Αγνωστο παραμένει πότε θα εκδοθεί η τελική απόφαση

Αγνωστο παραμένει πότε θα εκδοθεί η τελική απόφαση

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και στο δικαστικό πεδίο μαίνεται η αντιπαράθεση για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς πλειοδότες προσφεύγουν εκεί για θέματα που σχετίζονται με τη διαγωνιστική διαδικασία. Κατ’ αρχάς, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Και αυτό γιατί το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο θα πει την τελευταία λέξη για τη νομιμότητα ή μη του διαγωνισμού.

Το ΣτΕ, που δίκασε προσφυγές τηλεοπτικών σταθμών τον περασμένο Ιούλιο, φέρει τώρα το βάρος της απόφασης αναφορικά με το αν το οικοδόμημα (νόμος και υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν από τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας) για τον εν λόγω διαγωνισμό ήταν θεμελιωμένο στο Σύνταγμα και στις ευρωπαϊκές συμβάσεις. Δικαστικές πηγές και νομικοί που γνωρίζουν άριστα τις διαδικασίες ενώπιον του ανωτάτου δικαστηρίου διαβεβαιώνουν ότι η κρίσιμη απόφασή του θα περιστραφεί στην ουσία του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς θα κληθεί να απαντήσει στο μείζονος σημασίας ερώτημα: Μπορούσε ο υπουργός να οργανώσει τον διαγωνισμό ή αυτή η αρμοδιότητα ανήκει μόνον στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο; Επιπροσθέτως, το δικαστήριο θα σταθεί και στον περιοριστικό αριθμό 4 για τις άδειες που τελικώς προκηρύχθηκαν και δόθηκαν.

Η ζυγαριά

Συνταγματικές διατάξεις που αφορούν την προστασία της οικονομικής ελευθερίας, της ελευθερίας του Τύπου και άλλες θα μπουν στη ζυγαριά των μελών της Ολομελείας, όπως βέβαια και διατάξεις από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση που σχετίζονται όχι μόνον με θέματα ελευθερίας του Τύπου, αλλά και με την ελευθερία στον ανταγωνισμό και την οικονομική δραστηριότητα. Να σημειωθεί ότι προς το παρόν δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη η ημερομηνία διάσκεψης των δικαστών από τον πρόεδρο του δικαστηρίου Νίκο Σακελλαρίου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόγνωση για το πότε μπορεί να εκδοθεί η απόφαση, η οποία ούτως ή άλλως θα έπεται του διαγωνισμού.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν μπορεί –όπως λένε νομικές πηγές– το δικαστήριο να προχωρήσει σε ανατροπή των όσων έχουν ήδη ολοκληρωθεί με τη διαγωνιστική διαδικασία, αν κρίνει τον νόμο και το έδαφος πάνω στο οποίο πατάνε οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις ως αντισυνταγματικά. Πάμπολλες φορές, τις περισσότερες δυστυχώς, τόνιζαν οι ίδιες πηγές, το δικαστήριο αποφαίνεται για κρίσιμα θέματα συνταγματικότητας εκ των υστέρων. Αλλωστε, εκ των υστέρων αναμένεται να κριθούν και οι εννέα αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν υποβληθεί στο ΣτΕ από επιχειρηματικά σχήματα που μετείχαν στον διαγωνισμό βάλλοντας είτε κατά της Γενικής Γραμματείας Τύπου είτε κατά συνυποψηφίων τους, για τους οποίους θεωρούν ότι κακώς τελικώς έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό. Οι συγκεκριμένες αιτήσεις έχουν προσδιοριστεί να δικαστούν την πρώτη ημέρα του νέου δικαστικού έτους στις 16 Σεπτεμβρίου.

Μηνύσεις και αγωγές που κατέθεσε επίσης ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha κατά της συμμετοχής του επιχειρηματικού σχήματος Ιβάν Σαββίδη στη διαδικασία και τον ρόλο του σε αυτή. Τέλος, ανοικτό παραμένει το θέμα για το αν τελικώς οι κασέτες από τη διαγωνιστική διαδικασία επιτρέπεται να δοθούν σε ενδιαφερόμενους που θα το ζητήσουν. Για αυτό θα αποφανθεί η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή