ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Στοιχεία «φωτιά» από το ΣΔΟΕ

ΘΑΝΟΣ ΜΠΛΟΥΝΑΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα που αφορά το ποσό του 1.000.000 ελβετικών φράγκων, το οποίο φέρεται να έχει λάβει η ΕΠΟ το έτος 2007 από τον τέως πρόεδρο της UEFA Mισέλ Πλατινί για την κατασκευή αθλητικού κέντρου στις πυρόπληκτες περιοχές στον Πύργο Ηλείας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στοιχεία που κινούν υποψίες προκύπτουν από την έρευνα του ΣΔΟΕ στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ άρχισε την έρευνα στα γραφεία της ΕΠΟ στις 23 Ιουνίου 2016 συνεχίζοντας και τις επόμενες ημέρες και συγκεντρώνοντας υλικό. Ο έλεγχος των ευρημάτων προχωρεί, ωστόσο οι πρώτες διαπιστώσεις δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά «σκοτεινά» σημεία, τα οποία αφενός χρήζουν διεξοδικότερης διερεύνησης, αφετέρου αναμένεται να απασχολήσουν τη Δικαιοσύνη.

Ούτως ή άλλως, ο έλεγχος του ΣΔΟΕ πραγματοποιείται στο πλαίσιο διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης προς διερεύνηση αξιόποινων πράξεων σε βαθμό κακουργήματος κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας που εκκρεμούσε από το 2014.

Το ΣΔΟΕ προχώρησε σε έλεγχο των επιχορηγήσεων που έλαβαν οι αθλητικές ομοσπονδίες το χρονικό διάστημα από το 2004 έως το 2013 και ιδίως των κρατικών επιχορηγήσεων. Παράλληλα, ερευνάται η αξιοποίηση και εκμετάλλευση οικονομικών και εμπορικών δικαιωμάτων με αφορμή τις αθλητικές δραστηριότητές τους και για την αντιμετώπιση δαπανών για την εκτέλεση, βελτίωση ή συντήρηση αθλητικών έργων ή εγκαταστάσεων, ιδιοκτησίας τους ή μισθωμένες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και τον Μάιο του 2016 δεν είχε γίνει καμιά ενέργεια σχετικά με την εισαγγελική παραγγελία, παρότι υπήρχε από το 2014. Μεταξύ των ομοσπονδιών, από τις οποίες άρχισε ο έλεγχος, ήταν η ΕΠΟ. Από τον Ιούνιο του 2016 οπότε επιδόθηκε η σχετική πρόσκληση έναρξης ελέγχου και καθ’ όλη τη διάρκειά του, η διοίκηση και οι υπάλληλοι της ΕΠΟ, σύμφωνα με τις αναφορές που υπάρχουν, δεν έδειξαν καμία διάθεση συνεργασίας με το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ. Στο πλαίσιο του ελέγχου ζητήθηκαν βιβλία και στοιχεία των ετών 2004 έως 2013, τα οποία επισήμως δηλώθηκαν ως «κατεστραφέντα».

Ωστόσο το ΣΔΟΕ, αξιοποιώντας πληροφορίες που είχαν περιέλθει στην υπηρεσία, εντόπισε και κατάσχεσε σε αποθήκη που διατηρούσε η ΕΠΟ στην οδό Φυλής 12 στην Αθήνα κούτες που περιέχουν, μεταξύ άλλων, στοιχείων και τα δηλωθέντα ως «κατεστραφέντα» βιβλία και στοιχεία. Το ΣΔΟΕ ήδη προχωρεί στην επεξεργασία των κατασχεθέντων, τα οποία αναμένεται να φωτίσουν την επίμαχη περίοδο.

Η τελευταία έρευνα του ΣΔΟΕ στην ΕΠΟ είχε γίνει το 2013, παρουσία των εισαγγελέων Πρωτοδικών Αθηνών Χάρη Λακαφώση και Αριστείδη Κορέα, οι οποίοι ήταν εκείνη την περίοδο «αθλητικοί εισαγγελείς». Η έρευνα, που έγινε τότε, αφορούσε την υπόθεση των πλαστών ασφαλιστικών και φορολογικών ενημεροτήτων που κατέθεταν οι ΠΑΕ στην ΕΠΟ προκειμένου να εκδίδουν δελτία ποδοσφαιριστών και η ομοσπονδία τις έκανε δεκτές.

Για την υπόθεση διενεργείται προκαταρκτική έρευνα από τον κ. Λακαφώση, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται, δυνάμει του ελέγχου του περασμένου καλοκαιριού, και η έρευνα που αφορά το ποσό του 1.000.000 ελβετικών φράγκων το οποίο φέρεται να έχει λάβει η ΕΠΟ το έτος 2007 από τον τέως πρόεδρο της UEFA Mισέλ Πλατινί για την κατασκευή αθλητικού κέντρου στις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στην περιοχή Σπιάντζα στον Πύργο Ηλείας. Στην περιοχή, πάντως, έχει κατασκευαστεί γήπεδο με χλοοτάπητα.

Παράλληλα συνεχίζεται ο έλεγχος για την παραχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των αγώνων του Κυπέλλου Ελλάδος των ετών 2013-2016, τα οποία εξασφάλισε αρχικώς εξωχώρια κυπριακή εταιρεία, η οποία φέρεται να λειτούργησε ως μεσάζων για να αποκτήσει τα δικαιώματα συνδρομητικό κανάλι. Μάλιστα, στις 21.5.2015 το Εφετείο Αθηνών έκρινε παράνομη την απόφαση του Δ.Σ. της ΕΠΟ για την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Κυπέλλου για την περίοδο 2013-2016 στην εταιρεία Media Goal LTD. Στη Δικαιοσύνη είχε προσφύγει η NOVA κατά της ΕΠΟ. Σε πρώτο βαθμό η NOVA δικαιώθηκε και η ΕΠΟ άσκησε έφεση χωρίς να καταφέρει να αλλάξει την πρωτόδικη απόφαση. Το Εφετείο αναγνώρισε ως εξ υπαρχής άκυρη την απόφαση του διοικητικού δυμβουλίου της ΕΠΟ, με την οποία παρανόμως παραχωρήθηκαν τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου Ελλάδος, για την περίοδο 2013-2016, στην κυπριακή εταιρεία διαμεσολάβησης δικαιωμάτων. Επίσης η NΟVA προχώρησε σε αγωγή κατά της ΕΠΟ, επειδή θεωρούσε ότι υπήρχαν στρεβλώσεις στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και ότι κακώς αποφασίστηκε να παραχωρηθούν σε εταιρεία μεταπώλησης τηλεοπτικών δικαιωμάτων και όχι απευθείας σε κανάλι.

Οπως προαναφέρθηκε, ο έλεγχος του ΣΔΟΕ συνεχίζεται και το πόρισμα, όταν ο έλεγχος περατωθεί, θα διαβιβαστεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ