Επιδείνωση της υγείας των Ελλήνων στην κρίση

Επιδείνωση της υγείας των Ελλήνων στην κρίση

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατανάλωση αντικαταθλιπτικών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 35% από το 2006 στο 2011. Την ίδια ώρα, το ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετωπίζει κάποια χρόνια πάθηση αυξήθηκε κατά 24% την περίοδο 2009-2012. Πρόκειται για ορισμένα από τα ευρήματα της μεγάλης έρευνας «Η υγεία των Ελλήνων στην κρίση», που εκπόνησε η διαΝΕΟσις σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής και που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έρευνα καταγράφει συνολική επιδείνωση της κατάστασης της υγείας των Ελλήνων, κυρίως της ψυχικής και ιδιαίτερα στα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού. Σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των δομών και του συστήματος υγείας· μειωμένη ιατρική περίθαλψη, ειδικά για τους ανέργους και τους συνταξιούχους· προβληματική πρόσβαση στο φάρμακο· πολύ υψηλές ιδιωτικές δαπάνες υγείας· σημαντικές συνέπειες στο δημογραφικό πρόβλημα, καθώς η Ελλάδα έπεσε κάτω από τις 100.000 γεννήσεις ετησίως από το 2013 και μετά, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της. Η έρευνα επίσης καταγράφει πως στην Ελλάδα υπάρχει το μεγαλύτερο ποσοστό υπέρβαρων ή παχύσαρκων παιδιών ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ. Διαθέτουμε επιπλέον την υψηλότερη αναλογία γιατρών ανά κάτοικο ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ, αλλά τη χαμηλότερη αναλογία νοσηλευτών ανά γιατρό.

Την εκτίμηση πως η οικονομική κρίση έχει πλήξει την υγεία τους έχει η πλειονότητα των ερωτηθέντων στην έρευνα. Το 68% απάντησε ότι χειροτέρεψε η ποιότητα ζωής του, το 56% ότι χειροτέρεψε η κατάσταση της ψυχικής του υγείας, το 29% ότι αναγκάστηκε να αποστερηθεί είδη πρώτης ανάγκης (π.χ. διατροφής), το 26% ότι δυσκόλεψε η πρόσβαση στο σύστημα υγείας και το 23% ότι αποστερήθηκε φάρμακα για οικονομικούς λόγους, ελλείψεις κ.λπ. Τον συντονισμό της έρευνας, που διήρκεσε οκτώ μήνες, είχε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή