Ενα νέο μέλλον για το Ακρωτήρι

Ενα νέο μέλλον για το Ακρωτήρι

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αυτό που με γοητεύει στο Ακρωτήρι και στη συνεχιζόμενη –εδώ και δεκαετίες– αρχαιολογική έρευνα είναι η αίσθηση του απρόβλεπτου παρελθόντος. Το ότι 3.500 χρόνια μετά την έκρηξη του ηφαιστείου εμείς, οι σύγχρονοι άνθρωποι, προσπαθούμε να κατανοήσουμε πώς ζούσαν οι κάτοικοι αυτού του τόπου τότε. Και πιστεύω ότι έχουμε ακόμη να ανακαλύψουμε παρά πολλά. Λέτε, σε 3.500 χρόνια από σήμερα, να ενδιαφέρεται κανείς να μάθει τι κάναμε εμείς;» Ο Ευγένιος Κασπέρσκι, ο Ρώσος του οποίου το όνομα έγινε παγκοσμίως γνωστό χάρις στην εταιρεία του για την προστασία των υπολογιστών από ιούς, παρουσίασε χθες στη Σαντορίνη, μαζί με τον ανασκαφέα του Ακρωτηρίου καθηγητή Χρίστο Ντούμα, την πρωτοβουλία του να σταθεί αρωγός και να στηρίξει οικονομικά τρία σημαντικά εγχειρήματα, τα οποία θα φέρουν σίγουρα νέα στοιχεία στο φως για την πόλη που έσβησε από τον χάρτη η έκρηξη που έγινε μεταξύ 1500 και 1600 π.Χ. Παράλληλα, εξέφρασε δημόσια την επιθυμία του να δημιουργηθεί ένας χώρος στο Ακρωτήρι όπου θα παρουσιάζονται τα ευρήματα, άφησε δηλαδή ελπίδες για τη χρηματοδοτήση ενός μουσείου.

Ευδιάθετος και καλά διαβασμένος, ο Ρώσος δήλωσε ότι ενδιαφέρθηκε για το Ακρωτήρι ήδη από το 2005, αλλά δεν μπόρεσε να το επισκεφθεί, διότι ο χώρος ήταν κλειστός μετά την πτώση τμήματος του στεγάστρου. Το 2013 ξαναγύρισε στο νησί. Τότε συνέλαβε την ιδέα ότι πρέπει να στηρίξει οικονομικά την ανασκαφή, λόγω της μοναδικότητάς της. Και παρότι αρνήθηκε να αποκαλύψει το ακριβές ποσό, πρέπει να στάθηκε αρκετά γενναιόδωρος, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι οι τρεις τομείς που θα εστιάσει απαιτούν σταθερή δέσμευση. Το πρώτο που έκανε είναι ότι χρηματοδότησε την επανεκκίνηση της ανασκαφής, έπειτα από 16 χρόνια, η οποία γίνεται υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ναι μεν έχουν εντοπιστεί πάνω από 30 οικοδομήματα από τότε που ξεκίνησε την έρευνα ο Μαρινάτος, αλλά από αυτά έχουν μελετηθεί πλήρως μόνον έξι. Ετσι, η ομάδα των αρχαιολόγων επέστρεψε σε μια περιοχή εντός του στεγάστρου, όπου είχε βρεθεί πριν από χρόνια ένα χρυσό αγαλματίδιο που απεικόνιζε έναν αίγαγρο. «Το αξιοπερίεργο με αυτό το αντικείμενο δεν είναι μόνον ότι βρέθηκε σε ένα ξύλινο κουτί, αλλά ότι κανένας από τους κατοίκους δεν φαίνεται να το πείραξε όταν εκκένωσαν την πόλη για να σωθούν. Συνεπώς, το να καταλάβουμε τι ήταν αυτό το κτίριο μέσα στο οποίο βρέθηκε θα είναι πολύ ενδιαφέρον», είπε ο Χρίστος Ντούμας.

Ο Ευγένιος Κασπέρσκι –χορηγός και της Ferrari– θα ενισχύσει οικονομικά και τη συντήρηση που χρειάζεται να γίνει στα κτίρια που έχουν ήδη δει το φως (ερευνημένα και μη). Παράλληλα θα δώσει χρήματα και στο εργαστήριο της συντήρησης των τοιχογραφιών, που είχε αντιμετωπίσει μεγάλα οικονομικά προβλήματα στο παρελθόν και θα είχε σταματήσει να λειτουργεί αν δεν υπήρχαν οι συνεχείς χορηγίες του Αριστείδη Αλαφούζου, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το νησί και έχει αποδείξει πολλές φορές την αγάπη του για την ανασκαφή. Ο Ρώσος χορηγός έχει αναλάβει όλες τις τοιχογραφίες που βρέθηκαν στο κτίριο Ξεστή 4, ενώ ο Σαντορινιός έχει αναλάβει εκείνες του κτιρίου Ξεστή 3. Ηδη αυτήν τη στιγμή εργάζονται 16 συντηρητές με μεγάλη τεχνογνωσία. «Φανταστείτε πόσο εύθραυστα είναι τα σπαράγματα που έχουμε βρει, που, αν φτερνιστείς, χωρίς να προσέχεις, κινδυνεύουν», είπε ο Χρίστος Ντούμας. Και προσέθεσε: «Το χώμα είναι για τις αρχαιότητες η καλύτερη προφύλαξη, είναι ένα αρχείο γεμάτο πληροφορίες. Και κάθε φορά που κάνουμε ανασκαφές, διαβάζουμε το αρχείο αυτό, αλλά σίγουρα προκαλούμε ζημιές. Επειτα από τόσα χρόνια, μπορώ να σας πω ότι δεν βιάζομαι. Προτεραιότητά μας είναι να γίνουν όλα σωστά». Με τη χορηγία, οι ανασκαφές και η συντήρηση θα περάσουν σε άλλο επίπεδο. «Οι διεθνείς διασυνδέσεις του Ευγένιου Κασπέρσκι αλλά και η πρόθεσή του να πείσει και άλλους χορηγούς να σταθούν στο πλευρό μας με κάνουν να αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά», είπε ο Ελληνας αρχαιολόγος προς τους δημοσιογράφους που ξεναγήθηκαν στο Ακρωτήρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή