Προσαρμογές στο ν/σ για τα δημόσια έργα

Προσαρμογές στο ν/σ για τα δημόσια έργα

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βουλή κατατίθεται προσεχώς νομοσχέδιο των υπουργείων Οικονομίας και Δικαιοσύνης που αφορά τον έλεγχο των συμβάσεων για τα δημόσια έργα. Πρόκειται για αλλαγές στον νόμο 3886 του 2010, οι οποίες αφορούν την επιτάχυνση της δικαστικής εκκαθάρισης των δημοσίων συμβάσεων, καθώς και των αμφισβητήσεων που προκύπτουν από αυτές. Ειδικότερα, προ ημερών η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε κατά πλειοψηφία ότι οι διατάξεις που προωθούνται είναι άσκοπες και αντισυνταγματικές, κάνοντας παράλληλα σωρεία παρατηρήσεων. Ωστόσο, όπως δήλωσαν από κοινού οι υπουργοί Οικονομίας και Δικαιοσύνης, Γ. Σταθάκης και Ν. Παρασκευόπουλος, «δεδομένου ότι οι παρατηρήσεις αυτές δεν αναιρούν τη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης, αλλά αντίθετα τείνουν να τη διασφαλίσουν, αξιολογήθηκαν από τις ομάδες εργασίας των συναρμοδίων υπουργείων και έχουν γίνει σχετικές αναπροσαρμογές». Ως εκ τούτου, το νομοσχέδιο, το οποίο καλύπτει μνημονιακές υποχρεώσεις, θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή «όπου επίσης θα υπάρχει δυνατότητα διαλόγου με αρμόδιους φορείς και επιστημονικούς συλλόγους».

Μεταξύ άλλων, το επίμαχο νομοσχέδιο περιείχε διάταξη που προέβλεπε τη μεταβίβαση σε διοικητική αρχή της αρμοδιότητας επίλυσης με ασφαλιστικά μέτρα θεμάτων δημοσίων συμβάσεων. Η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στο ΣτΕ και η επίλυση επέρχεται με την εξαιρετικά σύντομη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Επίσης, προβληματική κρίθηκε και η διάταξη που θα μεταβίβαζε στο ΣτΕ μεγάλο μέρος διαφορών που προκύπτουν από δημόσιες συμβάσεις και ώς τώρα επιλύονται από τα Διοικητικά Δικαστήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT