Στροφή σε μικρότερους χώρους γραφείων

Στροφή σε μικρότερους χώρους γραφείων

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση γραφειακών χώρων επιδιώκουν ολοένα και περισσότερες εταιρείες στην ελληνική αγορά γραφείων, αρχής γενομένης από τις πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες μεταφέρουν και στην Ελλάδα την ευρωπαϊκή εμπειρία της υιοθέτησης ενός σαφώς πιο ευέλικτου εργασιακού περιβάλλοντος, όπου κυριαρχούν οι μικρότερες απαιτήσεις χώρου.

Αυτό προκύπτει από σχετική πανευρωπαϊκή έρευνα της Colliers International, όπου επισημαίνεται ότι όπως και στην Ευρώπη έτσι και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση σε άλλες ευέλικτες μορφές απασχόλησης, παράλληλα με τη συνεχή παραχώρηση υπηρεσιών σε εξωτερικούς συνεργάτες (outsourcing), όπως π.χ. το οικονομικό τμήμα, το μάρκετινγκ, τις υπηρεσίες πληροφορικής και τους ανθρώπινους πόρους.

Οι εν λόγω εξελίξεις έχουν άμεσο αντίκτυπο και στη ζήτηση γραφειακών χώρων. Οπως αναφέρει η κ. Αννα Βούκοβιτς, διευθύνουσα σύμβουλος της Colliers Ελλάδας και Σερβίας, «καθώς οι ανάγκες της αγοράς και η στροφή προς την τάση του διαμοιρασμού γραφείων (desk sharing) οδηγούν σε μικρότερες απαιτήσεις γραφειακών χώρων, πιθανώς να οδηγηθούμε σε αύξηση των κενών σύγχρονων γραφειακών συγκροτημάτων, χωρίς να υπάρχει ανάγκη για νέα γραφεία».

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα περίπου 14 τ.μ. ανά εργαζόμενο εκτιμάται ότι οι σύγχρονες γραφειακές απαιτήσεις θα υποχωρήσουν στα 10 τ.μ. για κάθε υπάλληλο, δείγμα της εξοικονόμησης χώρων που επιχειρούν οι εταιρείες. Σύμφωνα με την έρευνα, οι πολυεθνικές εταιρείες ακολουθούν την τάση του διαμοιρασμού γραφείων και γενικότερα τη μείωση των αναγκαίων επιφανειών γραφείων για τις λειτουργικές τους ανάγκες, τη στιγμή που μέχρι πρότινος την Ελλάδα τη χαρακτηρίζει η εργασία σε ένα παραδοσιακό περιβάλλον γραφείου. Αλλωστε, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, έτσι και στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Ιδιαίτερα μετά το 2009 θέσεις μερικής απασχόλησης, υπεργολαβίες και προσωρινές θέσεις ορισμένου χρόνου έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά εργασίας, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να ανταποκριθούν στη νέα οικονομική πραγματικότητα. Οι εξελίξεις αυτές έχουν επιτρέψει την υιοθέτηση ανάλογων ευέλικτων πρακτικών και στο γραφειακό περιβάλλον, με γνώμονα τη μείωση του κόστους στέγασης.

Οπως προκύπτει από την έρευνα της Colliers International, οι χρήστες γραφείου θα συνεχίσουν να επιζητούν τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση χώρου στο άμεσο μέλλον, κάτι που σημαίνει πτώση της ζήτησης στην αγορά γραφείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή