«Μάχη» τηλεπικοινωνιακών εταιρειών για τα δίκτυα του γρήγορου Internet

«Μάχη» τηλεπικοινωνιακών εταιρειών για τα δίκτυα του γρήγορου Internet

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται η κόντρα ΟΤΕ – Vodafone σχετικά με την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς στη χώρα μας. Χθες, η Vodafone επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις που δημιούργησε ο ΟΤΕ με τη δημοσιοποίηση βασικών θέσεών του, ενόψει της επιδιωκόμενης ρύθμισης από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤ&Τ). Η νέα προτεινόμενη ρύθμιση από την ΕΕΤ&Τ παρέχει περίοδο περίπου 6 μηνών στον ΟΤΕ και 24 μήνες στους ανταγωνιστές του για την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς. Παράλληλα, η ίδια ρύθμιση επιβάλλει στον ΟΤΕ να προσφέρει κάλυψη στο 80% των συνδρομητών μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, ενώ στους ανταγωνιστές του επιβάλλει κάλυψη στο 40%. Δηλαδή ο ΟΤΕ καλείται να επενδύσει πολλά περισσότερα κεφάλαια σε ένα πολύ συντομότερο χρονικό διάστημα.

Η Vodafone χθες παραδέχθηκε την ασυμμετρία στην προτεινόμενη ρύθμιση από την ΕΕΤ&Τ, η οποία όμως έρχεται να διορθώσει μια ντε φάκτο ασυμμετρία που έχει δημιουργηθεί στην ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων τεχνολογίας VDSL. Μάλιστα, η εταιρεία έχει ζητήσει από την ΕΕΤ&Τ να παγώσει προσωρινά την ανάπτυξη του δικτύου VDSL από τον ΟΤΕ, μέχρι την ισχύ του νέου κανονισμού. Σύμφωνα με την κ. Μαρία Σκάγκου, επικεφαλής ρυθμιστικών θεμάτων της Vodafone, η προσωρινή άρση της ανάπτυξης του δικτύου από τον ΟΤΕ θα είναι διάρκειας 45 έως 60 ημερών, ώσπου δηλαδή να εγκριθεί από τις κοινοτικές αρχές. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ο «τεμαχισμός» της χώρας και των αστικών κέντρων που θα επιλέξουν να επενδύσουν οι ενδιαφερόμενοι. «Πρέπει να υπάρχει μια στέρεα και όχι μια κινούμενη βάση πάνω στην οποία θα αποφασίσουμε σε ποιες περιοχές θα επενδύσουμε», είπε η κ. Σκάγκου.

Πάντως, σύμφωνα με τη Vodafone, η νέα προτεινόμενη ρύθμιση της ΕΕΤ&Τ βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. «Αντιμετωπίζει το ζήτημα της διαφορετικής αφετηρίας ΟΤΕ-παρόχων με τη θέσπιση διαφορετικών υποχρεώσεων κάλυψης. Η απόλυτη συμμετρία θα δημιουργούσε απολύτως δυσμενείς και αντιανταγωνιστικές συνθήκες για τους άλλους παρόχους, αποτρέποντας επενδύσεις», ανέφερε η επικεφαλής ρυθμιστικών θεμάτων της Vodafone. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Vodafone δεν θα ήταν αντίθετη στην αύξηση της υποχρεωτικής κάλυψης στις περιοχές που θα επενδύσει, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το αυξημένο ποσοστό κάλυψης. Ωστόσο σημείωσε ότι η εταιρεία της έχει προτείνει στην ΕΕΤ&Τ την περαιτέρω διεύρυνση του χρόνου υλοποίησης των επενδύσεών της κατά 12 μήνες. Συγκεκριμένα πρότεινε η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου των παρόχων να γίνει σε ορίζοντα τριετίας και όχι διετίας, όπως προβλέπεται στην ρύθμιση της ΕΕΤ&Τ. Σύμφωνα με την κ. Σκάγκου, οι 24 μήνες είναι πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για την ανάπτυξη του δικτύου, με δεδομένο τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν στη δημιουργία συνεγκαταστάσεων με τον ΟΤΕ για την ανάπτυξη των πρώτων ευρυζωνικών δικτύων.

Από την πλευρά του, ο ΟΤΕ υποστηρίζει ότι η ρύθμιση παραμένει εξοντωτική για τον ίδιο, κυρίως παρέχοντάς του το ασφυκτικό περιθώριο των έξι μηνών για την ανάπτυξη των επενδύσεών του. Η διοίκηση του ομίλου θα ήταν ικανοποιημένη, αν οι έξι μήνες γίνονταν 12 και αν η υποχρεωτική κάλυψη εξισώνονταν και για τους δύο ενδιαφερομένους. Ακόμη, οι άνθρωποι του ΟΤΕ αναφέρουν ότι η προτεινόμενη ρύθμιση θα σταματήσει μια επένδυση εκατοντάδων εκατ. ευρώ που ήδη έχει ξεκινήσει, με στόχο να προλάβουν και οι άλλοι, οι οποίοι αν και επένδυσαν σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, για τους δικούς τους λόγους, «ξέχασαν» την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή