Συγκαλείται η Ολομέλεια ΣτΕ για τις άδειες

Συγκαλείται η Ολομέλεια ΣτΕ για τις άδειες

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τη θύελλα των πολιτικών αντιδράσεων και των σφοδρών επικρίσεων μέσα από το ίδιο το δικαστήριο, με τις παραιτήσεις δύο αντιπροέδρων από την Ενωση των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου συγκάλεσε για δύο συνεχείς διασκέψεις την Ολομέλεια, προκειμένου να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο κ. Νίκος Σακελλαρίου, ο οποίος είχε βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα τελευταία, δεχόμενος έντονες επικρίσεις για τη ματαίωση της διάσκεψης της Ολομέλειας με επίκληση, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε «το κλίμα που είχε δημιουργηθεί», τελικώς, συγκάλεσε την Ολομέλεια για σήμερα Τετάρτη το απόγευμα, ενώ όρισε και δεύτερη ημέρα διασκέψεως για το πρωί της Παρασκευής.

Στην Ολομέλεια, που μετέχουν περί τους 30 ανώτατους δικαστικούς, θα τεθούν προς κρίση και αξιολόγηση πληθώρα θεμάτων που έχουν υποβάλει με τις προσφυγές τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί, οι οποίοι ζητούν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά, με βάση τον οποίο δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες και έγινε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Οι ανώτατοι δικαστικοί που δίκασαν τον περασμένο Ιούλιο τις προσφυγές, μεταξύ των οποίων και αντιπρόεδροι του ανωτάτου δικαστηρίου, θα κληθούν να αποφασίσουν για κρίσιμα θέματα συμφωνίας ή μη του εν λόγω νόμου με το Σύνταγμα, κυρίως σε ό,τι αφορά την αρμοδιότητα του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου να καθορίζει τα της λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών.

Επίσης πολύ σημαντικό θεωρείται και το θέμα που έχει τεθεί προς κρίση σχετικά με τον περιορισμένο αριθμό, τέσσερις, για τις τηλεοπτικές άδειες που χορηγήθηκαν, καθώς στις προσφυγές τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί θεωρούν τη ρύθμιση αντισυνταγματική επειδή, όπως υποστηρίζουν, παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη οικονομική ελευθερία και άλλες βασικές διατάξεις του Συντάγματος.

Πάντως, από το γεγονός ότι η Ολομέλεια θα διασκεφθεί δύο φορές μέσε σε λίγες ημέρες, πολλοί εκτιμούσαν ότι δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο το δικαστήριο να οδηγηθεί στο τέλος της εβδομάδος σε απόφαση για τον πολυσυζητημένο νόμο, δίδοντας λύση στη δικαστική εκκρεμότητα που υπάρχει, παρά το γεγονός ότι ο διαγωνισμός έχει γίνει και έχει αποφέρει αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση, η ματαίωση της διάσκεψης από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας λόγω «κλίματος» προκάλεσε έντονες επικρίσεις και εντός δικαστηρίου, με τους αντιπροέδρους Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και Χρήστο Ράμμο να εξαπολύουν εις βάρος του δριμεία επίθεση για τους χειρισμούς του, όπως και κατά της Ενώσεως των δικαστών του ΣτΕ που τον στήριξε.

Το κλίμα παρέμεινε τεταμένο και μετά τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Σακελλαρίου ύστερα από τη συνάντηση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τον πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα, όπου δέχθηκε έντονες επικρίσεις –εντός κι εκτός Δικαιοσύνης– για την ανάγκη, όπως είπε, «να αφουγκράζεται την κοινωνία» το δικαστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή