To Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του μίσους

To Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του μίσους

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις σε τρεις ημέρες του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, το αίμα έρευσε άφθονο στις γαλλικές πόλεις, οι οποίες προσπαθώντας να… χαμογελάσουν ύστερα από τον χειμώνα τρόμου που βίωσαν, η… ποδοσφαιρική μοίρα τούς έφερε στο κατώφλι τους, ορδές βαρβάρων και εθνικιστών από κάθε γωνιά της Ηπείρου.

Κι εκεί που οι περισσότεροι (σώφρονες) πίστεψαν ότι η στρογγυλή θεά θα διώξει τα σύννεφα του μίσους πάνω από την Ευρώπη και τη Γαλλία, οι Ευρωπαίοι χούλιγκανς «εξαργύρωναν» ραντεβού θανάτου και έβγαζαν τα εθνικιστικά απωθημένα τους, σχεδόν μέσα κι έξω από κάθε γαλλικό γήπεδο.

Οι Αλβανοί ανήρτησαν προκλητικό πανό κατά της Ελλάδος στο ματς με την Ελβετία, στο ματς της Πολωνίας με τη Β. Ιρλανδία ακούστηκαν αντισημιτικά συνθήματα, Γερμανοί νεοναζί φώναζαν πριν από το ματς με τους Ουκρανούς ότι «επέστρεψαν ξανά στη Γαλλία», φωτοβολίδα ευθείας βολής και άγριες συμπλοκές είδαμε στον αγώνα της Αγγλίας με τη Ρωσία, ενώ πριν από αυτό, οργανωμένες ρωσικές ομάδες χούλιγκαν έδερναν μέχρι αναισθησίας όποιον… ζωηρό Αγγλο έβρισκαν στο πέρασμά τους (και ήταν πολλοί).

Και αυτά είναι μερικά από τα κρούσματα από την Παρασκευή όπου έγινε η σέντρα της διοργάνωσης, με τις αστυνομικές δυνάμεις να προσπαθούν ακόμη να… χαρτογραφήσουν τη νέα τάξη βίας. Ηδη οι διοργανωτές, απαγόρευσαν την πώληση οινοπνευματωδών ποτών σε ακτίνα χιλιομέτρου από τα γήπεδα όπου διεξάγεται ή πρόκειται να διεξαχθεί αγώνας. Και βρισκόμαστε μόνο στην τρίτη ημέρα του EURO…

Κατά τ' άλλα είχαμε και… ποδόσφαιρο. Την Κυριακή, στον 4ο όμιλο, η Τουρκία ηττήθηκε με 1-0 από την φανερά ανώτερη Κροατία με απίστευτη «οβίδα» του άσου της Ρεάλ, Λούκα Μόντριτς στο 41'. Πιο μετά, η Πολωνία αν και εμφανώς καλύτερη από τη Β. Ιρλανδία, κατάφερε με πλασέ του Μίλικ στο 51’ να πάρει μία αγχωτική νίκη στον 3ο όμιλο. Για τον ίδιο όμιλο, η Γερμανία, με πολύ άγχος κι αυτή, επικράτησε με 2-0 της σκληροτράχηλης Ουκρανίας, με κεφαλιά του Μουστάφι στο 19' και με πλασέ του Σβαϊνστάιγκερ στις καθυστερήσεις.

Τη Δευτέρα, η Ισπανία θα αναμετρηθεί με την Τσεχία, το Εϊρε με τη Σουηδία και το Βέλγιο με την Ιταλία.

Η βαθμολογία στους ομίλους που έχουν γίνει αγώνες:

Α'

Γαλλία 3

Ελβετία 3

Ρουμανία 0

Αλβανία 0

Β'

Ουαλία 3

Αγγλία 1

Ρωσία 1

Σλοβακία 0

Γ'

Γερμανία 3

Πολωνία 3

Ουκρανία 0

Β. Ιρλανδία 0

Δ'

Κροατία 3

Τουρκία 0

Ισπανία (αγωνίζεται τη Δευτέρα)

Τσεχία (αγωνίζεται τη Δευτέρα)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή