Το «κύμα» προκάλεσε έμφραγμα και στο ΕΣΥ

Το «κύμα» προκάλεσε έμφραγμα και στο ΕΣΥ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα δοκιμασία θα τεθούν το επόμενο διάστημα τα δημόσια νοσοκομεία λόγω του προσφυγικού. Ηδη, ολοένα περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες από τα κέντρα φιλοξενίας, συνειδητοποιώντας πλέον ότι οι πιθανότητες να φύγουν από τη χώρα είναι ελάχιστες, απευθύνονται στο ΕΣΥ για να αντιμετωπίσουν χρόνια προβλήματα υγείας. Σε ένα ΕΣΥ υποστελεχωμένο και με οριακό προϋπολογισμό, το οποίο στις περιοχές όπου βρίσκονται κέντρα φιλοξενίας έχει ήδη επιβαρυνθεί με αυξημένη «κίνηση» κατά 20% λόγω του προσφυγικού.

«Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τους υγειονομικούς σχηματισμούς στα κέντρα φιλοξενίας είναι ότι αρχίζουν και πολλαπλασιάζονται αιτήματα για θεραπεία χρονίων προβλημάτων υγείας», αναφέρει στην «Κ», ο κ. Νίκος Παπαευσταθίου, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). «Μέχρι πρόσφατα οι πρόσφυγες απευθύνονταν στα νοσοκομεία μόνο για πολύ επείγοντα περιστατικά. Φοβόντουσαν ότι θα χρειαστούν νοσηλεία και θα χάσουν την ευκαιρία να φύγουν από τη χώρα. Τώρα αυτό έχει αλλάξει, συνειδητοποιούν ότι θα μείνουν και ζητούν οι ίδιοι περίθαλψη για χρόνια προβλήματα υγείας που μπορεί να αποδειχθούν τελικά σοβαρά. Είναι ένα θέμα που θα το βρούμε μπροστά μας και αναμένεται να επηρεάσει και τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων». Κατά την εκτίμηση του ΕΚΕΠΥ, η γενική εικόνα από την έναρξη του προσφυγικού έως σήμερα είναι μία αύξηση της χρήσης υπηρεσιών υγείας στις περιοχές που βρίσκονται κέντρα φιλοξενίας της τάξεως του 20%. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που τηρούνται στο ΕΚΕΠΥ, μόνο από τις 6 Μαρτίου 2016 έως τις 27 Μαΐου 2016 αντιμετωπίστηκαν σε δημόσια νοσοκομεία 12.687 περιστατικά προσφύγων και μεταναστών. Με ασθενοφόρο ΕΚΑΒ διακομίσθηκαν 3.822 άτομα και με άλλο μέσο 8.825 άτομα. Εισαγωγή για νοσηλεία έγινε σε 2.917 ασθενείς.

Τα πολύ απλά περιστατικά αντιμετωπίζονται από υγειονομικό προσωπικό εντός των Κέντρων Φιλοξενίας. Η κάλυψη της υγειονομικής φροντίδας των κέντρων γίνεται στην παρούσα φάση με τη συμβολή κυρίως των ΜΚΟ, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του ΚΕΕΛΠΝΟ και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αναλάβει, μεταξύ άλλων, την επιδημιολογική επιτήρηση στον εν λόγω πληθυσμό. Σοβαρά συμβάντα προς το παρόν δεν έχουν παρουσιαστεί, εκτός από κάποια περιστατικά ανεμοβλογιάς, ηπατίτιδας, τροφικής δηλητηρίασης κ.ά. «Το ζήτημα ενδεχόμενων επιδημιών το αντιμετωπίζουμε με προσοχή, αλλά χωρίς πανικό. Πρόκειται για κατά βάση υγιή πληθυσμό», λέει ο κ. Παπαευσταθίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή