Στην τελική ευθεία η επένδυση των 300 εκατ. της Artume στον Κηφισό

Στην τελική ευθεία η επένδυση των 300 εκατ. της Artume στον Κηφισό

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον προσεχή Σεπτέμβριο αναμένεται, εκτός απροόπτου, να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την πολεοδόμηση τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, συνολικής έκτασης 600 στρεμμάτων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την κατασκευή ενός νέου εμπορικού κέντρου. Πρόκειται για μια επένδυση της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, που δρομολογεί τα τελευταία χρόνια η εταιρεία Artume, για λογαριασμό του επενδυτικού fund MGPA της Macquarie Group, η οποία με τη σειρά της έχει εξαγοραστεί από την αμερικανική BlackRock.

Η εταιρεία έχει αποκτήσει οικόπεδο έκτασης 20 στρεμμάτων, στο οποίο βρίσκεται το πρώην εργοστάσιο της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, στη συμβολή των οδών Λένορμαν και Κηφισού, επί του οποίου επιχειρεί την ανάπτυξη του Academy Gardens, ενός εμπορικού κέντρου με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και συνολική οικοδομήσιμη επιφάνεια της τάξεως των 55.000 τ.μ. Πλέον, μετά και την έγκριση του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους των κτιρίων στην περιοχή, που έδωσε κατά πλειοψηφία εντός της εβδομάδας το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), η εταιρεία εξετάζει τις επόμενες κινήσεις της. Υπενθυμίζεται ότι μετά την απόρριψη του αρχικού Προεδρικού Διατάγματος από το ΣτΕ, το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων μειώθηκε από τα 24 στα 21 μέτρα. Μάλιστα, πλέον, στο νέο Π.Δ. ορίζεται κλιμακούμενο ύψος, καθώς στην πλευρά της Κηφισού, το ύψος θα ανέρχεται σε 21 μέτρα, ενώ από την πλευρά της Ακαδημίας Πλάτωνος, όπου βρίσκεται και αρχαιολογικός χώρος, το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος ορίστηκε σε 18 μέτρα. Μετά και τη χθεσινή θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ, το Προεδρικό Διάταγμα αναμένεται να εγκριθεί από τα συναρμόδια υπουργεία και να επανακατατεθεί στο ΣτΕ για την έγκρισή του, κάτι που αναμένεται να συμβεί, δεδομένου ότι πλέον πληρούνται όλες οι αρχικές παρατηρήσεις των δικαστών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Artume, κ. Γιώργο Τσουκαλά, εκ των πραγμάτων, οι αλλαγές αυτές οδηγούν και σε αναθεώρηση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του εμπορικού κέντρου. Προκειμένου μάλιστα να διατηρηθεί η αρχικά σχεδιαζόμενη εκμισθώσιμη επιφάνεια των καταστημάτων του κέντρου, η οποία ανέρχεται σε 47.000 – 48.000 τ.μ., εξετάζεται η απόκτηση όμορου οικοπέδου, ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες που προκύπτουν από τις αλλαγές του αρχικού σχεδίου πολεοδόμησης. Το εν λόγω οικόπεδο εντάσσεται επίσης στα οικοδομικά τετράγωνα που θα πολεοδομηθούν, με αποτέλεσμα να μη δημιουργείται ζήτημα για νέα διαδικασία πολεοδόμησης. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον το σχέδιο προχωρήσει και ληφθούν οι απαιτούμενες άδειες, είναι σαφές ότι θα δημιουργηθεί ένας νέος υπερτοπικός πόλος έλξης καταναλωτών σε μια περιοχή, όπου δεν υπάρχει κάποια ανάλογη ανάπτυξη, πλην του River West, το οποίο όμως είναι επιφάνειας της τάξεως των 20.000 τ.μ.

Ασφαλώς, οι αντιδράσεις κατοίκων και φορέων, μεταξύ των οποίων και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), δεν λείπουν. Οπως αναφέρει ο σύλλογος, «ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ευρύτερης παρέμβασης της πολιτείας στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος με υλοποίηση έργων ΕΣΠΑ (ενοποιήσεις τμημάτων του άλσους, κατασκευή αποθηκών), που προσβλέπουν στην αναβάθμισή του». Για τον σκοπό αυτό, τα όρια δόμησης είναι αναγκαίο να παραμείνουν χαμηλά στη γύρω περιοχή, αναφέρει ο ΣΕΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή