Πρόεδρος Κέιν

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τίτλος παραπέμπει στο κινηματογραφικό αριστούργημα του Ορσον Γουέλς, αλλά ίσως αποδειχθεί η απρόσμενη εξέλιξη του πραγματικού πολιτικού θρίλερ που εκτυλίσσεται τον τελευταίο καιρό στις ΗΠΑ και το οποίο πήρε μια αναπάντεχη τροπή μετά την αδιαθεσία της Χίλαρι Κλίντον στην τελετή για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου και την κατάρρευσή της λίγο αργότερα. Φήμες για την υγεία της Κλίντον ακούγονται εδώ και χρόνια. Αλλά τώρα πλέον οι αμφιβολίες δεν μπορούν να απορρίπτονται ως αποκύημα της φαντασίας κάποιων ακραίων. Επικοινωνιακά, η εικόνα της πρώην Πρώτης Κυρίας να υποβαστάζεται από συνεργάτες και άνδρες της ασφάλειάς της, και ουσιαστικά να καταρρέει, δεν θα ξεχαστεί εύκολα.

Με τις εκλογές να απέχουν μόλις 57 ημέρες και σε δύο εβδομάδες να είναι προγραμματισμένη η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο υποψηφίων, στα ηγετικά κλιμάκια των Δημοκρατικών επικρατεί ανησυχία. Δεν θα το πει κανείς δημόσια, αλλά εάν τα ζητήματα υγείας της Κλίντον συνεχισθούν, θα τεθεί θέμα αντικατάστασής της. Είναι πρώιμο να μιλάει κανείς για μια τέτοια εξέλιξη, αλλά ο σχετικός προβληματισμός αναπτύσσεται, προς το παρόν παρασκηνιακά.

Και αν κριθεί ότι η Χίλαρι δεν μπορεί, τι γίνεται; Τρεις είναι οι επιλογές που θα έρθουν στο προσκήνιο. Η πρώτη είναι ο επίσημος υποψήφιος αντιπρόεδρος, Τιμ Κέιν, ο οποίος έχει τη νομιμοποίηση του συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος που έγινε τον Ιούλιο και ήδη βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία μόνος του ή και σε κοινές εμφανίσεις με την Κλίντον. Η δεύτερη επιλογή είναι ο νυν αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ιδιαίτερα δημοφιλής στους ψηφοφόρους του κόμματος, εγνωσμένης εμπειρίας, αλλά μεγάλης ηλικίας (είναι ήδη 74 ετών), ενώ ο ίδιος δήλωσε τον περασμένο Μάιο ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα διότι δεν έχει τα ψυχικά αποθέματα, ειδικά μετά τον πρόωρο θάνατο του γιου του, την άνοιξη. Ωστόσο, το ιδιαίτερο περιβάλλον που θα δημιουργούσε μια απρόσμενη απόσυρση της Χίλαρι εκ των πραγμάτων ανατρέπει όλα τα δεδομένα και δημιουργεί εντελώς νέες συνθήκες, όπου τα πάντα βρίσκονται υπό επανεξέταση. Τέλος, υπάρχει ο μεγάλος ηττημένος των προκριματικών εκλογών, Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος θα μπορούσε να διεκδικήσει να είναι αυτός ο υποψήφιος πρόεδρος, αλλά θα είχε απέναντί του τον κομματικό μηχανισμό που τον θεωρεί υπερβολικά αριστερό. Η πιο «ασφαλής» επιλογή, ιδεολογικά, θεσμικά, αλλά και ηλικιακά, δείχνει να είναι ο 59χρονος Κέιν ο οποίος έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα. Το μετριοπαθές προφίλ του και οι καλές σχέσεις που διατηρεί με τους Ρεπουμπλικανούς συναδέλφους του στη Γερουσία μπορεί να προσελκύσουν κάποιους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους που απορρίπτουν τον Τραμπ, αλλά δεν διανοούνται να ψηφίσουν τη Χίλαρι. Δεν είμαστε εκεί, και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα φθάσουμε ποτέ. Το σκηνικό δεν έχει αλλάξει, αλλά η τελευταία περιπέτεια της Χίλαρι αναπόφευκτα περιπλέκει την εξίσωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή