Αντίθετοι οι πιστωτές σε αλλαγές κριτηρίων για την επιλογή διοικήσεων στις τράπεζες

Αντίθετοι οι πιστωτές σε αλλαγές κριτηρίων για την επιλογή διοικήσεων στις τράπεζες

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκλείουν καλά ενημερωμένες πηγές το ενδεχόμενο αλλαγών στο νομοθετικό πλαίσιο για τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και των επιτροπών των τραπεζών. Η σχετική συζήτηση αναζωπυρώθηκε ύστερα από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη ότι τα κριτήρια και οι διαδικασίες αξιολόγησης «πρέπει να επανεξεταστούν και να αλλάξουν, και προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζεται η κυβέρνηση». Ισχυρές πιέσεις για αλλαγές ασκεί και η πρόεδρος της Εθνικής και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, η οποία, σύμφωνα με τον νόμο, θα πρέπει να αντικατασταθεί.

Τραπεζικές πηγές, που παρακολουθούν στενά το θέμα, υπογραμμίζουν στην «Κ» ότι το ζήτημα της εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της τρόικας, ενώ το εξαιρετικά αυστηρό πλαίσιο, και εν πολλοίς ταπεινωτικό για τη χώρα, καθώς είναι ολοφάνερη η προσπάθεια αποκλεισμού των εγχώριων τραπεζικών στελεχών, αποτυπώνει τη γενικότερη δυσπιστία για την αξιοπιστία της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν αλλαγές, ενώ στην περίπτωση που η κυβέρνηση το επιχειρήσει μονομερώς, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις. Το πιθανότερο είναι η κυβέρνηση να μην επιχειρήσει αλλαγές, καθώς στις σχετικές βολιδοσκοπήσεις που πραγματοποίησε η αντίδραση των θεσμών ήταν κατηγορηματικά αρνητική. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση προσπάθησε σχετικά πρόσφατα να αλλάξει τον νόμο, με τροπολογία που εξαιρούσε από τη διαδικασία της αξιολόγησης όσα μέλη διοικητικών συμβουλίων είχαν εγκριθεί από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ, τροπολογία που λίγες ημέρες μετά την ψήφισή της από τη Βουλή ακυρώθηκε, λόγω της σφοδρής αντίδρασης της τρόικας. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η τρόικα δεν πρόκειται να δεχθεί αλλαγές στον νόμο και προσθέτουν ότι το επικαιροποιημένο μνημόνιο, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, περιλαμβάνει την επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση των διοικητικών αλλαγών και μάλιστα με την εμπλοκή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, τα μέλη των διοικητικών συμβουλιών των τραπεζών πρέπει να μην έχουν ασκήσει, ούτε να τους έχει ανατεθεί κατά τα τελευταία πέντε χρόνια πριν από τον διορισμό τους, σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, όπως αρχηγού του κράτους ή προέδρου της κυβέρνησης, ανωτέρου πολιτικού αξιωματούχου, ανωτέρου κυβερνητικού, δικαστικού ή στρατιωτικού υπαλλήλου, ή σημαντική θέση ως ανωτέρου στελέχους δημοσίων επιχειρήσεων ή στελέχους πολιτικού κόμματος. Επίσης θα πρέπει να έχουν διεθνή τραπεζική εμπειρία, ενώ για ορισμένες θέσεις (πρόεδροι επιτροπών) τα μέλη δεν θα πρέπει να έχουν καμία σχέση με εγχώριο πιστωτικό ίδρυμα κατά τα τελευταία 10 χρόνια!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT