Οι επικρίσεις, η «συμφωνία» και ο Αναστασιάδης

Οι επικρίσεις, η «συμφωνία» και ο Αναστασιάδης

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από μήνες προσδοκιών και αισιόδοξων δηλώσεων για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, σύννεφα σκιάζουν τις συνομιλίες, καθώς η μεν Τουρκία επιμένει μαξιμαλιστικά, ο δε πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα αφιλόξενο κοινοβουλευτικό τοπίο που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, όπου τα έξι (μικρότερα) από τα συνολικά οκτώ κόμματα της νέας Βουλής εναντιώνονται στην επίτευξη συμφωνίας.

Ο Κύπριος πρόεδρος θα χρειασθεί να επιστρατεύσει όλες τις διαχειριστικές του ικανότητες για να τηρήσει τις δύσκολες ισορροπίες που απαιτούνται καθώς θα αναζητεί επιμέρους συμμαχίες στο κατακερματισμένο κοινοβουλευτικό τοπίο. Το κόμμα του, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, παραμένει το μεγαλύτερο, αλλά με σημαντική απώλεια ψήφων και μιας έδρας στη Βουλή. Ταυτόχρονα, το ΑΚΕΛ, δεύτερη ισχυρότερη πολιτική δύναμη και παραδοσιακά ο πιο σθεναρός υποστηρικτής της λύσης, έχει υποστεί βαρύ εκλογικό πλήγμα που ίσως επηρεάσει τη «θέρμη» με την οποία θα στηρίξει μια ενδεχόμενη συμφωνία.

Με μια γλαφυρή δήλωση ο κερδισμένος των πρόσφατων εκλογών, πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, συνόψισε το «πρόβλημα» που αντιμετωπίζει ο κ. Αναστασιάδης. «Η αναγόρευση του κατοχικού ηγέτη ως τη δήθεν “μοναδική ελπίδα για λύση του Κυπριακού” ήταν λάθος, η υποστολή της σημαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για να πάει να δει θέατρο στα Κατεχόμενα ήταν λάθος, η πρόσκληση του κατοχικού ηγέτη στο Νταβός ήταν λάθος, η καλλιέργεια ενός ψευδεπίγραφου καλού κλίματος τη στιγμή που η Τουρκία κατέβαζε πολεμικά πλοία στην ΑΟΖ μας ήταν λάθος, η ανοχή, ακόμη και η ενθάρρυνση, των επισκέψεων ξένων αξιωματούχων στο ούτω καλούμενο προεδρικό του κατοχικού ηγέτη ήταν λάθος», σημείωσε και πρόσθεσε πως τώρα ο πρόεδρος της Κύπρου «θερίζει αυτά που έσπειρε».

Επιβαρυντική περίσταση

Το κλίμα επιβάρυνε το «περιστατικό» της Κωνσταντινούπολης, όταν η πρόσκληση προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να συμμετάσχει στο δείπνο των ηγετών στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Διάσκεψη προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος «έβαλε πάγο» στις διαπραγματεύσεις, ακυρώνοντας προγραμματισμένες συναντήσεις με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Αϊντε και τον κ. Ακιντζί. Μέχρι και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, παρενέβη με τηλεφωνικές επικοινωνίες για να διατηρήσει ζωντανή την προσπάθεια, ενώ στην ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί και αντιπροσωπεία του Κογκρέσου κατά την προγραμματισμένη για αυτό το Σαββατοκύριακο επίσκεψή της στην Κύπρο.

Αν και τα περιθώρια κινήσεων στενεύουν, ο κ. Αναστασιάδης επιμένει ότι είναι έτοιμος για μια έντιμη λύση. Ωστόσο, για να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία, απαιτείται η σχετική στρατηγική απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κρατά το κλειδί της λύσης, κάτι που αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ και γενικότερα η διεθνής κοινότητα, και υπό αυτό το πρίσμα προτάσσουν τα οφέλη της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ, Τουρκίας και Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή