10 πνεύμονες για… περπάτημα

10 πνεύμονες για… περπάτημα

4' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξαπλώνουμε πάνω σε χαλιά από υακίνθους, κρυβόμαστε μέσα σε παραμυθένια τούνελ, απολαμβάνουμε χρώματα και εικόνες στα υπέροχα δάση πέντε διαφορετικών ηπείρων.

1. Hallerbos, Βέλγιο

Γνωστό ως «δάσος της άνοιξης», βρίσκεται κοντά στη φλαμανδική πόλη Halle. Από τα τέλη Απριλίου έως τις αρχές Μαΐου, κάτω από τα πανύψηλα δέντρα του «στρώνεται» ένα υπέροχο χαλί από υακίνθους, δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα, που συνήθως συναντάται σε αρχαία δάση, καθώς τα μοβ λιβάδια χρειάζονται αιώνες μέχρι να σχηματιστούν. Το Hallerbos χρονολογείται στον 16ο-17ο αι., όμως ισοπεδώθηκε κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από τους Γερμανούς. Η αναδάσωσή του ολοκληρώθηκε το 1950.

2. Δάσος της Καληδονίας, Εθνικό Πάρκο Cairngorms, Σκωτία

Τα πεύκα του είναι «απόγονοι» των πρώτων πεύκων που ευδοκίμησαν στη χώρα, μετά την εποχή των παγετώνων. Σύμβολο και σήμα-κατατεθέν της τοπογεωγραφίας της Σκωτίας, είναι ένα μοναδικό σε ομορφιά και ποικιλία οικοσύστημα, που φιλοξενεί σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας και θεωρείται από τα τελευταία μέρη παρθένας φυσικής ομορφιάς στη Βρετανία. Για το λόγο αυτό τελεί υπό καθεστώς προστασίας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του υπάγεται στο Εθνικό Πάρκο Cairngorms.

3. Μέλας Δρυμός, Γερμανία

Σε πολλά σημεία του το φύλλωμα των δέντρων είναι τόσο πυκνό, που δεν επιτρέπει να περάσει το φως του ήλιου και στο εσωτερικό του επικρατεί απόλυτο σκοτάδι, εξ ου και το όνομά του. Βρίσκεται στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, στη νοτιοδυτική Γερμανία, και καταλαμβάνει έκταση μήκους 150 χλμ. (από βορρά έως νότο) και πλάτους 50 χλμ. (από τα ανατολικά έως τα δυτικά), ανάμεσα στην κοιλάδα του Ρήνου και τις πηγές του Δούναβη. Το τοπίο είναι παραμυθένιο: απέραντα δάση, καταπράσινες κοιλάδες, ποτάμια, λίμνες, καταρράκτες, παραδοσιακά χωριά και γραφικές πόλεις, αλλά και δεκάδες οργανωμένες δραστηριότητες περιμένουν τους περισσότερους από 35 εκατομμύρια ανθρώπους που το επισκέπτονται κάθε χρόνο.

4. Sagano Bamboo Forest, Ιαπωνία

Oι «μελωδίες» που ακούγονται όταν ο άνεμος περνάει μέσα από τα μπαμπού σε αυτό το μοναδικής ομορφιάς δάσος έχουν ψηφιστεί από την ιαπωνική κυβέρνηση ως ένας από τους «100 προστατευόμενους ήχους της Ιαπωνίας». Βρίσκεται κοντά στα δυτικά προάστια του Κιότο, στην περιοχή Arashiyama, μόλις μισή ώρα από το κέντρο της πόλης. Μέσα από το φυσιολατρικό μονοπάτι που το διασχίζει, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το τοπίο κάνοντας τη διαδρομή με τα πόδια ή με ποδήλατα. Η καλύτερη στιγμή να το περπατήσει κανείς είναι το Δεκέμβριο, στη διάρκεια των εκδηλώσεων Hanatoro, οπότε και φωτίζεται από χιλιάδες φαναράκια.

5. Waipoua forest, Νέα Ζηλανδία

Ενα από τα σημαντικότερα εναπομείναντα δάση kauri της Ωκεανίας, έχει χαρακτηριστεί καταφύγιο άγριας ζωής από το 1952, για να προστατευτεί από την αποψίλωση. Εκεί συναντώνται και δύο από τα ψηλότερα δέντρα kauri που υπάρχουν σήμερα στον πλανήτη: το Tane Mahuta (ο «Αρχοντας του δάσους»), που φτάνει σε ύψος τα 52 μ. και η ηλικία του υπολογίζεται μεταξύ 1.250 και 2.500 ετών, και το Te Matua Ngahere. To 1999 ιδρύθηκε το Waipoua Forest Trust, που έχει επενδύσει μέχρι στιγμής 2.500.000 € για έργα προστασίας και αποκατάστασης του δάσους.

6. Τροπικό δάσος του Αμαζονίου, Νότια Αμερική

Ο «πνεύμονας» του πλανήτη, που παράγει σχεδόν το 40% του οξυγόνου της γήινης ατμόσφαιρας, είναι ένα πανέμορφο τροπικό δάσος, που εκτείνεται σε περίπου 5.500.000 τ.χλμ. Το μεγαλύτερο μέρος του είναι στη Βραζιλία, κομμάτια του βρίσκονται και στην επικράτεια του Περού, της Κολομβίας, της Βενεζουέλας, του Εκουαδόρ κ.α. Στην επιφάνειά του συναντώνται 390 δισεκατομμύρια δέντρα (περισσότερα από 16.000 είδη) και η μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον κόσμο, καθώς ένα στα δέκα γνωστά είδη ζωής απαντά εκεί (2.500.000 είδη εντόμων, 2.000 πουλιά και θηλαστικά).

Η αποψίλωση της ζούγκλας του Αμαζονίου θεωρείται από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές απειλές που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης.

7. Αγκαθωτό δάσος, Μαδαγασκάρη

Μια δασική περιοχή υψηλής οικολογικής σημασίας για τον πλανήτη με χαρακτηριστική χλωρίδα, που καλύπτει έκταση 44.000 τ.χλμ. στα νοτιοδυτικά της Μαδαγασκάρης. Τα είδη των φυτών και των δέντρων που απαντούν εκεί είναι ενδημικά σε εντυπωσιακό ποσοστό -95%- και εξαιρετικά προσαρμοστικά σε ένα περιβάλλον με λίγες βροχές και μεγάλες περιόδους ξηρασίας. Μικρό μέρος του δάσους προστατεύεται, ενώ μεγάλες περιοχές του κινδυνεύουν λόγω της αλόγιστης ανθρώπινης δραστηριότητας, με την παράνομη υλοτομία να αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο που το απειλεί.

8. Το τούνελ των δέντρων, Halnaker, Αγγλία

Προς στιγμήν θα νομίζετε ότι πρωταγωνιστείτε στην κινηματογραφική τριλογία του «Αρχοντα των δαχτυλιδιών» ή σε παραμύθι των αδελφών Γκριμ. Η εικόνα είναι μαγική, σχεδόν υπερφυσική. Το τούνελ των δέντρων βρίσκεται κοντά στο χωριό Halnaker, στο Δυτικό Σάσεξ, και αποτελεί μέρος του ρωμαϊκού μονοπατιού που οδηγούσε από τις βρετανικές ακτές στο Λονδίνο. Η μία του έξοδος καταλήγει στον γραφικό ανεμόμυλο του χωριού, από όπου η θέα είναι εκπληκτική. Σύμφωνα με τους ντόπιους, το έδαφος υποχώρησε με τα χρόνια λόγω της κίνησης πεζών και οχημάτων, προκαλώντας τη «βύθιση» του μονοπατιού και δημιουργώντας μια πανδαισία εικόνων.

9. Green Mountain National Forest, Βερμόντ, ΗΠΑ

Κάστορες, ελάφια, κογιότ, μαύρες αρκούδες και πολλά ακόμη είδη άγριας πανίδας ζουν στα 1.625 τ.χλμ. του δρυμού, που διαθέτει 900 χλμ. μονοπατιών για πεζοπορία, αλλά και 2.000 αρχαιολογικά και ιστορικά σημεία που «αφηγούνται» το παρελθόν του Βερμόντ. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να απολαύσουν το ψάρεμα, το κυνήγι, το κάμπινγκ. Η καλύτερη εποχή για να το επισκεφτεί κανείς είναι το φθινόπωρο: προτού χάσουν το φύλλωμά τους, oξιές, σφένδαμοι και βελανιδιές δημιουργούν ένα φαντασμαγορικό τοπίο σε κίτρινους, κοκκινωπούς και πορτοκαλί τόνους.

10. Rainbow Eucalyptus Forest, Χαβάη

Κανείς δεν θα πίστευε ότι οι κορμοί των ευκαλύπτων σε αυτό το δάσος του Μάουι δεν έχουν βαφτεί από ανθρώπινο χέρι. Και όμως, πρόκειται για φυσική διαδικασία. Με το πέρασμα του χρόνου, αποκολλάται μέρος του εξωτερικού φλοιού του δέντρου, αποκαλύπτοντας το πράσινο εσωτερικό του, το οποίο, καθώς εκτίθεται στον ήλιο, σκουραίνει και δίνει μπλε αποχρώσεις, που προοδευτικά γίνονται μοβ, πορτοκαλί και καφετιές. Ο γνωστός και ως ευκάλυπτος-ουράνιο τόξο είναι ο μοναδικός που ευδοκιμεί στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή