«Κομφούζιο» με τους παιδικούς σταθμούς

«Κομφούζιο» με τους παιδικούς σταθμούς

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρά προβλήματα αναμένεται να προκύψουν με την εφαρμογή του νέου συστήματος κατανομής των δικαιούχων χρηματοδότησης ΕΣΠΑ σε δημόσιους και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, το οποίο έχει θεσμοθετήσει φέτος το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με το νέο σύστημα, όσοι δικαιούνται (ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους) να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» θα λάβουν ένα ατομικό voucher (αξίας 2.400-2.900 ευρώ). Με αυτό έχουν τη δυνατότητα να εγγράψουν το παιδί τους σε όποιο δημόσιο παιδικό σταθμό επιθυμούν –εφόσον υπάρχουν θέσεις– αλλά και σε όποιον ιδιωτικό παιδικό σταθμό έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Οσοι γονείς επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για ένταξή τους στο πρόγραμμα θα πρέπει να το πράξουν έως τα μεσάνυχτα της 29ης Ιουλίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν αίτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.eetaa.gr. Οι προσωρινοί πίνακες των επιτυχόντων θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) στις 17 Αυγούστου 2016, ενώ στις 18-22 Αυγούστου θα μπορούν να κατατεθούν οι ενδεχόμενες ενστάσεις. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 24 Αυγούστου από την ΕΕΤΑΑ. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν προϋπολογιστεί ότι θα δοθούν 81.000 voucher, ενώ η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα καλύψει όλους όσοι υποβάλουν αίτηση και βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Πέρυσι, πάντως, από τις 107.000 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί στο ΕΣΠΑ εγκρίθηκαν οι 87.000, με αποτέλεσμα 14.000 παιδιά να μείνουν εκτός προγράμματος.

«Το γεγονός ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να απευθυνθεί σε όποιον σταθμό θέλει σημαίνει ότι θα υπάρξει αυξημένη ζήτηση για τους δημοτικούς σταθμούς που θεωρούνται «καλοί». Ταυτόχρονα, δεν εξασφαλίζει ότι η κατανομή των θέσεων θα πραγματοποιηθεί με αντικειμενικό και αδιάβλητο τρόπο», τονίζει στην «Κ» στέλεχος μεγάλου δήμου της Αττικής. Επίσης, όσοι βρεθούν εκτός ΕΣΠΑ (δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα άνω των 27.000 ευρώ τον χρόνο) θα υποχρεωθούν να απευθυνθούν στους παιδικούς σταθμούς στους οποίους θα περισσέψουν θέσεις. Στους «καλούς» παιδικούς σταθμούς θα καλυφθούν όλες οι θέσεις εφόσον δεν ισχύει πλέον όριο (σ.σ. με το προηγούμενο σύστημα κάθε παιδικός σταθμός μπορούσε να διαθέσει έως το 75% των θέσεών του σε δικαιούχους του ΕΣΠΑ).

Λόγω της εφαρμογής του νέου συστήματος, ο Δήμος Αθηναίων έλαβε φέτος την απόφαση οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί να ανοίξουν στις 5 Σεπτεμβρίου αντί για την 1η του μήνα, για να έχει ξεκαθαρίσει εντελώς η κατάσταση με τις εγγραφές. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, στον δήμο έχουν κατατεθεί περίπου 6.000 αιτήσεις για θέσεις στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, από τις οποίες περίπου 3.000 θα καλυφθούν από τις επανεγγραφές παιδιών που είχαν γίνει δεκτά την προηγούμενη χρονιά. Οι τελικοί πίνακες θα ανακοινωθούν στο τέλος Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή