Τελική ευθεία για την πώληση του Αστέρα

Τελική ευθεία για την πώληση του Αστέρα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο χρόνια μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης και τριάμισι και πλέον από την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού η αραβοτουρκική κοινοπραξία που εξαγοράζει τον Αστέρα Βουλιαγμένης βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην απόκτηση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Η κοινοπραξία περιμένει ακόμα το προεδρικό διάταγμα για το σχέδιο ανάπτυξης του ακινήτου αλλά και την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της εισηγμένης που απαιτείται.

Η διαφαινόμενη ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης του Αστέρα έχει συμβάλει στην άνοδο της μετοχής της εισηγμένης Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ κατά 7% από τις αρχές του 2016 και κατά 60% από τον περυσινό Σεπτέμβριο, την ώρα που ο Γενικός Δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 9% και 13% αντίστοιχα. Το νέο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) – το αρχικό είχε απορριφθεί– έχει σύμφωνα με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ εγκριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας και έχουν υπογραφεί κατά τις ίδιες πληροφορίες και οι σχετικές αποφάσεις για να καταστεί αυτό το σχέδιο προεδρικό διάταγμα και να μπορέσει ο επενδυτής να προχωρήσει στα προβλεπόμενα έργα.

Την τρέχουσα περίοδο ολοκληρώνεται και η αύξηση κεφαλαίου η οποία απαιτείται, αφού ο επενδυτής εξαγοράζει εισηγμένη εταιρεία και το ακίνητο που πωλείται δεν είναι ακόμα ενοποιημένο και στην κυριότητα αυτής.

Ετσι η Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ που ελέγχεται από την Εθνική Τράπεζα, στις 8 Ιουλίου αποφάσισε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της με εισφορά σε είδος, με την έκδοση νέων κοινών ονομαστικών μετοχών τις οποίες θα αναλάβει αποκλειστικά το ΤΑΙΠΕΔ έναντι της εισφοράς ακινήτων του, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων.

Τίμημα 400 εκατ. ευρώ

Στον Αστέρα αγοραστής με τίμημα 400 εκατ. είναι η θυγατρική της Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, Apollo Investment Hold Co και στο σχήμα συμμετέχουν δύο κρατικά κεφάλαια, του Αμπου Ντάμπι και του Κουβέιτ, άλλοι Αραβες επενδυτές, η τουρκική Dogus Group, μέσω της D-Marine Investments Holding καθώς και δύο funds της AGC Equity Partners. Εκ των 400 εκατομμυρίων τα 300 αφορούν την Εθνική Τράπεζα και τα άλλα 100 το ΤΑΙΠΕΔ.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αγορά της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ έγινε στις 16 Ιανουαρίου του 2013 και προτιμητέος επενδυτής ανακηρύχθηκε στις 13 Φεβρουαρίου του 2014 η Jermyn Street, η οποία υπέγραψε τη σύμβαση με την Εθνική και το ΤΑΙΠΕΔ τη 17η Σεπτεμβρίου του 2014. Η όλη διαδικασία έχει δηλαδή διαρκέσει περισσότερο από 3,5 χρόνια…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή