Καθυστερούν οι αλλαγές στα δ.σ. τραπεζών

Καθυστερούν οι αλλαγές στα δ.σ. τραπεζών

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Από τελική ευθεία, σε τελική ευθεία» κινείται το κρίσιμο ζήτημα της ολοκλήρωσης των διοικητικών αλλαγών στις τράπεζες και φαίνεται ότι θα απαιτηθούν ακόμα εβδομάδες μέχρι να οριστικοποιηθούν τα νέα διοικητικά σχήματα.

Τέσσερις μήνες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών από το ΤΧΣ, παραμένουν αρκετές εκκρεμότητες, με σοβαρότερες τις αλλαγές στον όμιλο Τράπεζας Πειραιώς αλλά και στην Εθνική Τράπεζα. Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά την Πειραιώς φαίνεται ότι οι εμπλεκόμενοι –μέτοχοι και θεσμικές αρχές– έχουν ομόφωνα συμφωνήσει στο πρόσωπο του νέου προέδρου. Πρόκειται για τον κ. Γιώργο Χατζηνικολάου, στέλεχος με πλούσια και πολυετή εμπειρία στο εξωτερικό. Αντίθετα, πιο σύνθετη είναι η κατάσταση για το κρίσιμο πόστο του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας όπου υπάρχουν αρκετές διαφορετικές προσεγγίσεις. Στη σχετική τελική λίστα περιλαμβάνονται περίπου 6 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι 3 είναι οι πλέον επικρατέστεροι. Αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των μετόχων και των θεσμικών αρχών, τότε ο νέος διευθύνων σύμβουλος μπορεί να ανακοινωθεί ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο αν αυτό δεν γίνει, τότε η διαδικασία θα παραταθεί μέχρι το τέλος του μήνα οπότε και θα πρέπει να δοθεί λύση. Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται με προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο από τον περασμένο Ιανουάριο.

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα, η οποία αναζητεί νέο πρόεδρο του Δ.Σ. καθώς και νέα μέλη, έχει συγκεντρώσει –μέσω ανοιχτής διαδικασίας– βιογραφικά και για τις επόμενες ημέρες έχουν προγραμματιστεί συνεντεύξεις με τους υποψηφίους προκειμένου να γίνει η τελική επαφή. Για τη θέση του προέδρου οι υποψήφιοι είναι 4-5 στελέχη και στόχος είναι το επόμενο 10ήμερο να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την τελική επιλογή.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία αξιολόγησης των Δ.Σ. των τραπεζών ουσιαστικά ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2015 με την ψήφιση του σχετικού νομικού πλαισίου όπως προέβλεπε το τρίτο μνημόνιο, ενώ ακολούθησε μια πολύμηνη διαδικασία αξιολόγησης όλων των μελών των διοικήσεων των τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Εχουν διατυπωθεί αιτιάσεις τόσο για την αυστηρότητα των κριτηρίων, που οδήγησε σε αντικατάσταση δεκάδων μελών, όσο και για την όλη διαδικασία που έχει προκαλέσει διοικητική αναταραχή στις τράπεζες για μεγάλο χρονικό διάστημα, τη στιγμή που θα έπρεπε απερίσπαστες να εστιάσουν στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων, κύρια στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στην προσέλκυση καταθέσεων. Επιπλέον αναλυτές σημειώνουν ότι η εύρεση νέων μελών Δ.Σ. με βάση τα κριτήρια του νόμου αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολη, με αποτέλεσμα τελικά να επικρατήσει μια πιο ελαστική ερμηνεία του νόμου ώστε να βρεθούν τελικά νέα μέλη.

Με την ολοκλήρωση των διοικητικών αλλαγών οι τράπεζες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων και κυρίως τη μείωση του ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ηδη ο χρόνος μετρά αντίστροφα, καθώς από το τέταρτο τρίμηνο του 2016 οι τράπεζες βρίσκονται στο μικροσκόπιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί να επιτύχουν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων κατά 40% στο διάστημα Οκτώβριος 2016 – Δεκέμβριος 2019. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στο διάστημα αυτό το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων θα πρέπει να μειωθεί από περίπου 100 δισ. ευρώ σήμερα στα 60 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή