Αttica Bank: οι 3 στόχοι της νέας διοίκησης

Αttica Bank: οι 3 στόχοι της νέας διοίκησης

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην άμεση υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης της Αttica Bank στοχεύει η νέα διοίκηση με επικεφαλής τον Θεόδωρο Πανταλάκη, ώστε να ξεπεραστεί η τρέχουσα αναταραχή και η τράπεζα να προχωρήσει στην επόμενη ημέρα. Στις προτεραιότητες της νέας διοίκησης περιλαμβάνονται η περιστολή των δαπανών, όπου καταγράφονται μεγάλες σπατάλες, η σταθεροποίηση των καταθέσεων και η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την κάλυψη των 70 εκατ. ευρώ που δεν συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της αύξησης για την ανακεφαλαιοποίηση ύψους περίπου 750 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, άμεση προτεραιότητα θα δοθεί στην πλήρη συμμόρφωση της τράπεζας με τις απαιτήσεις των εποπτικών αρχών με έμφαση στους τομείς χορηγήσεων δανείων, διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου και της αναβάθμισης των δομών εταιρικής διακυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα διοίκηση που απολαμβάνει την πλήρη υποστήριξη της Τράπεζας της Ελλάδος, θα προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές στελεχών, ειδικά στους τομείς όπου εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αδυναμίες, με την τοποθέτηση νέων έμπειρων τραπεζικών στελεχών. Η ριζική εξυγίανση της τράπεζας και η συμμόρφωση με τις εποπτικές απαιτήσεις αποτελούν προϋπόθεση για τη σταθεροποίηση και τη διάσωσή της. Μόνον έτσι θα μεγιστοποιηθούν οι πιθανότητες του ΤΣΜΕΔΕ, του Ταμείου των μηχανικών που ελέγχει το 56,25% της Attica Bank, να ανακτήσει ένα μέρος των μεγάλων απωλειών από την επένδυσή του. Χθες, η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας διαμορφώθηκε στα 105 εκατ. ευρώ. Την προσπάθεια της νέας διοίκησης να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης δυσκολεύει η μεγάλη αρνητική δημοσιότητα που έχει προκαλέσει η εμπλοκή της στην υπόθεση Καλογρίτσα και κυρίως η σύγκρουση με την Τράπεζα της Ελλάδος και η παράδοση του πορίσματος του ελέγχου στη Βουλή και σύντομα στις εισαγγελικές αρχές.

Για την κρίση αυτή, που έχει πλήξει ιδιαίτερα τη φήμη και την αξιοπιστία της τράπεζας, σοβαρές ευθύνες έχουν τόσο οι προηγούμενες διοικήσεις όσο και οι εκπρόσωποι των μετόχων (ΤΣΜΕΔΕ και ΤΕΕ). Οπως έγραψε η «Κ» την περασμένη Κυριακή, το φθινόπωρο του 2014 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην ΤτΕ με τη συμμετοχή του διοικητή Γιάννη Στουρνάρα, των επιτελών της Διεύθυνσης Εποπτείας, του προέδρου του ΤΕΕ Χρήστου Σπίρτζη, του εκτελεστικού προέδρου της Attica Bank Ιωάννη Γαμβρίλη καθώς και άλλων στελεχών της όπου και τους παραδόθηκαν τα ευρήματα ελέγχου της ΤτΕ. Οι επόπτες παρουσίασαν κατάλογο σοβαρότατων προβλημάτων και απείλησαν με πρόσθετα εποπτικά μέτρα και με αποστολή του ελέγχου στις εισαγγελικές αρχές αν δεν υπάρξει συμμόρφωση και δραστικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Διοίκηση και μέτοχοι επανειλημμένως αγνόησαν τις εποπτικές αρχές, με τελικό αποτέλεσμα την κορύφωση της διοικητικής κρίσης τις προηγούμενες εβδομάδες.

Ο κ. Γαμβρίλης, αν και πολιτικός μηχανικός – εργολήπτης δημοσίων και ιδιωτικών έργων και με μηδενική τραπεζική εμπειρία, ήταν επικεφαλής της τράπεζας για μεγάλο χρονικό διάστημα, περίοδος όπου η κακοδιαχείριση και τα προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν. Μετά τις πιέσεις της ΤτΕ τον Οκτώβριο του 2014 παραιτήθηκε από εκτελεστικός πρόεδρος και στην τράπεζα –που μέχρι τότε λειτουργούσε χωρίς διευθύνοντα σύμβουλο– τοποθετήθηκε διευθύνων σύμβουλος. Ο κ. Γαμβρίλης ανέλαβε τον ρόλο του επίτιμου προέδρου. Εγινε μάλιστα ο πιο ακριβά αμειβόμενος τραπεζίτης λαμβάνοντας μεικτές αποδοχές 230.000 ευρώ, χωρίς να έχει εκτελεστικό ρόλο. Ακόμα περισσότερο βλέποντας ότι οι εποπτικές αρχές πίεζαν για την πλήρη απομάκρυνσή του τον Αύγουστο του 2015, με τη χώρα σε οριακές συνθήκες, τις τράπεζες σε καθεστώς κεφαλαιακών περιορισμών και την Attica Bank να παραπαίει, ο κ. Γαμβρίλης προχώρησε 7 μήνες πριν από την ολοκλήρωση της τριετούς σύμβασής του (έληγε τον Μάρτιο 2016) στη ανανέωσή της για άλλα 3 χρόνια (μέχρι 15.3.2019) με αμοιβή 230.000 ευρώ ετησίως!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή