Υψηλά εμπόδια πριν από το Βερολίνο

Υψηλά εμπόδια πριν από το Βερολίνο

Παναθηναϊκός AKTOR και Ολυμπιακός θα επιχειρήσουν ακόμη μια υπέρβαση απέναντι σε δύο ομάδες με πολύ βαριά φανέλα

6' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα «ψέματα» τελείωσαν και οι οκτώ καλύτερες ομάδες της Euroleague από την ερχόμενη Τρίτη εισέρχονται στην απαιτητική διαδικασία των play off η οποία, είναι δεδομένο, θα συγχωρήσει ελάχιστα λάθη στον δρόμο για το Final 4 του Βερολίνου. Για πρώτη φορά ύστερα από το 2018 η Ελλάδα θα έχει ξανά δύο εκπροσώπους στην τελική οκτάδα της διοργάνωσης.

Παναθηναϊκός AKTOR και Ολυμπιακός θα κληθούν να αντιμετωπίσουν δύο σημαντικούς εκπροσώπους του ευρωπαϊκού μπάσκετ και με πλούσια παράδοση: οι «πράσινοι», που ολοκλήρωσαν την κανονική περίοδο στη 2η θέση θα συναντήσουν –με πλεονέκτημα έδρας– την «πληγωμένη» από τον πόλεμο, αλλά με βαριά φανέλα, Μακάμπι Τελ Αβίβ (τα δύο πρώτα παιχνίδια στο ΟΑΚΑ, Τρίτη 23.4 και Πέμπτη 25.4 στις 20.30) και οι «ερυθρόλευκοι» –με μειονέκτημα– την παραδοσιακή δύναμη Μπαρτσελόνα (οι πρώτοι αγώνες, Τετάρτη 24.4 και Παρασκευή 26.4 στη Βαρκελώνη), με το εισιτήριο για το Final 4 να κρίνεται στις τρεις νίκες.

Οι «αιώνιοι» έχουν πραγματοποιήσει έναν άθλο, ο οποίος καταδεικνύει για μια φορά ακόμη ότι τόσο η μία, όσο και η άλλη ομάδα αποτελούν δύο οργανισμούς με βαρύ μπασκετικό DNA: ο Παναθηναϊκός AKTOR μέσα σε λίγους μόλις μήνες κατάφερε να στήσει από το μηδέν μια πολύ αξιόλογη ομάδα, η οποία παρά τις φυσιολογικές ατέλειές της έφθασε να φιγουράρει στη 2η θέση της κανονικής περιόδου, από τη 17η πέρυσι.

Ο Ολυμπιακός, με το 9ο σε αξία ρόστερ της Ευρωλίγκας και με κομβικές απώλειες, όπως οι Σλούκας και Βεζένκοφ, παρέμεινε ανταγωνιστικός και άκρως πεισματάρης αγωνιστικά. Ισως καμία ομάδα στην Ευρώπη δεν θα μπορούσε να διαγράψει μια τόσο σημαντική τροχιά σε μια σεζόν υπό τις συνθήκες που αντιμετώπισαν οι δικές μας.

Τώρα όμως έφθασε η ώρα της αλήθειας. Θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το εμπόδιο της Μακάμπι και της Μπαρτσελόνα σε σειρά αγώνων όπου ο ένας αντίπαλος μπορεί να «διαβάζει» καλύτερα τον άλλον;

Μακάμπι

Ερχεται στο ΟΑΚΑ γεμάτη ενέργεια

Ο Παναθηναϊκός AKTOR ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο με συντελεστή 23-11 και κατά μ.ό. 81,6 πόντους, 33,5 ριμπάουντ, 16,5 ασίστ, 7,2 κλεψίματα και 2,7 κοψίματα και θα συναντήσει τη Μακάμπι (21-14), η οποία το βράδυ της Τρίτης έκανε επίδειξη δύναμης απέναντι στην Μπασκόνια, συντρίβοντάς την με 113-85. 

Το σκορ αυτό, στο ουδέτερο Βελιγράδι, δείχνει ότι η «ομάδα του λαού» είναι αφενός σε… τρελό φεγγάρι (τις τελευταίες 8 αγωνιστικές ηττήθηκε μόνο από την Μπαρτσελόνα στην Ισπανία, μόλις για τρεις πόντους) και αφετέρου αποφασισμένη για όλα. Οι αριθμοί της φέτος είναι καλύτεροι από των «πρασίνων» (87,7 π., 36 ρ., 19,6 ασ., 7,3 κλ., 3,1 μπλοκ) και απέναντι στην Μπασκόνια, στον πρώτο «τελικό» για τη συμμετοχή της στα play off, σημείωσε 113 π., κατέβασε 39 ριμπάουντ (από αυτά τα 16 ήταν επιθετικά!), έχοντας τους Μπάλντουιν (25 π., 4/7 τρ., 6 ασ., 4 ρ., 22 PIR) και Λορέντζο Μπράουν (29 π., 7/8 τρ., 5 ρ., 5 ασ., 35 PIR) σε ένα από τα καλύτερα βράδια της καριέρας τους.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι η 7η θέση της Μακάμπι πιθανότατα δεν ανταποκρίνεται στο πραγματικό πρόσωπό της, ειδικά σ’ αυτή την περίοδο όπου δείχνει να έχει το «μαχαίρι στα δόντια», με τον Κάτας να ανοίγει το ροτέισον σε 10 παίκτες. Και επίσης, όπως η Μπαρτσελόνα με τον Ολυμπιακό, έτσι και η Μακάμπι, έχει δύο νίκες φέτος απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Το «οπλοστάσιο» του Iσραηλινού προπονητή περιλαμβάνει παίκτες που βγάζουν μεγάλη ενέργεια στο παρκέ, όπως οι φόργουορντ Κόλσον, Ριβέρο, αλλά και ο τρομερός Νέμπο στο «5», ενώ πέραν των «μαέστρων» Mπάλντουιν και Μπράουν στην περιφέρεια, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τους Κλίβελαντ και Μπλατ.

Είναι δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός θα δεχθεί τεράστια πίεση από μια σκληρή ομάδα, που δεν θα μπει στο παρκέ για… πασαρέλα. 

Πρόβα τζενεράλε

Ο αγώνας της περασμένης Δευτέρας απέναντι στον Ολυμπιακό ήρθε στο καταλληλότερο τάιμινγκ για τον κόουτς Αταμάν, ο οποίος τέσταρε την ομάδα του σε συνθήκες «πολέμου». Ο Τούρκος προπονητής είδε με ικανοποίηση, τόσο τον Χουάντσο όσο και τον Παπαπέτρου να ανεβάζουν κι άλλο την απόδοσή τους, ενώ το τρικ με τον Μήτογλου στο «5» και ουσιαστικά πέντε σουτέρ στο παρκέ, φάνηκε να λειτουργεί για αρκετό διάστημα του ντέρμπι. Ομως, αυτός ο ελιγμός των «πρασίνων» έδωσε 11 επιθετικά ριμπάουντ στον αντίπαλο (συνολικά ήταν 38-27 υπέρ του Ολυμπιακού).

Η Μακάμπι έχει φέτος 443 επιθετικά και είναι 1η στη σχετική λίστα της Euroleague, ενώ ο Νέμπο έχει κατεβάσει τα 103 από αυτά (1ος και αυτός στη σχετική λίστα). Για να το κάνουμε πιο σαφές: η ισραηλινή ομάδα έχει ανανεώσει φέτος 443 ολόκληρες επιθέσεις της μόνο από τα επιθετικά ριμπάουντ κι αυτό δείχνει ότι ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να είναι 100% συγκεντρωμένος και με ενέργεια. Ειδικά εκτός έδρας, εκεί όπου έχει εμφανίσει φέτος πολλές φορές τεράστιες αποκλίσεις στην απόδοση και τη συγκέντρωσή του. 

Μπαρτσελόνα

Πολυτάλαντη, αλλά όχι ανίκητη

Ο φετινός Ολυμπιακός των 22 νικών και των 12 ηττών, των (κατά μ.ό.) 79 πόντων (συνολικά πέτυχε 2.643 και δέχθηκε 2.526), των 32,3 ριμπάουντ, των 19,3 ασίστ, των 7 κλεψιμάτων και των 2,8 μπλοκ, θα αντιμετωπίσει την Μπαρτσελόνα του ίδιου συντελεστή και των 82,7 π. (2.812-2.692), 36 ριμπ., 19,4 ασ., 6,2 κλ., 2,4 μπλοκ. Μια ομάδα με πλουσιότερο επιθετικό ταλέντο, αλλά λιγότερο σκληρή αμυντικά. Το σύνολο του Γκριμάου, στο πρώτο μεγάλο προπονητικό βήμα του, στηρίζεται κυρίως σε έξι παίκτες: τους Σατοράνσκι, Κάλινιτς, Πάρκερ, Βέσελι, Λαπροβίτολα και Ρούμπιο.
Υστερα από τα θορυβώδη «διαζύγια» με τους Μίροτιτς και Γιασικεβίτσιους, οι Καταλανοί επιχείρησαν ένα restart, φέρνοντας από το ΝΒΑ τον σπουδαίο Τζαμπάρι Πάρκερ, αλλά και τον Μπίλι Ερνανγκόμεθ, ο οποίος όμως δεν έχει πάρει τον χρόνο που θα επιθυμούσε και ίσως θέλει να αποδείξει πράγματα στη σειρά. 

Ο Γκριμάου εμπιστεύεται προς το παρόν την τριπλέτα Σατοράνσκι, Κάλινιτς και Πάρκερ, δίνοντάς τους τον περισσότερο χρόνο στο παρκέ (23-25 λεπτά), ενώ στη θέση 5 τον πρώτο ρόλο έχει ο «πολυμήχανος» Βέσελι.

Η Μπαρτσελόνα δεν έχει βαριά κορμιά στη frontline της, όμως οι παίκτες της είναι άκρως αξιόλογοι και με μια περιφέρεια που διαθέτει τρεις πολύ σημαντικούς πασέρ: τους Λαπροβίτολα, Ρούμπιο και Σατοράνσκι.

Οι Καταλανοί, όμως, έχουν και κάτι πολύ σημαντικό σε σχέση με τον Ολυμπιακό: τον έχουν νικήσει και τις δύο φορές που βρέθηκαν αντιμέτωποι: τον Οκτώβριο στο ΣΕΦ με 77-68, μοιράζοντας 20 ασίστ και τον Ιανουάριο στο «Παλάου Μπλαουγκράνα» με 86-78, όπου ξανά είχαν 20 ασίστ, αλλά και 33 ριμπάουντ, με τον Πάρκερ να σημειώνει 21 π. Αλλο όμως η κανονική περίοδος κι άλλο τα play off. Ο Ολυμπιακός θα έχει ξανά στη φαρέτρα του κόουτς Μπαρτζώκα τον Μιλουτίνοφ, αλλά και τον Πετρούσεφ, με τη σειρά να υπόσχεται μεγάλες συγκινήσεις. 

Το όριο των 80 πόντων

Ο ήδη κυπελλούχος Ελλάδας ξέρει ότι για να σπάσει την έδρα της επιρρεπούς σε λάθη Μπαρτσελόνα (έχει 443 φέτος έναντι 386 των «ερυθρολεύκων»), πρέπει να την κρατήσει κάτω από τους 80 πόντους και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο να συμβεί. Οι Καταλανοί έμειναν μόλις δύο φορές κάτω από τους 80 στην έδρα τους (τη μία φορά νίκησαν 74-70 τη Βαλένθια και την άλλη ηττήθηκαν από τη Μονακό με 67-77), όμως σχεδόν πάντα, όσες φορές έμειναν κάτω από αυτό το όριο εκτός έδρας, δεν πήραν το ροζ φύλλο αγώνα.

Ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί να έχει σε πολύ καλή φόρμα την περιφέρειά του, κυρίως στη Βαρκελώνη, για να μπορέσει να δρέψει τους καρπούς που θα του αποφέρει η ακλόνητη σταθερά του: η αμυντική λειτουργία του. 

Η αναμέτρηση της περασμένης Δευτέρας με τον Παναθηναϊκό AKTOR έβγαλε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για τον κόουτς Μπαρτζώκα και το επιτελείο του, καθώς οι αγωνιστικές συνθήκες ήταν αρκετά κοντινές σ’ αυτές που θα κληθεί να αντιμετωπίσει απέναντι στην Μπαρτσελόνα, κυρίως με τα ελαφριά σχήματα.

Υψηλά εμπόδια πριν από το Βερολίνο-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή