Προτάσεις Γαλλίας, ΗΠΑ για αναβάθμιση μαχητικών

Προτάσεις Γαλλίας, ΗΠΑ για αναβάθμιση μαχητικών

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδιαφέρον των πολεμικών βιομηχανιών τουλάχιστον δύο χωρών (ΗΠΑ και Γαλλίας) φαίνεται ότι προσελκύει το ενδεχόμενο αναβάθμισης των αεροσκαφών τρίτης γενιάς της Πολεμικής Αεροπορίας για τα επόμενα χρόνια. Το ενδιαφέρον εκδηλώθηκε κατά χρονολογική σειρά αρχικά από τη Γαλλία και έπειτα από τις ΗΠΑ. Για την κυβέρνηση κάθε απόφαση είναι δύσκολη, καθώς και οι δύο χώρες στήριξαν την Ελλάδα, η Γαλλία εντός της Ευρωζώνης και οι ΗΠΑ ως βασικός υποστηρικτής της υπόθεσης για την αναδιάρθρωση του χρέους. Ενας δεύτερος σκόπελος για οποιαδήποτε κυβερνητική κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση εντοπίζεται στο γεγονός ότι η χώρα διανύει δύσκολη οικονομική συγκυρία και κάθε τέτοια απόφαση θα προκαλούσε εκ των πραγμάτων πολιτικό κόστος. Δεδομένου, πάντως, ότι η λύση αγοράς νέων πολεμικών αεροσκαφών είναι εκτός μεγεθών και δημοσιονομικής πραγματικότητας (κάτι τέτοιο θα ξεπερνούσε τα 5 δισ. ευρώ), η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αναβάθμιση του υφιστάμενου οπλοστασίου, και μάλιστα με τρόπο ο οποίος θα απλώνεται σε βάθος χρόνου.

Ως προς τους «μνηστήρες» του έργου, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς ετέθη επί τάπητος η πιθανότητα αναβάθμισης των γαλλικής κατασκευής Mirage 2000 σε Mirage 2000-5. Μόλις προχθές, τετραμελής αντιπροσωπεία της αμερικανικής Lockheed Martin ενημέρωσε Ελληνες δημοσιογράφους για την πρόθεση να αναβαθμίσει τα υφιστάμενα F-16 Block 52 και Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας στον τελευταίο τύπο του συγκεκριμένου μοντέλου, το F-16V. Τονίζεται, επίσης, ότι μεταξύ της Ελλάδας και των Αμερικανών εκκρεμεί και η οριστικοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3, καθώς δεν έχει ακόμη καθοριστεί ο τρόπος συμμετοχής της ΕΑΒ. Κάθε συζήτηση για πιθανό υπολογισμό του κόστους μιας τέτοιας αναβάθμισης έχει ως βάση την τελευταία εγγραφή εξοπλιστικών προγραμμάτων σε κρατικό προϋπολογισμό, συγκεκριμένα το 2010. Τότε είχαν προϋπολογισθεί 405 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση των F-16 Block 50+ και F-16 Block 52+ σε F-16 Block 52 Adv, καθώς και 365 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των παλαιών Mirage. Με βάση την περαιτέρω φθορά των αεροσκαφών και την αλλαγή των τιμών, το κόστος αυτό αποτιμάται πλέον για το ελληνικό Δημόσιο σε περίπου 1,1-1,3 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή