Σε ποιες περιοχές της Αθήνας αγοράζουν ακίνητα Ελληνες και ξένοι

Σε ποιες περιοχές της Αθήνας αγοράζουν ακίνητα Ελληνες και ξένοι

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περαιτέρω πτώση της τάξεως του 4% προβλέπει για τις τιμές των κατοικιών το 2016 η Algean Property, ενώ για το 2017 η πρόβλεψη της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών ακινήτων κάνει λόγο για πτώση κατά 2%, καθώς εκτιμάται ότι σταδιακά η κτηματαγορά θα αρχίσει να σταθεροποιείται, ιδίως μετά την αποκατάσταση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας.

Παράλληλα, η εταιρεία θεωρεί ότι έχει αρχίσει να αναπτύσσεται κι ένα ρεύμα ενδιαφερόμενων αγοραστών για μικρά και παλαιά διαμερίσματα που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας (π.χ. Μεταξουργείο, Γκάζι, Κεραμεικός, Θησείο, Κουκάκι, Πλάκα κ.λπ.). Κατοικίες στις συγκεκριμένες συνοικίες, οι οποίες κυμαίνονται σε κόστος από 20.000 έως 100.000 ευρώ, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της ζήτησης το προσεχές διάστημα, κυρίως για επενδυτικούς σκοπούς. Ειδικότερα, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές σχεδιάζουν να ανακαινίσουν τα εν λόγω ακίνητα με στόχο να τα νοικιάσουν σε τουρίστες, αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων, και τις όλο και δημοφιλέστερες διαδικτυακές υπηρεσίες εύρεσης ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων, όπως η AirBnB.

Αλλη μια νέα διαφαινόμενη τάση στην αγορά κατοικίας είναι το αυξανόμενο ενδιαφέρον για πολυτελείς κατοικίες, στα βόρεια και τα νότια προάστια, κυρίως από ξένους που αναζητούν μια δευτερεύουσα κατοικία.

Αναιμική ζήτηση

Ωστόσο, η ζήτηση από Ελληνες αγοραστές θα παραμείνει αναιμική, ως αποτέλεσμα της περαιτέρω συρρίκνωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών. Στο πλαίσιο αυτό, η Algean επισημαίνει ότι μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων των νοικοκυριών και η εν συνεχεία αποκατάσταση της πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση είναι κρίσιμες παράμετροι για την ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς κατοικίας. Στη μελέτη της, η Algean επισημαίνει ότι οι αξίες υποχώρησαν κατά 5,1% το 2015, έχοντας καταγράψει συνολικές απώλειες που ξεπερνούν το 40% από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα, κυρίως στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Τον προηγούμενο χρόνο, η μεγαλύτερη πτώση τιμών αφορούσε τα ακίνητα μεγαλύτερης επιφάνειας, τα οποία επιβαρύνονται με περισσότερα λειτουργικά έξοδα (π.χ. ΕΝΦΙΑ, κοινόχρηστα κ.λπ.), όπως επίσης και εκείνα που ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, στα οποία η ζήτηση ήταν περιορισμένη.

Υπερπροσφορά

Σύμφωνα με την Algean, η συνεχιζόμενη άνοδος της προσφοράς εξακολουθεί να πιέζει τις τιμές. Ολο και περισσότεροι ιδιοκτήτες υποχρεώνονται στο να διαθέσουν τα ακίνητά τους προς πώληση, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις που απορρέουν από την κατοχή τους. Πάντως, οι τιμές πώλησης κατοικιών στα ποιοτικότερα προάστια της Αττικής και κυρίως στα βόρεια και τα νότια προάστια, αλλά και στο ιστορικό κέντρο (π.χ. Πλάκα), παρέμειναν εν πολλοίς σταθερές κατά τη διάρκεια του 2015, ανέφερε η Algean. Στον αντίποδα, όπως τονίζουν οι αναλυτές, οι τιμές στις λιγότερο ακριβές περιοχές της Αθήνας δεν προβλέπεται να ανακάμψουν, τουλάχιστον για τα επόμενα δέκα χρόνια. Αλλο ένα χαρακτηριστικό της αγοράς κατοικίας είναι και ο εξαιρετικά χαμηλός αριθμός συναλλαγών, τάση που διατηρήθηκε και το 2015, καθώς η ζήτηση παρέμεινε υποτονική συγκριτικά με την προσφορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή