Τσίπρας: Κοινό μέτωπο για αντιμετώπιση του προσφυγικού

Τσίπρας: Κοινό μέτωπο για αντιμετώπιση του προσφυγικού

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Την ανάγκη διεθνούς ενεργοποίησης για την από κοινού αντιμετώπιση του φαινομένου των προσφυγικών και παράνομων μεταναστευτικών ροών υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στη σύνοδο του ΟΗΕ για τη «διαχείριση προσφυγικών μεταναστευτικών μετακινήσεων μεγάλης κλίμακας», που διεξήχθη χθες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Μιλώντας στη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πριν από την επίσημη έναρξη της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε ότι «αν σήμερα δεν κάνουμε μια συντονισμένη κίνηση και δεν αντικαταστήσουμε με νόμιμες τις παράνομες οδούς διακίνησης των προσφύγων και δεν προχωρήσουμε στη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε άλλες χώρες, θα αποτύχουμε» και προειδοποίησε για τον κίνδυνο να υπάρξουν τεράστιες κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες.

Ζήτησε να δείξει η Ευρώπη κοινή ευθύνη και αλληλεγγύη προς την Eλλάδα και να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έχει δώσει στη χώρα μας, η οποία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει πληγεί δυσανάλογα από το κύμα του 1,5 εκατομμυρίου μεταναστών που έχει «πολιορκήσει» την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, άσκησε κριτική σε χώρες της Ε.Ε. που προέβησαν σε μονομερείς ενέργειες και έκλεισαν τα σύνορά τους.

«Για να ενισχύσουμε τα σύνορα και τη διαδικασία του ασύλου, πρέπει οι απαραίτητες δράσεις να γίνουν στη βάση της αλληλεγγύης και του καταμερισμού ευθυνών», ανέφερε και επισήμανε ότι αν η διεθνής κοινότητα δεν αντιδράσει γρήγορα και αποτελεσματικά, θα κάνουν πιο αισθητή την εμφάνισή τους εθνικιστικές και ξενοφοβικές δυνάμεις.

«Η Ευρώπη αναρωτιέται αν μπορεί να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή χωρίς να παραβιασθεί το διεθνές δίκαιο και η Συνθήκη της Γενεύης», ανέφερε ο πρωθυπουργός και υποστήριξε την ανάγκη όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να συνεχίσει να εφαρμόζεται η «δύσκολη συμφωνία» της Ε.Ε. με την Τουρκία και παράλληλα τάχθηκε υπέρ της μεγαλύτερης συνεργασίας με τις ασιατικές και αφρικανικές χώρες.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει πλέον η διεθνής κοινότητα στο πρόβλημα είναι και το γεγονός ότι σήμερα, στην έδρα του ΟΗΕ, θα διεξαχθεί άλλη μία σύνοδος για το συγκεκριμένο ζήτημα, αυτή τη φορά υπό την αιγίδα του Αμερικανού προέδρου, της Γερμανίδας καγκελαρίου και άλλων έξι ηγετών, στην οποία επίσης θα κάνει παρέμβαση ο πρωθυπουργός, καθώς η Ελλάδα λόγω γεωγραφικής θέσης έχει πληγεί σημαντικά από τις προσφυγικές ροές. Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο θα συζητήσουν όχι μόνο τη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά και τα δεδομένα στο Κυπριακό, όπου το τελευταίο διάστημα αναπτύσσεται θετική δυναμική και εκπέμπεται αισιοδοξία για λύση.

Η ομιλία Τουσκ

Στη δική του ομιλία, ο πρόεδρος του Eυρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί το 2015, όταν οι ροές προσφύγων και παράνομων μεταναστών έφθασαν το 1,5 εκατομμύριο, και σημείωσε ότι αποτελεί ειλημμένη απόφαση της Ε.Ε. να ενισχύσει τα εξωτερικά της σύνορα. Χαιρέτισε εκ μέρους της Ε.Ε. την απόφαση του ΟΗΕ να επικεντρωθεί στο σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης και υπογράμμισε την ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για τη διαχείριση του φαινομένου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή