Η επανασύσταση ενός ιστού

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μη μας ξεχάσετε!» Η παράκληση ακόμη αντηχεί στα αυτιά των ηθοποιών που επισκέφθηκαν τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Μια κινητή παράσταση τους έδωσε την αφορμή να μπουν στον χώρο, δίχως σκηνικά και τεχνικό εξοπλισμό, με ελάχιστα μέσα, όπως λίγα χάρτινα καραβάκια, κλωστές, μαντίλια, κομμάτια όλα των μεταμορφώσεων που στριμώχθηκαν σε μια μικρή βαλίτσα. Και όταν η παράσταση με τους Γιούλη Πανηγυράκη, Παναγιώτη Καμμένο, Θέμη Θεοχαρόγλου και Ιώβη Φραγκάτου που σκηνοθέτησε η Ρηνιώ Κυριαζή ξεκίνησε, το «κοινό» βρήκε στο 45λεπτο δρώμενο κάτι από το δικό του παρελθόν. Καθισμένες σε πλαστικές καρέκλες και στρώματα που είχαν ριχθεί στο πάτωμα, οι κρατούμενες παρακολούθησαν –άλλες με γέλια και με κλάματα, άλλες με σχόλια– τα αποσπάσματα από έργα του Ξενόπουλου, του Καμπανέλλη, του Σεβαστίκογλου, του Χατζηγιαννίδη, της Κιτσοπούλου, που δέθηκαν σε μια παράσταση για ομάδες αποκλεισμένων ανθρώπων. Ισχυρή εμπειρία για τους νέους αυτούς ηθοποιούς, όπως άλλωστε για τη δεύτερη ομάδα του Κώστα Παπακωνσταντίνου, που επισκέφθηκε τις ανδρικές φυλακές, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αλληλεγγύη» του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, το οποίο πραγματοποιείται με τη βοήθεια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Φυλακές, ΚΕΘΕΑ, ΚΑΠΗ. Οι χώροι που παρουσιάζονται τα μικρά «ταχυδράματα» ενισχύουν το κοινωνικό πρόσωπο του θεάτρου που παρηγορεί ψυχές, αποσκοπώντας στην επικοινωνία και στη σκέψη και σπεύδοντας όπου υπάρχουν άνθρωποι. Ακόμη και εκεί που βρίσκεται το περιθώριο… Δεν έχει πάντα αποτέλεσμα η εμπειρία, αλλά συνήθως η επαφή με τον πολιτισμό κάτι αφήνει.

«Μεταξύ Φαλήρου και Κορυδαλλού». «Αυτή η παράσταση θα είναι η αφορμή να συζητάμε για μέρες», ήταν το «ευχαριστώ» κάποιων γυναικών στους ηθοποιούς που έφθασαν στον Κορυδαλλό. Από τις πιο επιτυχημένες φετινές δράσεις του ΔΘΠ, παράλληλα με εκείνη που στέλνει το θέατρο στα σχολεία. Επίσης με τη βοήθεια ενός ιδρύματος που στηρίζει τον πολιτισμό: «Τρίτο κουδούνι ή Το θέατρο αλλιώς» είναι ο τίτλος της δράσης που, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Λάτση, εμπλουτίζει την εκπαιδευτική διαδικασία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επτά σκηνοθέτες σε επτά σχολεία του Πειραιά. Τα αποτελέσματα θα φανούν στις 7 και 8 Μαΐου στη σκηνή. Η επανασύσταση ενός πνευματικού ιστού, η επικοινωνία με τις αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες, η διέξοδος μέσω του πολιτισμού, η εκπαιδευτική παρέμβαση ήταν πάντοτε πολύτιμες. Και στις ημέρες της βαθιάς κρίσης ακόμη περισσότερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT