Ν. Καραμούζης: «Ανάπτυξη με υπερφορολόγηση και χωρίς επενδύσεις δεν έρχεται»

Ν. Καραμούζης: «Ανάπτυξη με υπερφορολόγηση και χωρίς επενδύσεις δεν έρχεται»

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι ανάπτυξη με υπερφορολόγηση και διαρκή λιτότητα δεν μπορεί να έρθει, έκανε ο πρόεδρος του ομίλου Eurobank Νικόλαος Καραμούζης, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, ενώ χαρακτήρισε το 2015 ως άνευ προηγουμένου έτος για τις τράπεζες.

«Ανάπτυξη με υπερφορολόγηση, υψηλά πραγματικά επιτόκια, μείωση μισθών και διαρκή δημοσιονομική λιτότητα δεν θα έρθει, ανάπτυξη χωρίς μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, σημαντικές εισροές ξένων κεφαλαίων και άνθηση της ιδιωτικής οικονομίας δεν θα επιτευχθεί», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι πλέον «το μεγάλο οικονομικό και πολιτικό ζητούμενο είναι η ταχύτητα επιστροφής της χώρας σε υψηλούς ρυθμούς επενδύσεων, ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας».

Ο πρόεδρος της Eurobank χαρακτήρισε το 2015 έτος χωρίς προηγούμενο για τις τράπεζες, υπογραμμίζοντας «την απώλεια καταθέσεων 37 δισ. ευρώ περίπου, συνολικά 117 δισ. ευρώ από την αρχή της κρίσης, τον αποκλεισμό από τις διεθνείς αγορές, την επιβολή τραπεζικής αργίας για περίπου έναν μήνα, την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, τη σημαντική εξάρτηση για χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα, που προσέγγισε τα 130 δισ. ευρώ, και την ανάγκη για νέο κεφαλαιακό έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που κατέληξε σε νέα, τρίτη τα τελευταία χρόνια, ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με 14,3 δισ. ευρώ».

«Κρίσιμο στοιχείο», συνέχισε ο κ. Καραμούζης, «είναι να ανακτήσουμε το συντομότερο την εμπιστοσύνη των αγορών, των πολιτών και της κοινωνίας, που παραμένουν καχύποπτοι, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Κλειδί για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι η απελευθέρωσή της από τα δεσμά του κρατισμού, της γραφειοκρατίας, του συντεχνιασμού, των ιδεολογικών εμμονών, των κατεστημένων συμφερόντων και του ατελούς ανταγωνισμού. Eίναι καθοριστικό να συνδυάσουμε τη συνεπή εφαρμογή των συμφωνηθέντων με τους θεσμούς με ένα σχέδιο εμπροσθοβαρών ρηξικέλευθων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και γενναίων θεσμικών μεταρρυθμίσεων». «Μόνον έτσι», τόνισε ο κ. Καραμούζης, «η οικονομία θα επιστρέψει σε ένα ενάρετο κύκλο ανάπτυξης, δικαιώνοντας τις θυσίες της κοινωνίας και κυρίως των ασθενέστερων στρωμάτων που πληρώνουν τον λογαριασμό».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας υπογράμμισε ότι «στόχος μας για το 2016 είναι η επιστροφή στην κερδοφορία. Ηδη η επίτευξη κερδών για το α΄ τρίμηνο θέτει τη βάση για την υλοποίηση του στόχου για το σύνολο του έτους. Η επιστροφή στην κερδοφορία έχει στρατηγική σημασία για την τράπεζα για τους εξής παρακάτω λόγους:

Πρώτον, θα αναδείξει τη δυνατότητά της να παράγει θετικό οικονομικό αποτέλεσμα, όταν οι εξωτερικές συνθήκες δεν είναι απαγορευτικές. Δεύτερον, θα ενδυναμώσει την εικόνα και την αξιοπιστία της τράπεζας έναντι των ευρωπαϊκών και των εθνικών ρυθμιστικών αρχών, των αγορών και της πελατείας, επιβεβαιώνοντας την επάρκεια και τη δυναμική των ιδίων κεφαλαίων, καθώς και την αξιοπιστία του επιχειρησιακού σχεδιασμού που έχουμε παρουσιάσει. Τρίτον, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και την αυτοπεποίθηση του προσωπικού στις προοπτικές της τράπεζάς μας. Τέταρτον, θα βελτιώσει τις δυνατότητες πρόσβασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για άντληση κεφαλαίων και για επιστροφή καταθέσεων. Και, πέμπτον, θα διαμορφώσει μια ισχυρή ιδιωτική μετοχική βάση με ισχυρούς μετόχους, δικαιώνοντας την εμπιστοσύνη τους». Ο κ. Καραβίας υπογράμμισε ότι η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η επιστροφή των καταθέσεων και η ανάπτυξη των νέων εργασιών αποτελούν τις τρεις βασικές προτεραιότητες για την επιστροφή του ομίλου στην κερδοφορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT