Αυξάνεται η ζήτηση για αγορά εξοχικής κατοικίας από Ελληνες

Αυξάνεται η ζήτηση για αγορά εξοχικής κατοικίας από Ελληνες

Οι ενδιαφερόμενοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες 45-60 ετών – Αγοράζουν σπίτια 250.000-350.000 ευρώ για διακοπές, αλλά και για μίσθωση

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυναμική επιστροφή στην αγορά εξοχικών κατοικιών πραγματοποιούν πλέον οι Ελληνες αγοραστές, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Οπως προκύπτει από σχετική ανάλυση της εταιρείας πώλησης εξοχικών κατοικιών Elxis-At Home In Greece, κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών καταγράφεται σημαντική αύξηση τόσο της ζήτησης, όσο και των αγορών εξοχικών από Ελληνες. «Μέχρι πρότινος, είχαμε καταγράψει το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον από Ελληνες της ομογένειας, που αποτελούσαν το 10% του συνόλου των πωλήσεων που πραγματοποιούσαμε στην Ελλάδα. Πλέον όμως, διαπιστώνουμε ότι έχει αυξηθεί σημαντικά και η ζήτηση από Ελληνες ημεδαπούς, μόνιμους κατοίκους δηλαδή», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Γαβριηλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Elxis.

Η τάση αυτή αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αν ληφθεί υπόψη ότι η Elxis διατηρεί την έδρα της στην Ολλανδία (Ουτρέχτη), προωθώντας ελληνικά ακίνητα στις αγορές της βορειοδυτικής Ευρώπης, όπως επίσης και σε Ελληνες ομογενείς από χώρες όπως η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, αλλά και η Γερμανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, οι Ελληνες που αγοράζουν εξοχικά είναι ηλικίας 45-60 ετών και ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως π.χ. γιατροί και δικηγόροι. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις επιλέγουν ακίνητα από τα σχέδια, δηλαδή από το αρχικό στάδιο της κατασκευής, εξασφαλίζοντας κι ένα πιο χαμηλό τίμημα.

«Ο προϋπολογισμός της συγκεκριμένης αγοραστικής ομάδας κινείται μεταξύ 250.000-350.000 ευρώ, προτιμώντας σπίτια υψηλής αισθητικής και χωρίς να έχουν ως κύριο μέλημά τους την εξασφάλιση πολύ χαμηλής τιμής», αναφέρει ο κ. Γαβριηλίδης. Ενα ακόμα χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι οι αγοραστές δεν καταφεύγουν σε τραπεζικό δανεισμό, κάτι που σημαίνει ότι χρηματοδοτούν την απόκτηση εξοχικού αποκλειστικά μέσω αποταμιεύσεων. Το γεγονός λοιπόν ότι δεν εκτίθενται στον κίνδυνο των υψηλών επιτοκίων, ευνοεί την αύξηση των συναλλαγών.

Με βάση τα στοιχεία της Elxis, οι άνθρωποι αυτοί προτιμούν περιοχές ανερχόμενες και όχι ιδιαίτερα κορεσμένες τοποθεσίες. Για παράδειγμα, στην Κρήτη, κινούνται σε περιοχές των νομών Ρεθύμνου και Χανίων, χωρίς μεγάλη τουριστική κίνηση, ενώ αγοραστικό ενδιαφέρον παρατηρείται και σε όλη την ακτογραμμή από την Ηγουμενίτσα μέχρι την Πρέβεζα και την Πάλαιρο. Αντίστοιχα, στη Ρόδο, η ζήτηση που εκδηλώνεται αφορά την κεντρική και δυτική πλευρά του νησιού, που δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη. Σημαντική κινητικότητα παρατηρείται από Ελληνες και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Με επενδυτική στρατηγική

Σε αντίθεση με την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση, οι τωρινοί Ελληνες αγοραστές εξοχικών κατοικιών έχουν και επενδυτικό προσανατολισμό, πέραν της ιδίας χρήσης για μερικές ημέρες, ή εβδομάδες τον χρόνο. Οπως εξηγεί ο κ. Γαβριηλίδης, «οι Ελληνες αγοραστές προτιμούν νεόδμητες μονοκατοικίες, μικρής επιφάνειας, που να συγκεντρώνουν καλές προοπτικές για την εξασφάλιση εισοδημάτων μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης. Εχουν ως βασικό τους μέλημα την επένδυση, με στόχο την εκμετάλλευση, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν προχωρούν και σε ιδία χρήση των ακινήτων που αγοράζουν. Ωστόσο, η επιλογή της αξιοποίησης βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο, προκειμένου το εξοχικό να αποφέρει και κάποιο εισόδημα. Από τη στιγμή μάλιστα που δεν χρησιμοποιείται και τραπεζικός δανεισμός, αυξάνεται και η ετήσια απόδοση», καταλήγει ο κ. Γαβριηλίδης.

Σε ό,τι αφορά τους ομογενείς αγοραστές, έχουν παρόμοιο προσανατολισμό. Πρόκειται για μετανάστες δεύτερης, ή ακόμα και τρίτης γενιάς, οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει κάποιες αποταμιεύσεις κι επιθυμούν να τις χρησιμοποιήσουν, ώστε να αποκτήσουν ένα σπίτι στη χώρα της καταγωγής τους. Μάλιστα, αυτό ισχύει και για ανθρώπους που δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα, δείγμα της θέλησής τους να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με τη γενέτειρα των προγόνων τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή