ΕΛΛΑΔΑ

«Αντάρτικο» θεολόγων στο νέο πρόγραμμα

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Διανεμήθηκαν τα παλιά βιβλία, αλλά οι εκπαιδευτικοί θα εφαρμόσουν το νέο πρόγραμμα, ώστε να αξιολογηθεί στο τέλος της χρονιάς.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Θεολόγοι στην Πιερία αρνούνται να εφαρμόσουν το νέο πρόγραμμα σπουδών των Θρησκευτικών, άλλοι στα Τρίκαλα αποχώρησαν από τα επιμορφωτικά σεμινάρια, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη υπάρχουν επίσης αντιδράσεις, εκπαιδευτικοί και νομικοί κρίνουν ότι με το νέο πρόγραμμα παραβιάζεται το Σύνταγμα, ενώ γονείς δεν αποκλείεται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Την ίδια στιγμή, μια άλλη μεγάλη ομάδα εκπαιδευτικών και γονιών διάκειται θετικά υπέρ των αλλαγών στο μάθημα ή τουλάχιστον δεν έχει πάρει θέση. Ολα αυτά συνθέτουν το τοπίο σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, λίγες ημέρες μετά την ανακωχή μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας για το νέο πρόγραμμα σπουδών των Θρησκευτικών. Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης μπροστά στο «αντάρτικο» μερίδας θεολόγων αποσαφηνίζει: «Δεν θέλουμε να καταλήξουμε σε διοικητικού ή άλλου τύπου αποφάσεις, αλλά είναι καθήκον των εκπαιδευτικών να εφαρμόζουν τα προγράμματα που έχει εγκρίνει το υπουργείο Παιδείας. Οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν ούτε να αρνούνται ούτε να κάνουν του κεφαλιού τους. Διότι αλλιώς δεν υπάρχει εκπαίδευση. Υπάρχει κατ’ οίκον διδασκαλία ή άλλα πράγματα».

Ειδικότερα, η Ενωση Θεολόγων Πιερίας ανακοίνωσε χθες ότι «αποφασίσαμε να διδάξουμε το μάθημα σύμφωνα με τα βιβλία των μαθητών, τα οποία διανεμήθηκαν κανονικά και βρίσκονται στη διάθεση καθηγητών και μαθητών, όπως τόνισαν στις δηλώσεις τους τόσο ο υπουργός όσο και ο Αρχιεπίσκοπος». Στα σχολεία διανεμήθηκαν τα βιβλία που έχουν συγγραφεί με βάση το παλαιό πρόγραμμα σπουδών, αλλά οι εκπαιδευτικοί καλούνται να εφαρμόσουν το νέο με βάση τις οδηγίες του υπ. Παιδείας και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ώστε το τέλος της σχολικής χρονιάς η εφαρμογή των νέων προγραμμάτων να αξιολογηθεί από επιτροπή του υπουργείου και της Εκκλησίας. «Είναι πολύ επιεικής ο χαρακτηρισμός “επικίνδυνα και απαράδεκτα” που απέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος στα νέα προγράμματα», υποστηρίζει η Ενωση Θεολόγων Πιερίας και προσθέτει: «Αρνούμαστε να τα διδάξουμε για λόγους συνείδησης. Αντλούμε αυτό το δικαίωμα από το Σύνταγμα της Ελλάδας, άρθ. 103, παρ. 1 του Συντάγματος και τον ν. 3528/2007». Πρόεδρος της Ενωσης Πιερίας είναι ο Ιωάννης Μπεϊνάς, μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ενωσης Θεολόγων (ΠΕΘ), που έχει ταχθεί κατά του προγράμματος.

Λίγο πιο κάτω στον χάρτη της Ελλάδος, στα Τρίκαλα, πρόσφατα μεγάλη μερίδα θεολόγων αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας από τα ενημερωτικά σεμινάρια για το νέο πρόγραμμα, ενώ το παράρτημα Τρικάλων της ΠΕΘ «εκφράζει την πλήρη στήριξή του στον αγώνα ενάντια στην εφαρμογή αυτών των αντισυνταγματικών και πνευματοκτόνων προγραμμάτων» και δηλώνει ότι, «σύμφωνα μάλιστα με τη γνωμοδότηση του επιτίμου ανωτάτου δικαστικού λειτουργού Απόστολου Βλάχου, που ζήτησε η ΠΕΘ, υφίσταται συνταγματική και νομοθετική επιταγή και δέσμευση της χώρας μας από τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης, σύμφωνα με την οποία η ελληνική πολιτεία οφείλει να σέβεται το δικαίωμα των γονέων να εξασφαλίζουν τη μόρφωση σύμφωνα προς τις δικές τους θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις και να παρέχει προς τούτο στους Ελληνες ορθόδοξους μαθητές την ελληνορθόδοξη Παιδεία, ώστε συνακόλουθα οι δάσκαλοι της πρωτοβάθμιας και οι θεολόγοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν την υποχρέωση και το δικαίωμα να αρνηθούν την εκτέλεση των παραπάνω αντισυνταγματικών και παρανόμων υπουργικών αποφάσεων». Στελέχη του χώρου των θεολόγων θεωρούν ότι θα υπάρξουν και άλλες αντιδράσεις ενώσεων, ενώ δεν αποκλείεται γονείς να στραφούν κατά του προγράμματος, το οποίο επικρίνουν ότι «προκαλεί σύγχυση του μαθητές, δεν είναι καν θρησκειολογία», όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΠΕΘ Κων. Σπαλιώρας. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι εξυφαίνεται «προσπάθεια προσηλυτισμού των μαθητών στην πολυθρησκεία».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Φίλης είναι ξεκάθαρος, όπως ανέφεραν χθες στενοί συνεργάτες του: «Δεν θα ανεχθούμε ως υπουργείο φαινόμενα παρενόχλησης της νομιμότητας».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ