Διευρύνεται το Συμβούλιο Εποπτείας Τραπεζών

Διευρύνεται το Συμβούλιο Εποπτείας Τραπεζών

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κρίσιμο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της άτυπης σύσκεψης του Συμβουλίου Εποπτείας Τραπεζών, ενώ αποφασίστηκε και η διεύρυνση της σύνθεσης του συμβουλίου.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρμόδιος για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας και οι εκπρόσωποι του Δημοσίου στα διοικητικά συμβούλια των εμπορικών τραπεζών. Το θέμα των «κόκκινων» δανείων και η κατάσταση των τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίηση συζητήθηκαν αναλυτικά στη σύσκεψη. Η αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των «κόκκινων» δανείων αποτελεί ένα από τα ανοιχτά ζητήματα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και σύμφωνα με τραπεζικές πηγές προϋπόθεση για την επανεκκίνηση του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας. Σημειώνεται ότι το συνολικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που περιλαμβάνει και δάνεια που κρίνεται ότι εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες να βρεθούν σε κατάσταση αθέτησης, ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ, περίπου δηλαδή το ήμισυ του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων των τραπεζών. Σημειώνεται ότι έχει καταγραφεί σημαντική απόσταση μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για την εξαίρεση της πώλησης σε τρίτους ορισμένων κατηγοριών «κόκκινων» δανείων. Σύμφωνα με το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση τον περασμένο Αύγουστο προβλέπεται η δυνατότητα μεταβίβασης κάθε μη εξυπηρετούμενου δανείου σε τρίτους, κάτι που η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί κρίσιμο ζήτημα και για τη σταθεροποίηση των τραπεζών, καθώς περαιτέρω ενίσχυσή τους θα ψαλιδίσει την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών και θα βάλει τον κλάδο και κατ’ επέκταση την οικονομία σε νέες περιπέτειες. Επιπλέον, ο αποτελεσματικός διαχωρισμός βιώσιμων από τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις είναι απαραίτητος για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Στη σύσκεψη του Συμβουλίου χθες συζητήθηκε ακόμα η ανάγκη διεύρυνσης της σύνθεσης αλλά και της αποστολής του οργάνου προκειμένου να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στα νέα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Εποπτείας Τραπεζών δημιουργήθηκε το 2008, στο πλαίσιο του νόμου Αλογοσκούφη για την ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, με κύρια αποστολή να συντονίζει την «ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου και να διασφαλίζει ότι η δημιουργούμενη ρευστότητα θα χρησιμοποιηθεί προς όφελος των καταθετών, των δανειοληπτών και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας». Η σύνθεση του Συμβουλίου θα διευρυνθεί με τη συμμετοχή της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, του υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και ενός μέλους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Για το θέμα θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση το επόμενο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT