχθεί οι ίδιοι αλλά και ο εξοπλισμός των σταθμών του μετρό, ενώ στην πραγματικότητα το περιστατικό από μόνο του ξεπερνά σε σοβαρότητα κάθε προηγούμενο. «Ζητάμε τη συνδρομή της αστυνομίας και τη συμβολή της δικαιοσύνης στη διαλεύκανση της υπόθεσης» είναι η άνευ ουσιαστικού περιεχομένου τοποθέτηση της διοίκησης των ΣΤΑΣΥ για το περιστατικό.

Οι εργαζόμενοι στις ΣΤΑΣΥ δεν τολμούν να προχωρήσουν σε ελέγχους, οι οποίοι είχαν ήδη ατονήσει από το περασμένο καλοκαίρι μετά την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών με τις αστικές συγκοινωνίες λόγω των capital controls, φαινόμενο το οποίο εντάθηκε μετά τις επιθέσεις σε ακυρωτικά μηχανήματα και σταθμούς του μετρό.

«Κάνουν τη δουλειά τους όσο πιο αθόρυβα και διακριτικά γίνεται και λειτουργούν κυρίως αποτρεπτικά», σημειώνει ο πρόεδρος των εργαζομένων Θ. Ρεβύθης, παρά το γεγονός ότι είναι κοινό μυστικό ότι ο φόβος, που ευλόγως έχει κυριεύσει τους ελεγκτές κομίστρου, δεν τους επιτρέπει να εκτελούν τα καθήκοντά τους. Τα αστυνομικά μέτρα παραμένουν ίδια με εκείνα που ελήφθησαν μετά τις επιθέσεις των προηγούμενων ημερών και πριν από το περιστατικό της ανάρτησης των ονομάτων ελεγκτών. Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., της Κρατικής Ασφάλειας (περίπου 80) αλλά και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), που διατάχθηκαν να περιπολούν με πολιτικά, ενισχύουν τη φύλαξη των σταθμών του μετρό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τους αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ. ζητήθηκε να περιπολούν πεζή και εντός των σταθμών, κάτι που τελικά δεν συνέβη, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν δύσκολη η φύλαξη των μοτοσικλετών τους. Ετσι το έργο τους περιορίζεται μόνο στις εισόδους των σταθμών και όχι μέσα σε αυτούς όπου δεν υπάρχει η παραμικρή φύλαξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή