Βουλή: Εξι παροιμίες, πολλές ύβρεις, και αναφορές σε Γκαίμπελς και χούντα

Βουλή: Εξι παροιμίες, πολλές ύβρεις, και αναφορές σε Γκαίμπελς και χούντα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι παροιμίες και μια αναφορά στον Γκαίμπελς, είναι ό,τι πιο ανώδυνο είχε να επιδείξει την Τετάρτη στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, η εθνική αντιπροσωπεία.

Ολοι εναντίον όλων, με εξαιρέσεις ως προς το ήπιο του πολιτικού λόγου μόνο από το ΚΚΕ, επιδόθηκαν επί ώρες σε συγκρούσεις που λεκτικά, ξέφυγαν πολλές φορές από τα όρια του «πολιτικώς ορθού», επιφέροντας μεγαλύτερο πλήγμα στην ήδη από καιρό τρωθείσα αξιοπιστία και εικόνα του πολιτικού συστήματος. Το χειρότερο δε είναι ότι όλα αυτά συνέβησαν επί ζητημάτων ηθικής, και όχι εξαιτίας διαφορών επί πολιτικών προτάσεων-απόψεων-ιδεών.

«Να δούμε πόσα απίδια βάζει ο σάκος», «λαγός τη φτέρη έσειε, κακό της κεφαλής του», «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης», «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια», «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», «έσκαψαν μεγάλο λάκο και έπεσαν μέσα», είναι οι «ανώδυνες» παροιμίες. Η αναφορά στον Γκαίμπελς έγινε από υπουργό και είχε σκοπό να ταυτίσει την αντίληψη που συνοδεύει το συγκεκριμένο πρόσωπο, με δυνάμεις της αντιπολίτευσης: «Συκοφαντείτε, συκοφαντείτε, συκοφαντείτε, στο τέλος κάτι θα μείνει».

Από του σημείου αυτού και ύστερα, άρχισαν οι εκατέρωθεν ύβρεις και τα υπονοούμενα, με υπουργό –πάλι- να κλείνει τον κύκλο, κάνοντας χρήση του όρου «ορντινάτσα» προκειμένου να χαρακτηρίσει αρχηγό πολιτικού κόμματος.

Καταγράφηκαν τα ακόλουθα: «Ρεσιτάλ υποκρισίας και λαϊκισμού», «πολιτική σπέκουλα, απέραντη υποκρισία, λάσπη, ψεύδη», «γελοιότητα, κοροϊδία του Κοινοβουλίου», «πολιτικοί απατεώνες με offshore», «είστε η μεγαλύτερη Κυβέρνηση πολιτικών απατεώνων που πέρασε από τη χώρα», «υπουργοί κάνουν εγκλήματα», «απόστημα της πολιτικής διαφθοράς», «μέσα εδώ, είναι το άντρο της πολιτικής διαφθοράς», «είστε υπόλογοι απέναντι στην ίδια τη δημοκρατία», «έχουν διχασμένη προσωπικότητα», «ομολογία και ενοχής και πανικού», «λασπολογία», «επικοινωνιακή αθλιότητα», «θιασώτες του λαϊκισμού».

Πέραν τούτων, υπήρξαν και στιγμές κατά τις οποίες καταγράφηκαν και ευθείες αιχμηρότατες προσωπικές αναφορές: «Αφήστε εσείς, κύριε, τώρα! Σε ξέρουμε και εσένα. Σεσημασμένος είσαι εδώ για φασαρίες. Στην περιφέρειά σου, όμως, δεν τολμάς να πας! Στην περιφέρειά σου θέλω τσαμπουκάδες», είπε ομιλητής όταν βουλευτής άλλου κόμματος τον διέκοπτε. «Κύριε, επανειλημμένως έχετε κάνει τη Βουλή χωράφι σας. Τελείωσε», ειπώθηκε από το προεδρείο σε βουλευτή που διαμαρτυρόταν εντόνως, γιατί δεν του δινόταν ο λόγος. «Είσαι απρεπής εσύ», είπε ο εν λόγο βουλευτής σε συνάδελφό του άλλου κόμματος που επίσης τον σχολίαζε αρνητικά.

Στη σκιά όλων αυτών, τέλος, που δεν προδιαθέτουν για «ανέφελες» ημέρες κοινοβουλευτικού έργου, κατεγράφη και ο ακόλουθος διάλογος ανάμεσα σε δύο αρχηγούς κομμάτων, με αναφορές και στη … χούντα. Πρωταγωνιστές οι κ.κ. Β. Λεβέντης και Π. Καμμένος.

Κάποια στιγμή ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων είπε απευθυνόμενος στην δικομματική πλειοψηφία και τον πρωθυπουργό: «Αυτή η Βουλή έχει καταστρέψει την εικόνα της. Σας παρακαλώ θερμά να τελειώνουμε με τη Βουλή, κύριε Τσίπρα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκ. Φάμελλος ζήτησε εξηγήσεις: «Τι εννοείτε με το «να τελειώνουμε με τη Βουλή»;

Β.Λεβέντης: «Να τελειώνουμε με εκλογές, εννοώ, κύριοι. Δεν θέλετε εκλογές; Πριν δεν ζητούσατε εκλογές»;

Π.Καμμένος: «Και οικουμενική, όχι χούντα».

Β.Λεβέντης: «Οχι δα, κύριε Καμμένο! Οχι να κάνουμε χούντα. Για χούντα είστε κοντύτερα εσείς από μένα, πολύ κοντύτερα από μένα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή