Ταχύπλοο σκόρπισε τον θάνατο στην Αίγινα

Ταχύπλοο σκόρπισε τον θάνατο στην Αίγινα

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο χειριστής θαλασσίου ταξί Μανώλης Μπέσης επέστρεφε χθες στην Αίγινα τρεις παραθεριστές από το πρωινό τους μπάνιο στη νησίδα Μονή, όταν σχεδόν στα μισά του δρόμου αντίκρισε συντρίμμια και ναυαγούς στη θάλασσα. Ηταν ο πρώτος που έφθασε στο σημείο του πολύνεκρου δυστυχήματος. Λίγα λεπτά νωρίτερα, ένα ταχύπλοο είχε εμβολίσει μια παρόμοια τουριστική βάρκα με παραθεριστές, σκοτώνοντας τρεις επιβάτες και τον καπετάνιο. Ο κ. Μπέσης πρόλαβε να διασώσει μία γυναίκα με ακρωτηριασμό στο πόδι και άλλους δύο ανθρώπους. «Μου είπαν ότι το ταχύπλοο έπεσε πάνω τους με μεγάλη ταχύτητα», λέει.

Το δυστύχημα έγινε άμεσα αντιληπτό στο λιμανάκι του χωριού Πέρδικα, στο νοτιοδυτικό άκρο της Αίγινας – η απόστασή του, άλλωστε, από τη νήσο Μονή δεν ξεπερνά το ένα ναυτικό μίλι. «Ενα παιδί με ειδοποίησε κλαίγοντας. Ελεγε ότι είχε τουμπάρει μια βάρκα», λέει στην «Κ» ο Γιάννης Μούρτζης, ένας από τους χειριστές τουριστικών σκαφών που βοήθησε στην περισυλλογή των ναυαγών. «Ο κόσμος είχε κατέβει στην προκυμαία και παρακολουθούσε την επιχείρηση διάσωσης. Οσοι ήταν στο λιμάνι κινητοποιήθηκαν. Είναι απίστευτο. Ηταν μία από τις πιο ήσυχες ημέρες, ο καιρός ήταν καλός, δεν είχε αέρα. Δεν ξέρω ποια ήταν η αιτία. Απερισκεψία; Κακή εκτίμηση; Δεν νοείται, πάντως, σε ένα τόσο μικρό δίαυλο να τρέχει κάποιος με μεγάλη ταχύτητα», επισημαίνει ο δήμαρχος Αίγινας Δημήτρης Μούρτζης.

Στο τουριστικό σκάφος «Αντωνία», που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Πέρδικα – Μονή, επέβαιναν ο καπετάνιος και περισσότεροι από 20 παραθεριστές. Σύμφωνα με το Λιμενικό, λίγο μετά τις 13.00 το πολυεστερικό ταχύπλοο «Ντουέντε» προσέκρουσε στο σκάφος υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και το κομμάτιασε. Τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ένα κορίτσι 5 ετών και ο 44χρονος πατέρας της, αλλά και ο καπετάνιος του τουριστικού σκάφους σκοτώθηκαν από τη σύγκρουση. Η τέταρτη σορός εντοπίστηκε σχεδόν δύο ώρες μετά το δυστύχημα από δύτες του Λιμενικού Σώματος σε βάθος 20 μέτρων.

Μία γυναίκα 29 ετών με μερικό ακρωτηριασμό αριστερής κνήμης μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ, όπου χειρουργήθηκε. Αλλοι τρεις τραυματίες νοσηλεύθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και ένας ακόμη στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών λόγω της ιδιότητάς του (αστυνομικός). Σύμφωνα με ενημέρωση του Κέντρου Επιχειρήσεων του υπουργείου Υγείας, η κατάστασή τους είναι καλή. Αλλοι 11 επιβάτες διακομίστηκαν στο Κέντρο Υγείας Αίγινας σε κατάσταση σοκ και αργά το απόγευμα όλοι τους έλαβαν εξιτήριο.

Στο ταχύπλοο επέβαιναν τέσσερα άτομα, εκ των οποίων κανένα δεν τραυματίστηκε. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, ο κυβερνήτης του ταχύπλοου συνελήφθη και υποβλήθηκε σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί σε τι κατάσταση βρισκόταν κατά τη στιγμή του δυστυχήματος.

Ερευνες μέχρι τη νύχτα

Η κινητοποίηση των ντόπιων και των Αρχών ήταν άμεση. Στο σημείο έσπευσαν πλοίο ανοικτής θάλασσας του Λιμενικού, τέσσερα πλωτά περιπολικά της υπηρεσίας, καθώς και ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, κλιμάκιο της μονάδας υποβρυχίων αποστολών, αλλά και ιδιωτικά σκάφη. Οι έρευνες συνεχίζονταν χθες μέχρι αργά, καθώς δεν είχε εξακριβωθεί ο αριθμός των επιβατών του τουριστικού σκάφους. Οπως ανέφεραν στην «Κ» στελέχη του Λιμενικού, μόνο ο καπετάνιος, ο οποίος βρισκόταν μεταξύ των θυμάτων, γνώριζε πόσοι ήταν οι επιβαίνοντες.

«Δεν έχει ξανασυμβεί»

«Εχει συγκλονιστεί όλο το νησί. Ο κυβερνήτης του τουριστικού σκάφους καταγόταν από την περιοχή. Αντίστοιχο δυστύχημα δεν έχει ξανασυμβεί στην περιοχή», λέει ο δήμαρχος Αίγινας Δημήτρης Μούρτζης. Η μεταφορά παραθεριστών με λάντζες από την Πέρδικα στη νησίδα Μονή πραγματοποιείται εδώ και δεκαετίες. Καθημερινά τουλάχιστον τέσσερις βάρκες κινούνται σε αυτή τη σύντομη διαδρομή που δεν ξεπερνάει τα δέκα λεπτά.

«Σε μια κακιά στιγμή καταστράφηκαν ζωές. Τα δικά μας σκάφη πάνε αργά, το άλλο πήγαινε γρήγορα και έκοψε στη μέση τη λάντζα», λέει στην «Κ» ο ιδιοκτήτης θαλασσίου ταξί Σάκης Μούρτζης.

Το ταχύπλοο «Ντουέντε», μήκους οκτώ μέτρων, μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Αίγινας. Στην πλώρη του έφερε σημάδια πρόσκρουσης. Ηταν τόσο αμυδρά σε σύγκριση με τη ζημιά που προκάλεσαν. Το τουριστικό σκάφος «Αντωνία» καταστράφηκε ολοσχερώς και βυθίστηκε μετά την πρόσκρουση. Ξύλινα μαδέρια και άλλα συντρίμμια του σκάφους μεταφέρθηκαν στην προκυμαία της Πέρδικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χειριστής του ταχυπλόου φέρεται να είναι άνω των 70 ετών. Βάσει της νομοθεσίας, η άδεια χειριστή ταχυπλόου σκάφους ισχύει μέχρι το 65ο έτος ηλικίας του κατόχου της. Επειτα πρέπει να ανανεώνεται ανά τρία χρόνια με την προσκόμιση ιατρικών βεβαιώσεων.

Κλιμάκιο της υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων μετέβη στην Αίγινα και εξετάζει τις αιτίες και τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή