«Ψαλίδι» έως και 50% στην επιδότηση της απόσυρσης των Ι.Χ.

«Ψαλίδι» έως και 50% στην επιδότηση της απόσυρσης των Ι.Χ.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατατέθηκε στη Βουλή έπειτα από αρκετούς μήνες διαβουλεύσεων μεταξύ των πιστωτών της χώρας και της κυβέρνησης η παράταση του μέτρου της απόσυρσης μέχρι τα τέλη Μαΐου. Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «η συγκεκριμένη τροπολογία διευθετεί το πρόβλημα που είχε παρουσιαστεί με τον εκτελωνισμό νέων αυτοκινήτων και διευκολύνει χιλιάδες φορολογούμενους, δίνοντάς τους επιπλέον κίνητρα, στην αντικατάσταση των παλαιών οχημάτων τους με νέα αυτοκίνητα, καινούργιας τεχνολογίας και πιο οικονομικά».

Ωστόσο τα ποσά της «επιδότησης» είναι μειωμένα σε σχέση με την περυσινή ρύθμιση έως και 50%. Με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή:

• Απαλλάσσονται από το τέλος ταξινόμησης τα καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα Ι.Χ. μέχρι 2.000 κυβικά εκατοστά, φορολογητέας αξίας μέχρι 20.000 ευρώ, εφόσον παραλαμβάνονται σε αντικατάσταση παλαιών αυτοκινήτων των οποίων η άδεια έχει εκδοθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2001.

Σημειώνεται ότι όσοι αγοράσουν αυτοκίνητο φορολογητέας αξίας 20.000 ευρώ θα έχουν απαλλαγή για το ύψος της φορολογητέας αξίας έως 14.000 ευρώ και για το υπόλοιπο τμήμα θα καταβληθεί κανονικά το τέλος ταξινόμησης. Επίσης όσοι προβούν σε αγορά αυτοκινήτου φορολογητέας αξίας 21.000 ευρώ δεν δικαιούνται τη μείωση των τελών ταξινόμησης.

• Προβλέπεται απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης καινούργιων φορτηγών αυτοκινήτων μεικτού βάρους μέχρι 3.500 τόνων, εφόσον παραλαμβάνονται σε αντικατάσταση παλαιών αυτοκινήτων των οποίων η άδεια έχει εκδοθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2001.

• Αποσύρονται παλαιά αυτοκίνητα για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2001 και δεν οφείλονται γι’ αυτά τέλη κυκλοφορίας με την προθεσμία απόσυρσής τους να καθορίζεται έως τις 20 Μαΐου 2016.

• Ορίζεται ως νέα προθεσμία βεβαίωσης και καταβολής του τέλους ταξινόμησης των καινούργιων αυτοκινήτων που παραλαμβάνονται με μερική απαλλαγή, η 31η Μαΐου 2016.

• Στις περιπτώσεις που επίσημοι διανομείς ή έμποροι έχουν ήδη παραλάβει από την αρχή του έτους αυτοκίνητα που πληρούν τα κριτήρια των παραπάνω περιπτώσεων, με καταβολή ολόκληρου του τέλους ταξινόμησης και τα οποία μεταβιβάζονται από ιδιώτες και ταξινομούνται σε αντικατάσταση παλαιών αυτοκινήτων, θα επιστρέφεται η διαφορά αυτού, με βάση τα νέα ποσοστά απαλλαγής κατά περίπτωση.

• Θα επιστρέφεται η διαφορά του τέλους ταξινόμησης για επιβατικά αυτοκίνητα που παρελήφθησαν από την αρχή του έτους έως την ημερομηνία έναρξης ισχύος των προτεινόμενων διατάξεων για εκθεσιακούς σκοπούς και για τα οποία προβλέπεται εξάμηνη αναστολή της είσπραξης του βεβαιωθέντος τέλους ταξινόμησης, με την προϋπόθεση ότι αυτό θα καταβληθεί μέχρι 1 Μαΐου 2016.

Στο μεταξύ, με άλλη τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή καθιερώνεται η αναλογική καταβολή του τέλους ταξινόμησης των επιβατικών αυτοκινήτων που τίθενται στη διάθεση προσώπων εγκατεστημένων στη χώρα με χρηματοδοτική μίσθωση ή μίσθωση. Ειδικότερα, στην τροπολογία προβλέπονται τα εξής:

• Το τέλος ταξινόμησης για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και αυτοκίνητα τύπου jeep, τα οποία τίθενται στη διάθεση προσώπων εγκατεστημένων στο εσωτερικό της χώρας με χρηματοδοτική μίσθωση ή μίσθωση, επιβάλλεται ανάλογα με το χρονικό διάστημα της χρήσης τους στη χώρα.

• Η είσπραξη της διαφοράς μεταξύ του συνολικού τέλους ταξινόμησης και του μέρους αυτού που καταβάλλεται αναλογικά, αναστέλλεται μέχρι τη λήξη του χρονικού διαστήματος της χρηματοδοτικής μίσθωσης ή της μίσθωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή