Η Χίλαρι Κλίντον και ο Τζέιμς Σταυρίδης

Η Χίλαρι Κλίντον και ο Τζέιμς Σταυρίδης

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ημέρα που ο Ελληνισμός της Αμερικής και όχι μόνον, θρηνούσε την απώλεια ενός σημαντικού Ελληνοαμερικανού, του επί δεκαετίες βουλευτή και εν συνεχεία προέδρου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Τζον Μπραδήμα, διέρρευσε η πληροφορία ότι η Χίλαρι Κλίντον εξετάζει το ενδεχόμενο να επιλέξει έναν επίσης σημαντικό ελληνικής καταγωγής Αμερικανό, τον πρώην ανώτατο στρατιωτικό διοικητή του ΝΑΤΟ, ναύαρχο Τζέιμς Σταυρίδη, ως υποψήφιο για το αξίωμα του αντιπροέδρου.

Πρόκειται, φυσικά, για μια πιθανότητα και δεν αποτελεί την τελική επιλογή της Δημοκρατικής υποψήφιας. Αλλά σε κάθε περίπτωση, οι σκέψεις που κυοφορούνται στο επιτελείο της έρχονται να μας υπενθυμίσουν πως η πηγή με σημαντικούς ελληνικής καταγωγής Αμερικανούς είναι αστείρευτη, και πως όχι μόνο ο Ελληνισμός της Αμερικής έχει ένα ένδοξο παρελθόν, αλλά έχει και μέλλον.

Η πρώην υφυπ. Αμυνας, Μισέλ Φλόρνοϊ, περιέγραψε τον ναύαρχο Σταυρίδη ως «έναν από τους καλύτερους αξιωματικούς της γενιάς του» και ως έναν άνθρωπο που διαθέτει «τις ικανότητες, την ακεραιότητα, την ηγετική προσωπικότητα, το ταλέντο, την εμπειρία, την κρίση, και την ιδιοσυγκρασία να υπηρετήσει τον αμερικανικό λαό από τα υψηλότερα κρατικά αξιώματα».

Ο Σταυρίδης συνεργάσθηκε στενά με τη Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια της θητείας της τελευταίας ως υπουργού Εξωτερικών, και έχει επανειλημμένως εκθειάσει τις ικανότητές της και την εκ μέρους της αξιοποίηση της «έξυπνης ισχύος» της Αμερικής. Είναι γνωστή η άποψή του ότι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσουμε την παγκόσμια ασφάλεια στο μέλλον «δεν είναι να κτίζουμε τείχη, αλλά γέφυρες», παραπέμποντας στην προτεραιότητα που πρέπει να δίνεται στη διπλωματία σε σχέση με τη χρήση βίας.

Εάν επιλεγεί ο Σταυρίδης, που είναι σήμερα πρύτανης της Σχολής Νομικής και Διπλωματίας του Πανεπιστημίου Ταφτς στη Βοστώνη, θα προσδώσει στη διεκδίκηση της προεδρίας από τους Δημοκρατικούς χρήσιμα χαρακτηριστικά στη σημερινή επικίνδυνη παγκόσμια συγκυρία, όπως είναι η στρατιωτική εμπειρία, αλλά και η στρατηγική σκέψη για την οποία ο Σταυρίδης είναι γνωστός στους στρατιωτικούς κύκλους.

Μετά τον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης και υποψήφιο πρόεδρο το 1988, Μάικλ Δουκάκη, τον Τζον Μπραδήμα που έφθασε να γίνει αναπληρωτής επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Βουλή –τρίτο σημαντικότερο αξίωμα στο Κογκρέσο– τον πρώην γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη, αλλά και αρκετούς άλλους βουλευτές –σήμερα υπάρχουν δύο, ο Γκας Μπιλιράκης και ο Τζον Σαρμπάνης– υπήρξαν αρκετοί Ελληνοαμερικανοί σε κορυφαία αξιώματα, από τον αντιπρόεδρο επί Νίξον, Σπύρο Αγκνιου, μέχρι τον αρχηγό της CIA επί Κλίντον και Μπους, Τζορτζ Τένετ.

Ο Σταυρίδης γνωρίζει καλά και τρέφει μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα. Εγγονός Ελληνα μετανάστη ιδιοκτήτη εστιατορίου στην Πενσιλβάνια, πέρασε τρία από τα παιδικά του χρόνια στην Αθήνα, όπου ο πατέρας του, συνταγματάρχης Γιώργος Σταυρίδης, υπηρετούσε ως ναυτικός ακόλουθος στην πρεσβεία των ΗΠΑ. «Η Ελλάδα – αχ, η Ελλάδα!», γράφει στο βιβλίο του «Πλοίαρχος Αντιτορπιλικού», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει: «Λαμπερός ήλιος, καυτό αεράκι, ρετσίνα, σουβλάκι, περίπτερα, μαγαζιά με σουβενίρ και φυσικά οι ίδιοι οι Ελληνες: έντονα χαρακτηριστικά προσώπου, ζωηρές κουβέντες και χειρονομίες, τσιγάρα, θερμές χειραψίες και συζητήσεις. Τους κοιτάω και αντικρίζω το παρελθόν μου».

Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά την ιστορική υποψηφιότητα του Μάικλ Δουκάκη για την προεδρία των ΗΠΑ, εμφανίζεται στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ένας άλλος Ελληνοαμερικανός να είναι υποψήφιος αντιπρόεδρος.

Οποια και αν είναι η τελική επιλογή της Χίλαρι Κλίντον, το γεγονός ότι σκέπτεται τον Τζέιμς Σταυρίδη επιβεβαιώνει τη σημαντική παρουσία του Ελληνισμού στην υπερδύναμη. Και καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να την αξιοποιήσουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή