Καρό τραπεζομάντιλα, μουσική και σινεμά

Καρό τραπεζομάντιλα, μουσική και σινεμά

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν χώροι και τοπόσημα στις πόλεις που τα προσπερνάμε, είτε διότι δεν ξέρουμε πώς να τα προσεγγίσουμε είτε επειδή δεν «προλαβαίνουμε». Η νέα τάση παγκοσμίως θέλει τους πολίτες να αναζητούν νέες χρήσεις της πόλης με τα υλικά που προσφέρουν, όχι με εξωπραγματικές προσδοκίες, που συνήθως εδράζονται σ’ ένα «λαμπερό παρελθόν, για πάντα χαμένο». Το «Πικ Νικ Urban Festival», μια παραγωγή της εταιρείας Parenthesis, συντονίζεται με αυτή την τάση και θα είναι από την 1η έως τις 4 Σεπτεμβρίου γεγονός για πέμπτη χρονιά, αφού από το 2012 «καταλαμβάνει» τη Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης. «Εξ αρχής, αυτό που μας απασχολούσε ήταν η σκηνοθεσία του και το πώς θα πείθαμε τους υπευθύνους να μας παραχωρήσουν τον χώρο. Ευτυχώς, τους άρεσε η ιδέα από την αρχή», αναφέρει η αρχιτέκτονας Αθηνά Ριζοπούλου από την άλλη άκρη της γραμμής. «Μας απασχολούσε και κάτι ακόμη: πώς θα προσεγγίζαμε τον κόσμο. Κι είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το κοινό σεβάστηκε εξ αρχής τη Ρωμαϊκή Αγορά. Υπήρξαν και ενστάσεις για τον χώρο που επιλέξαμε, αλλά αυτό διαρκεί μέχρι να ζήσει κάποιος την εμπειρία ενός αστικού πικνίκ», συμπληρώνει.

Ανοιχτοί χώροι

«Αυτό που θέλουμε, ως Parenthesis, είναι να συμβάλουμε σε ένα νέο αφήγημα για την πόλη, με ανοιχτούς και ζωντανούς χώρους. Εμείς, κάθε χρόνο, αναρωτιόμαστε μέχρι πού μπορεί να φτάσει το φεστιβάλ όσον αφορά τις δράσεις αλλά και τη διάρκειά του», λέει η Αθηνά Ριζοπούλου. Φέτος, λοιπόν, το «Πικ Νικ Urban Festival» θα διαρκέσει μία ημέρα παραπάνω από τις προηγούμενες χρονιές. Τις τέσσερις ημέρες του φεστιβάλ, η μουσική και οι ταινίες θα μετατρέψουν τη Ρωμαϊκή Αγορά, με τον τρόπο του σήμερα, σε αυτό που υπήρξε κάποτε.

Με τα καλαθάκια και τις κουβέρτες ή τα τραπεζομάντιλα, κάτοικοι και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης έρχονται κοντά για να περάσουν απογεύματα και βράδια μιας αστικής γιορτής. Τα παιδιά παίζουν ανέμελα, οι έφηβοι και οι νέοι γίνονται μια μεγάλη παρέα και οι μεγαλύτεροι επανενεργοποιούνται στην πόλη, ενώ οι μπάντες, οι ερμηνευτές και τα φιλμ γίνονται μια μεγάλη αγκαλιά γι’ αυτήν τη μεγάλη σύναξη. Οπως λέει η κ. Ριζοπούλου, «κάθε ηλικία συγκινείται με κάτι άλλο».

Ροκ και… μικρομηκάδες

Την πρώτη ημέρα, Πέμπτη, το κοινό θα υποδεχθεί τη Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης, με «πειραγμένα» γνωστά ποπ, ροκ και κινηματογραφικά κομμάτια. Θα συνεχίσει το τοπικό μουσικό σχήμα της Θεσσαλονίκης Super Stereo, ενώ η βραδιά θα ολοκληρωθεί με ταινίες μικρού μήκους, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας, αλλά και την προβολή του «Ω, αδελφέ, πού είσαι;» της αγαπημένης ταινίας των αδελφών Κοέν.

Με αυτήν ακριβώς τη ροή θα συνεχίσουν και οι υπόλοιπες ημέρες. Τη δεύτερη ημέρα, Παρασκευή, τον κόσμο θα καλωσορίσουν οι Penguins from Far West, τη σκυτάλη θα λάβουν οι Rundays, οι ταινίες μικρού μήκους και η προβολή του «Goodbye, Lenin». Την τρίτη ημέρα, «άνοιγμα» με τους Inner Sail, συνέχεια με τους BrightSide, τις ταινίες των «μικρομηκάδων» του Φεστιβάλ της Νάουσας, ενώ η βραδιά θα κλείσει με την αργεντίνικη, αστική ταινία «Medianeras». Η Κυριακή, τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, θα έχει τους Elevation Trio, τους Balloon Over Glasgow, ενώ το κινηματογραφικό τμήμα του φεστιβάλ θα περιλαμβάνει και πάλι ταινίες μικρού μήκους, αλλά και το φιλμ «Η λεμονιά» του Ισραηλινού Εράν Ρικλίς.

Υπέρβαση κακού κλίματος

«Στόχος μας είναι να “πειράξουμε” την Ιστορία και να υπερβούμε το αρνητικό κλίμα. Ετσι κι αλλιώς, αυτή η θάλασσα μας έτυχε, σ’ αυτή θα κολυμπήσουμε», αναφέρει η Αθηνά Ριζοπούλου. «Επιδιώκουμε να “εξαγάγουμε” το φεστιβάλ και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Κινούμαστε ήδη προς αυτή την κατεύθυνση».

​​«Πικ Νικ Urban Festival», Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης, 1 – 4 Σεπτεμβρίου 2016. Οι πόρτες ανοίγουν καθημερινά από τις 18.30.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή