Παραδοχή Μουζάλα για αστοχίες

Παραδοχή Μουζάλα για αστοχίες

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσπαθούμε αλλά… Ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας χθες στη Βουλή, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, ωστόσο ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν εντός και εκτός συνόρων μια εθνική πολιτική αντιμετώπισης του ζητήματος. Πάντως, καθώς η κατάσταση στα νησιά, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι πάνω από 14.000 πρόσφυγες και μετανάστες, είναι ασφυκτική, οι δήμαρχοι ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Μακρύς ο κατάλογος με τις κυβερνητικές αστοχίες στο προσφυγικό όπως τις παρουσίασε ο ίδιος ο υπουργός μιλώντας στη Βουλή.

«Είναι αλήθεια ότι υπερφορτώσαμε κάποιους δήμους (σ.σ. κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα). Δεν τα καταφέραμε στο Ελληνικό. Στα νησιά έχουμε πρόβλημα, ο νησιώτικος λαός δοκιμάζεται από υπερπληθυσμό», τόνισε, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχει ποιοτική αλλαγή στις ροές που δέχονται τα νησιά τους τελευταίους μήνες. «Τώρα σε ποσοστό 70-80% έχουμε μετανάστες, ενώ πριν ήταν πρόσφυγες», τόνισε χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει γιατί σε αυτή την περίπτωση, εφόσον δεν τίθεται ζήτημα διεθνούς προστασίας, δεν επισπεύδεται η διαδικασία των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία. Οσον αφορά την αποσυμφόρηση των νησιών, ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι η μετακίνηση όσων βρίσκονται στα νησιά προς την ενδοχώρα μπορεί να αποτελέσει λόγο για να καταπέσει η συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας. Οπως προσέθεσε, θα απομακρυνθούν από τα νησιά όσοι κρίνεται ότι απαγορεύεται να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία και τα ασυνόδευτα ανήλικα.

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Μεθαύριο Δευτέρα, πάντως, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το προσφυγικό στη Λέσβο, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι σχεδόν 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ύστερα από αίτημα του δημάρχου του νησιού Σπύρου Γαληνού. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν και τοπικοί φορείς και βουλευτές του νομού, ενώ σε δηλώσεις του ο δήμαρχος τόνισε ότι περιμένει να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις και όχι να ακουστούν μόνο προτάσεις.

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό έχει απευθύνει και ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, τονίζοντας ότι «η αποσυμφόρηση του νησιού είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας». Στο νησί βρίσκονται 1.582 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ το hotspot επαρκεί για τη φιλοξενία 850 ατόμων. «Μετά τα επεισόδια στα γειτονικά νησιά είναι φανερό ότι πρέπει να αποφευχθεί μια παρόμοια κρίση στο νησί μας, η οποία θα οδηγούσε σε μη αναστρέψιμες απώλειες», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Αγγελόπουλος. «Η ανακοίνωση προ ημερών, ότι κόβονται/παύουν οι διεθνείς πτήσεις προς τη Χίο το 2017 προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Το 85% του ΑΕΠ του νησιού μας προέρχεται από τον τουρισμό και τις συναφείς υπηρεσίες και προφανώς η τοπική οικονομία και η κοινωνική συνοχή πρέπει να προστατευθούν», προσθέτει.

Και στην ενδοχώρα, στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών η κατάσταση είναι δύσκολη. Το βράδυ της Πέμπτης, στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης για άγνωστη αιτία δημιουργήθηκε ένταση, με αποτέλεσμα ένας αλλοδαπός να μαχαιρωθεί και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή