Οικονομικό σκάνδαλο στη Μεγάλη Στοά

Οικονομικό σκάνδαλο στη Μεγάλη Στοά

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα ευρήματα της εισαγγελικής έρευνας η οποία προκλήθηκε ύστερα από καταγγελίες μελών για τη Μεγάλη Τεκτονική Στοά της Ελλάδος ήταν σημαντικότερα από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Ενώ η στοά λειτουργούσε για δεκαετίες, δεν είχε καταβάλει ποτέ ΦΠΑ, δεν διέθετε καν AΦM και η οικονομική της διαχείριση είχε σκοτεινά σημεία. Αυτή η ακαταστασία, που οδηγούσε και σε μαύρες τρύπες στα οικονομικά της, ήταν η αιτία για την πολύμηνη έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας που προχώρησε χθες σε άσκηση ποινικών διώξεων για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, όπως υπεξαίρεση αλλά και ηθική αυτουργία σε υπεξαίρεση κατά λογιστή της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος (στεγάζεται στην οδό Αχαρνών), αλλά και στενών του συνεργατών. Κατά την έρευνα η Οικονομική Αστυνομία διαπίστωσε όχι μόνον φαινόμενα κακοδιαχείρισης, αλλά και παραλείψεις που με την έναρξη των ερευνών φάνταζαν αδιανόητες. Κυρίως το γεγονός ότι η Μεγάλη Στοά δεν διέθετε ποτέ ΑΦΜ ή δεν κατέβαλλε Φόρο Προστιθέμενης Αξίας αποτελέσαν ευρήματα των ερευνών που προκάλεσαν έκπληξη.

Ολα ξεκίνησαν όταν μέλος της Μεγάλης Στοάς κατήγγειλε στις εισαγγελικές αρχές παρατυπίες στη διαχείριση των συνδρομών των μελών της στοάς. Αμέσως επελήφθησαν οι εισαγγελικές αρχές, και η Οικονομική Αστυνομία που ανέλαβε τον έλεγχο των οικονομικών διαπίστωσε ότι ποσά περί τα δύο εκατ. ευρώ δεν μπορούσαν να εντοπιστούν. Οι μαύρες τρύπες δημιουργήθηκαν από το 2006 έως το 2015. Στον χορό των ερευνών εισήλθε και το ΣΔΟΕ, προχωρώντας σε άμεσο καταλογισμό απόδοσης ΦΠΑ για ποσά που επιβεβαιώθηκαν, προς το παρόν από τον έλεγχο, ύψους 28.000 ευρώ, ενώ οι καταλογισμοί συνεχίζονται. Η υπόθεση θα απασχολήσει αρμόδιο ανακριτή, ο οποίος θα καλέσει τους κατηγορουμένους σε απολογία και μάρτυρες προς εξέταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή