Μουζάλας: «Στόχος, η προσήλωση στη συμφωνία»

Μουζάλας: «Στόχος, η προσήλωση στη συμφωνία»

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσήλωση στη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό είναι ο στόχος της κυβέρνησης, όπως εμφατικά τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στον απόηχο των δηλώσεων περί επικείμενης κατάρρευσης της συμφωνίας. «Αν δεν υπήρχε η συμφωνία, τους τελευταίους τρεις μήνες θα είχαμε από 130.000 έως 180.000 επιπλέον πρόσφυγες», δήλωσε, απαντώντας σε ερωτήματα που αφορούν τις μεταναστευτικές ροές στα νησιά, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που αφορούσε την ολοκλήρωση της διαδικασίας προκαταγραφής στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οσον αφορά τα νέα κέντρα φιλοξενίας που θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες δομές που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για μακροχρόνια φιλοξενία, ο υπουργός ανέφερε ότι θα είναι έτοιμα σταδιακά έως τα Χριστούγεννα. Υπενθυμίζεται ότι τα νέα κέντρα σχεδιάζονταν να ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο, όπως είχε δηλώσει στην «Κ», «κάτι όμως που τελικά δεν είναι δυνατόν», παραδέχθηκε.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι πρόκειται να επισκεφθεί την Τουρκία, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου σχεδιάζει σειρά διπλωματικών επαφών στην Ευρώπη για να συζητήσει και την εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης (relocation). «Εμείς έχουμε έτοιμους 7.000 ανθρώπους για μετεγκατάσταση αλλά δεν έχουμε λάβει ακόμη απαντήσεις από τα κράτη-μέλη», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Πάντως από χθες έως και αύριο πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι για να εκτιμήσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες και τον τρόπο που η Υπατη Αρμοστεία θα συνεισφέρει. Σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν επίσης η διευθύντρια της ελληνικής υπηρεσίας Ασύλου Μαρία Σταυροπούλου, ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα Φιλίπ Λεκλέρκ και ο Δημήτρης Παγίδας, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου (EASO), οργανισμοί με τη βοήθεια των οποίων πραγματοποιήθηκε η προκαταγραφή. Ο κ. Λεκλέρκ, αναφερόμενος στο εγχείρημα, έκανε λόγο για επίτευγμα που πραγματοποιήθηκε σε πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα από ομάδα 260 ατόμων.Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τις 9 Ιουνίου έως και τις 30 Ιουλίου καταγράφηκαν 27.592 μετανάστες και πρόσφυγες στα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το 46% αυτού του πληθυσμού είναι παιδιά, ενώ 3.481 άτομα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, οι περισσότεροι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Από τους προκαταγραφέντες το 54% είναι Σύροι, το 27% Αφγανοί, το 13% Ιρακινοί, το 3% Πακιστανοί και 2% Παλαιστίνιοι. Το 75% έως 80% του πληθυσμού, όπως τόνισε η κ. Σταυροπούλου, έχει προσφυγικό προφίλ. Σε αυτόν τον πληθυσμό, προκειμένου να έχουμε το σύνολο των προσφύγων και μεταναστών που έφθασαν στη χώρα από τις αρχές του 2015 και παραμένουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, πρέπει να προσθέσουμε 5.800 άτομα που είχαν προκαταγραφεί μέσω Skype, 500 άτομα που είχαν καταγραφεί στο Χαλκερό Δράμας, 7.701 άτομα που έχουν ήδη καταθέσει αίτημα ασύλου και έχουν μπει στη διαδικασία του relocation και 2.000 άτομα που έχουν δηλώσει ότι θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα τους μέσω του σχετικού προγράμματος.

Συνολικά στην ηπειρωτική χώρα βρίσκονται 43.643 πρόσφυγες και μετανάστες, δηλαδή 4.000-6.000 λιγότεροι από όσους είχε καταγράψει η αστυνομία ως εισερχόμενους στα νησιά πριν από τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας. Ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε τη διαφορά «αναμενόμενη», καθώς πρόκειται για πληθυσμούς που βρίσκονται σε κίνηση, ενώ προσέθεσε ότι ορισμένοι απέφυγαν τη διαδικασία προκαταγραφής, φοβούμενοι ότι θα υποχρεωθούν να παραμείνουν στην Ελλάδα. Αρνήθηκε πάντως κατηγορηματικά τις φήμες για εκατοντάδες ανθρώπους που καθημερινά περνούν λαθραία τα σύνορα.

Εν τω μεταξύ δημοσίευμα της ενημερωτικής ιστοσελίδας Intercept (η οποία ιδρύθηκε από τον δημοσιογράφο Γκλεν Γκρίνγουολντ που είχε αποκαλύψει τα απόρρητα έγγραφα της NSA σε συνεργασία με τον Εντουαρντ Σνόουντεν) παρουσίαζε μέσα από έγγραφα του Frontex ως διαδεδομένη πρακτική τη χρήση πυρών από το ελληνικό λιμενικό για να ακινητοποιηθούν βάρκες προσφύγων. Χθες το Λιμένικο Σώμα παρέπεμψε σε παλαιότερες ανακοινώσεις του για κάθε περιστατικό, υποστηρίζοντας ότι τηρήθηκαν οι κανόνες εμπλοκής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή