Μια υπόθεση διαφθοράς και απάτης με έντονη… κινηματογραφική λάμψη

Μια υπόθεση διαφθοράς και απάτης με έντονη… κινηματογραφική λάμψη

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο δεν χρειάζεται πολλές ευκαιρίες για να βρεθεί στο προσκήνιο. Είναι ένας περιζήτητος και διάσημος ηθοποιός και ταυτόχρονα ένθερμος ακτιβιστής, ο οποίος έχει ιδρύσει έναν οργανισμό για την προστασία του περιβάλλοντος, την κλιματική αλλαγή και την άρση των ανισοτήτων. Ωστόσο, η τελευταία αφορμή για να προσελκύσει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας δεν ήταν η καλύτερη. Η κινηματογραφική του επιτυχία «Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ» πιθανώς να χρηματοδοτήθηκε με κεφάλαια υπεξαιρεθέντα από το κρατικό αναπτυξιακό ταμείο της Μαλαισίας 1MDB, το οποίο φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση διαφθοράς με «ξέπλυμα» χρήματος και κλοπή – την υπόθεση διερευνούν οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ.

Στενή συνεργασία

Ο Ντι Κάπριο δήλωσε ότι συνεργάζεται με τις Αρχές και οτιδήποτε και αν ελήφθη ως δωρεά για το γύρισμα της ταινίας ή για τις ανάγκες του ιδρύματός του θα επιστραφεί. Η ελβετική περιβαλλοντική οργάνωση για τα τροπικά δάση, Bruno Μanser Fund, ζήτησε πρόσφατα από τον Λεονάρντο ντι Κάπριο να δώσει διευκρινίσεις για τις πιθανές διασυνδέσεις του με το μαλαισιανό αναπτυξιακό ταμείο, ειδάλλως πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση του ως «Αγγελιαφόρος Ειρήνης για την Κλιματική Αλλαγή» στον ΟΗΕ. Ο «Λύκος της Γουόλ Στριτ», εν τω μεταξύ, βασίζεται σε ένα σενάριο το οποίο παραπέμπει σε σκάνδαλο ανάλογο με αυτό του 1ΜDB, το οποίο κλόνισε το πολιτικό κατεστημένο της Μαλαισίας.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει καταθέσει αγωγή εις βάρος του 1ΜDB, από το οποίο φέρεται να υπεξαιρέθηκαν τουλάχιστον 3,5 δισ. δολάρια από στενούς συνεργάτες και συγγενείς του Μαλαισιανού πρωθυπουργού Νατζίμπ Ραζάκ για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών είναι πολυτελή ακίνητα στη Νέα Υόρκη και στην Καλιφόρνια, ένα ιδιωτικό αεροσκάφος αξίας 35 εκατ. δολαρίων, έργα των Βαν Γκογκ και Μονέ, ενώ επενδύθηκαν χρήματα και στην παραγωγή του «Λύκου της Γουόλ Στριτ». Το υπουργείο προσδοκά να κατάσχει περιουσιακά στοιχεία 1 δισ. δολαρίων, τα οποία θεωρεί προϊόντα οικονομικού εγκλήματος. Ολα ξεκίνησαν στις αρχές του 2015, όταν το κρατικό αναπτυξιακό ταμείο της Μαλαισίας δήλωσε ότι αδυνατεί να πληρώσει 11 δισ. δολάρια για οφειλές του προς πιστώτριες τράπεζες και ομολογιούχους. Εν συνεχεία άρχισαν να διατυπώνονται κατηγορίες για διαφθορά, «ξέπλυμα» χρήματος και απάτη με τη χρήση των κονδυλίων του 1MDB. Τον οργανισμό ίδρυσε το 2009 ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ, αποσκοπώντας να χρηματοδοτήσει έργα υποδομών και ανάπτυξης και να αναδείξει τη χώρα του σε επιχειρηματικό κόμβο. Με το πέρασμα των χρόνων, όμως, το 1ΜDB επωμίστηκε ζημίες δισεκατομμυρίων και προσφάτως παραδέχθηκε ότι υπήρξε κακοδιαχείριση. Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας κατηγορήθηκε ότι είχαν μεταφερθεί από το ταμείο 700 εκατ. δολάρια σε προσωπικό του λογαριασμό, πλην όμως η Δικαιοσύνη τον αθώωσε.

Οι σχέσεις του Ντι Κάπριο με το αμφιλεγόμενο ταμείο ξεκίνησαν όταν συγγενείς του πρωθυπουργού Νατζίμπ Ραζάκ και σημαίνοντα πρόσωπα της Μαλαισίας ήλθαν σε επαφή με τον ίδιο και τον σκηνοθέτη Μάρτιν Σκορσέζε. Ο ένας είναι ο θετός γιος του πρωθυπουργού, Ριζά Αζίζ, ο οποίος έχει την κινηματογραφική εταιρεία Red Granite Pictures που ανέλαβε την παραγωγή του «Λύκου της Γουόλ Στριτ», ο άλλος είναι ο τραπεζίτης Τζο Λόου. Και με τους δύο είχε στενή σχέση ο Αμερικανός ηθοποιός, αλλά όχι πλέον, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Τα γραφεία της Red Granite Pictures βρίσκονται στο ίδιο κτίριο με τα γραφεία της εταιρείας του Ντι Κάπριο, Αppian Way, ενώ ο γνωστός ηθοποιός και ο Ριζά Αζίζ εθεάθησαν μαζί σε πολλά πάρτι.

Οι Αζίζ και Λόου έκαναν ένα μοναδικό δώρο στον χολιγουντιανό αστέρα, το αγαλματίδιο Οσκαρ με το οποίο βραβεύθηκε το 1955 ο Μάρλον Μπράντο. Ο Τζο Λόου αγόρασε σπίτι στην πανάκριβη περιοχή Μπερντ Στριτς στο Λος Αντζελες, κοντά στο σπίτι του Ντι Κάπριο. Επίσης, γιόρτασαν μαζί και με άλλους φίλους την Πρωτοχρονιά του 2012 στην Αυστραλία. Τέλος, σε δημοπρασία στους Κρίστις, το 2013, για τους σκοπούς του περιβαλλοντικού ιδρύματος του Ντι Κάπριο, ο Λόου φέρεται ότι με χρήματα του 1MDB αγόρασε δύο έργα τέχνης αξίας 1,1 εκατ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή