Συνάντηση Μουζάλα με Τούρκο πρέσβη

Συνάντηση Μουζάλα με Τούρκο πρέσβη

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ οι προσφυγικές ροές στα ελληνικά νησιά συνεχίζονται (το τελευταίο 24ωρο έφθασαν 180 άτομα, από τα οποία 57 στη Λέσβο, 56 στη Χίο και 71 στην Κάρπαθο), ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας συναντήθηκε χθες με τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα κ. Κερίμ Ουράς. H συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας του ταξιδιού του υπουργού στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα και συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων.

Ωστόσο στο επίκεντρο βρέθηκαν και τα θέματα που σχετίζονται με τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας για τους πρόσφυγες. Στον απόηχο των δηλώσεων του Βενσάν Κοστέλ, διευθυντή της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη, στον Guardian, που ανέφερε ότι «κάποια σημεία της συμφωνίας έχουν καταπατηθεί de facto», αναφερόμενος και στο «πάγωμα» των επιστροφών, από την ελληνική πλευρά, όπως ανέφεραν πηγές, τέθηκαν το ζήτημα της αύξησης των προσφυγικών ροών στα ελληνικά νησιά, ειδικά στις αρχές της εβδομάδας, και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την αύξηση του αριθμού των εγκλωβισμένων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Κοστέλ τόνισε ότι η Υπατη Αρμοστεία έχει χάσει την πρόσβαση στα δύο σημεία όπου πραγματοποιούνταν οι επιστροφές, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ενημερωθεί γι’ αυτήν τη δυσλειτουργία.

12.227 άτομα

Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν στα ελληνικά νησιά φτάνει τις 12.227, ενώ όλοι οι νεοφερμένοι δεν οδηγούνται σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας, καθώς σε Λέσβο (5.288 άτομα), Χίο (3.372 άτομα), Σάμο (1.336 άτομα), Κω (1.379 άτομα ) έχει ξεπεραστεί η χωρητικότητα των hotspots και των άλλων χώρων που χρησιμοποιούνταν συμπληρωματικά. Ετσι στα νησιά επανήλθαν εικόνες του προηγούμενου καλοκαιριού, με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να παραμένουν στο λιμάνι ή να στήνουν σκηνές όπου βρουν. Παρόλο που ασφαλώς ο αριθμός των αφίξεων δεν είναι το ίδιο μεγάλος, η επιβάρυνση στα νησιά είναι σημαντική, καθώς δεν υπάρχουν αναχωρήσεις.

Λύσεις

Πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει και σε νησιά που δεν διαθέτουν υποδομές, όπως στη Ρόδο 94 άτομα, στη Μεγίστη 19 και στην Κάρπαθο 94, οπότε για τη φιλοξενία τους αναζητούνται λύσεις από τον δήμο και τους πολίτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή