Στον «πάγο» το σχέδιο κατάργησης χρεώσεων περιαγωγής στην Ε.Ε.

Στον «πάγο» το σχέδιο κατάργησης χρεώσεων περιαγωγής στην Ε.Ε.

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eμπλοκή σημειώνεται με την κατάργηση των χρεώσεων της περιαγωγής στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εισακούοντας τις φωνές της βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας, πραγματοποιεί δεύτερες σκέψεις σχετικά με την πλήρη κατάργηση των επιπλέον χρεώσεων που επιβάλλονται από χώρα σε χώρα. Και αυτό συμβαίνει επειδή η βιομηχανία φοβάται το αποκαλούμενο refilling, δηλαδή τη μεταπώληση καρτών κινητών από χώρες χαμηλών χρεώσεων σε χώρες υψηλών χρεώσεων.

Οπως αναφέρουν στελέχη της βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας, χωρίς τις έξτρα χρεώσεις της περιαγωγής, κανένας δεν θα εμποδίσει κάποιον επιχειρηματία να αποκτήσει κάρτες SIM από μια χώρα με χαμηλές χρεώσεις και να τις πουλήσει σε μια άλλη χώρα με υψηλές χρεώσεις σε τιμή που θα συμφέρει τον ίδιο αλλά και τον καταναλωτή.

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα υπάρξει στρέβλωση του ανταγωνισμού, αφού τα δίκτυα της χώρας με τις υψηλές χρεώσεις θα «φορτωθούν» με τηλεπικοινωνιακή κίνηση, χωρίς τα ίδια να έχουν τα αντίστοιχα έσοδα και κέρδη. Με άλλα λόγια, στις χώρες υψηλών χρεώσεων, τα δίκτυα θα είναι αναγκασμένα να επενδύουν σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές, προκειμένου να εξυπηρετούν την αυξημένη κίνηση, αλλά τα έσοδα θα τα εισπράττει κάποιος άλλος σε μια άλλη χώρα. Επίσης η χώρα με τα δίκτυα υψηλών χρεώσεων, που θα προμηθεύσει τις κάρτες SIM, θα απολέσει σημαντικά έσοδα ΦΠΑ, δεδομένου ότι σημαντικός αριθμός πολιτών της θα είναι πελάτες μιας επιχείρησης που βρίσκεται σε άλλη χώρα.

Η Κομισιόν αν και αρχικά ήταν ανένδοτη σχετικά με την εξάλειψη των χρεώσεων περιαγωγής εντός της Ε.Ε., άρχισε πριν από μερικούς μήνες να βάζει νερό στο κρασί της. Αρχικά έκρινε ότι η εξάλειψη των χρεώσεων δεν πρέπει να ισχύει για 365 ημέρες, αλλά για συνολικά 90 ημέρες. Ωστόσο μετά τις αντιδράσεις καταναλωτικών οργανώσεων το σκέφτεται εκ νέου.

Την περασμένη Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρεται ότι ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έδωσε εντολή στις υπηρεσίες να αποσύρουν το σχετικό σχέδιο μέτρων που προέβλεπε την κατάργηση των τελών περιαγωγής για τις 90 ημέρες και να προβούν στην κατάρτιση μιας νέας πρότασης. «Οταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν με την πρόταση της Επιτροπής για την κατάργηση των τελών περιαγωγής, ζήτησαν από την Επιτροπή να ορίσει μέτρα για την πρόληψη της χρήσης των υπηρεσιών περιαγωγής για λόγους άλλους εκτός από τα περιοδικά ταξίδια – τη λεγόμενη «πολιτική εύλογης χρήσης». Μια νέα πρόταση θα υποβληθεί σύντομα», αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετικά ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με άλλες μεσογειακές κυβερνήσεις της Ε.Ε., έχουν υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση από εκείνη των Βρυξελλών. Η χώρα, μαζί με την Κροατία, την Ιταλία και την Ισπανία, ζητεί μια διαφορετική αντιμετώπιση, προκειμένου να δικαιολογηθεί η υπερδιαστασιολόγηση των δικτύων τους λόγω εποχικού τουρισμού. Συγκεκριμένα, οι χώρες της Μεσογείου ισχυρίζονται ότι αναπτύσσουν ισχυρά δίκτυα προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα εκατομμύρια των τουριστών κατά τη θερινή περίοδο, τα οποία ωστόσο υποαπασχολούνται για μια περίοδο μέσα στον χρόνο.

Σημειώνεται ότι η πλήρης κατάργηση των τελών περιαγωγής έχει προγραμματιστεί να ισχύσει από το καλοκαίρι του 2017. Με αυτή τη στόχευση, δεν έχει μείνει και πολύς χρόνος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει τις οριστικές της αποφάσεις και να προετοιμάσει την εφαρμογή της. Συνεπώς, το επόμενο τρίμηνο θα υπάρξει μεγάλη κινητικότητα, κυρίως στις Βρυξέλλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή