Νέες θέσεις εργασίας ανοίγουν σε εξειδικευμένους τομείς των τραπεζών

Νέες θέσεις εργασίας ανοίγουν σε εξειδικευμένους τομείς των τραπεζών

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες ειδικότητες σε εξειδικευμένους τομείς εργασιών ανοίγουν στον τραπεζικό τομέα μετά μια μακρά περίοδο, από το 2008 μέχρι σήμερα, που χάθηκαν περισσότερες από 20.000 θέσεις εργασίας. Διοικητικό στέλεχος συστημικής τράπεζας, που διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε προσλήψεις και επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, επισημαίνει στην «Κ»: «Στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα υπάρξει ζήτηση σε αρκετούς αλλά εξειδικευμένους τομείς, όμως οι προσλήψεις σε καμιά περίπτωση δεν θα γίνουν με τον μαζικό τρόπο που πραγματοποιούνταν την περασμένη δεκαετία. Οι τομείς που έχουν ζήτηση και από τους οποίους αναζητούνται στελέχη είναι της διαχείρισης κινδύνων (risk management), της κανονιστικής συμμόρφωσης (compliance) και ο ελεγκτικός τομέας (auditing)». Αλλοι τομείς που θα γνωρίσουν ζήτηση, είναι των ειδικών αναλυτών. Σημαντική ζήτηση επίσης θα γνωρίσουν και τα στελέχη που συνδέονται με τον τομέα ασφάλειας δεδομένων και συστημάτων δεδομένων, πληρωμών, επικοινωνιών (security officers, security analytics κ.λπ.).

Επίσης, ο τομέας της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων καθώς και ο τομέας της ηλεκτρονικής τραπεζικής (digital banking) έχουν ζήτηση.

Ο καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Πετράκης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της «Κ», επισημαίνει ότι η νέα εθελουσία έξοδος που προτείνεται, φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τον τραπεζικό κλάδο. Επισημαίνει, πάντως, ότι πριν από την κατάθεση της πρότασης αυτής, όπως προκύπτει από τη μελέτη-βιβλίο του με τίτλο «The Rebirth of the Greek Labor Market. Building Toward 2020 – After the Global Financial Meltdown», η απασχόληση στον κλάδο αναδείκνυε ανάκαμψη (2.785 άτομα το χρονικό διάστημα 2016-2020) έως το 2020, καθώς φαινόταν ότι η απασχόληση θα προσέγγιζε τα επίπεδα του 2012. Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο κ. Πετράκης, από τα επαγγέλματα που θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν στον συγκεκριμένο κλάδο, οι ταμίες και οι ταμειολογιστές αναμενόταν να παρουσιάσουν άνοδο 2,33% το χρονικό διάστημα 2016-2020.

Oι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού και μαθηματικού κλάδου αναμενόταν να παρουσιάσουν άνοδο της τάξεως του 2,18% το χρονικό διάστημα 2016-2020, ενώ να σημειωθεί ότι από το 2012 έως και το 2016 κατέγραφαν συνεχόμενη μείωση (5,27%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή